logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie mini PC AK2 Plus z gniazda zapalniczki samochodowej

venonn4414 21 Mar 2024 10:42 264 5
REKLAMA
  • #1 21013158
    venonn4414
    Poziom 3  
    Cześć wszystkim,

Niedawno zakupiłem mini PC AK2 Plus z tego linku: https://a.aliexpress.com/_EJ6o9Qz. Mam pytanie dotyczące sposobu zasilania tego urządzenia. Czy jest możliwe zasilenie tego mini PC za pomocą gniazda zapalniczki samochodowej? Niestety, napięcie z gniazda zapalniczki to 13.5V, podczas gdy oryginalny zasilacz dołączony do AK2 Plus ma parametry 12V 2.5A.

Czy ktoś ma doświadczenie w tej kwestii lub wie, czy nieco wyższe napięcie z gniazda samochodowego może spowodować jakiekolwiek problemy z mini PC? Obawiam się, że mogę w ten sposób uszkodzić urządzenie.

Z góry dziękuję za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 21013169
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3744
    venonn4414 napisał:
    napięcie z gniazda zapalniczki to 13.5V
    We współczesnym samochodzie może chwilowo osiągać nawet 15V.
  • REKLAMA
  • #3 21013221
    venonn4414
    Poziom 3  
    Jako przykład podałem gniazdko zapalniczki, chodziło o zasilanie za stacji ładowania All power S300 gdzie tam jest napięcie około 13,5V na wyjściu DC
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21013326
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1848
    Przy opisie z instrukcji:
    Cytat:
    Zapalniczka samochodowa nie jest dołączona: napięcie 12-22V prąd 3,2a (przy maks.)

odradzam zasilanie mini PC bezpośrednio z tego wyjścia.
    Można zasilić go przez zewnętrzną przetwornicę obniżającą (StepDown) o wydajności stałej 3A lub wyższej, np. taką:
    Moduł przetwornicy obniżającej z potencjometrami i elementami elektronicznymi na czerwonej płytce.
    Wystarczy potencjometrem ustawić napięcie wyjściowe, ten moduł ma również regulaję wyjściowego prądu maksymalnego (opis jest zawsze w instrukcji takiego modułu lub na stronie sklepu).
  • REKLAMA
  • #5 21013445
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8281
    Warto zwrócić uwagę, że niektóre przetwornice mogą wymagać większej różnicy napięć IN/OUT do poprawnego działania. Ten parametr trzeba koniecznie sprawdzić przed wybraniem przetwornicy.

Druga sprawa - warto wybrać przetwornicę o wyższej wydajności. Jeśli będzie się pracowało w pobliżu Imax przetwornicy, to będzie ona bardzo ciepła (a niektóre mają drobnym drukiem napisane, że Imax osiągają chwilowo albo przy korzystaniu z wymuszonego chłodzenia). To też warto sprawdzić.

Co do zasilania to niektóre płyty główne mogą akceptować 12-19V, więc warto sprawdzić w dokumentacji sprzetu, jeśli taką posiada, czy akceptuje 12V, czy jakiś zakres (12-19, 12-24). Jeśli nie ma takiej dokumentacji, to warto poprosić sprzedawcę o taką.
  • #6 21013590
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1848
    Wytrzymałość Mini PC na wyższe napięcia może być ograniczona przez kondensatory elektrolityczne na napięcie pracy 16V przy wejściu zasilania.
    Z praktyki wiem, że do pracy takiego PC wystarcza 9V (wewnętrzne napięcia zasilające nie są wyższe od 5V).

Przetwornica ze zdjęcia jest na 5A i ma spadek ok. 2V, więc przy zasilaniu z tego "banku" napięcie wyjściowe wystarczy ustawić na 10V, aby było zawsze stabilne.
REKLAMA