logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iskra i brak reakcji komputera po montażu - co robić?

PonczeKx1776 21 Mar 2024 22:49 1008 13
REKLAMA
  • #1 21014165
    PonczeKx1776
    Poziom 2  
    Witam, dziś miałem nieciekawą sytuację. Po złożeniu komputera poszła iskra gdzieś na płycie lub gdzieś za na kablu od zasilacza, po tym komputer się nie włączył. Podpiąłem go na "krótko" (tzn. nie w obudowie tylko na kartonie po płycie głównej) na innym zasilaczu i ku mojemu zdziwieniu odpalił. Wszystko działało, kręciło się, karta dała obraz itp. po prostu było normalnie. Nie testowałem go dalej bo czekam na dyski ale bios działa prawidłowo itd.
    ps. gdy za 1 razem odpaliłem komputer przez chwilę wszystkie wiatraki się kręciły a potem ta sytuacja z tym zwarciem czy cokolwiek to było. Teraz pytanie jak wszystko działa prawidłowo nie trzeba nic robić lub co zaleca się zrobić.
    Specyfikacja komputera:
    Karta: AMD Radeon RX 5600 XT OC 6 GB REV 1.0 Windforce
    Procesor: AMD Ryzen 5 2600
    Płyta główna: Gigabyte B450M DS3H
    Ram: G.skill 16 RAM DDR4 3200Mhz
    Zasilacz: Tancens 550 80+ Bronze
    Obudowa: AZZA Thor 320DH RGB
  • REKLAMA
  • #2 21014171
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Iskrę słyszałeś, czy widziałeś? Nie iskrzy Ci kabel 230 V w gnieździe zasilacza? Ja bym chyba się nie przejmował na razie, ew. upewnij się, że kabel 230 V jest dobrej klasy.

Jeszcze napisz, bo nie rozumiem. Testowałeś na dwóch zasilaczach, na pierwszym zaiskrzyło, na drugim działa... A potem sprawdzałeś z powrotem na pierwszym?
  • #3 21014181
    PonczeKx1776
    Poziom 2  
    Iskrę widziałem i słyszałem, odpaliłem na tym 1 poszła iskra, później na nim nie chciał się odpalić a na 2 działał bez żadnych zarzutów. Nie tylko raz użyłem tego 1 (możliwe wadliwego)
  • REKLAMA
  • #4 21014189
    Ture11
    Poziom 39  
    Dasz radę ustalić, gdzie tę iskrę widziałeś?
  • REKLAMA
  • #5 21014194
    PonczeKx1776
    Poziom 2  
    Chyba po prawej stronie tak na skos od ramów ale za tym szedł kabel od zasilacza ATX 24 Pin, ogólnie na płycie nie ma żadnych przypaleń lub skaz. No i jak mówiłem na innym zasilaczu działa jak by nic się nie stało. Ale chcę się dowiedzieć co było przyczyną. Może źle podłączyłem Molexy i kable od RGB od wiatraków bo jak włączyłem to nie świeciły się ale kręciły. Mogłem też pomylić kable od CPU 8 pin z GPU 8 pin, nie wiem czy to możliwe ale też mogłem pomylić.

Dodano po 3 [minuty]:

Komputery umiem składać wcześniej nie miałem takich problemów lecz wiatraki ERGB nie były tylko na Molexy tylko też na jakieś 4 pinówki razem z sterownikiem (takim jak by rozdzielaczem) więc mogłem to spartolić bo dla mnie to nowość była i ogólnie tego RGB nie podłączyłem pod płytę główną, nawet nie wiem czy trzeba. Dałem tylko na Molexy i tyle i te 4 pinowe dziwne kable podłączyłem do siebie

Dodano po 2 [minuty]:

Płyta główna Gigabyte B450M DS3H z zaznaczonym obszarem

Dodano po 1 [minuty]:

Przepraszam za spam, gdzieś w tym miejscu mój kolega zobaczył iskrę, ja tylko widziałem jak gdzieś się błysło i usłyszeliśmy taki nie głośny strzał, zero dymu, smrodu itp po prostu dźwięk i iskra.
  • REKLAMA
  • #6 21014206
    Ture11
    Poziom 39  
    PonczeKx1776 napisał:
    Dałem tylko na Molexy i tyle i te 4 pinowe dziwne kable podłączyłem do siebie

Czy ostatni z tych "cztero-pinowych" nie zgubił oby zaślepki i nie wisi gdzieś goły?

Cztero-pinowe złącze kabla bez zaślepki
  • #7 21014223
    PonczeKx1776
    Poziom 2  
    Oj nie jestem pewny bardzo możliwe że mógł wisieć, nie mam jak tego ustalić bo odłączyłem wszystko. Zobaczył bym może to nie wina zasilacza, może on działa ale boję się go podłączać jeszcze raz bo nie chcę żeby poszło mi po płycie, procesorze itp.

Dodano po 1 [minuty]:

W sumie mogę ten zasilacz podłączyć pod stary komputer i zobaczę czy działa ale to już jutro bo dziś nie chce robić hałasu.

Dodano po 2 [minuty]:

Jest też możliwość że obudowa spowodowała spięcie czy coś.

Dodano po 32 [minuty]:

Tak, to był zasilacz w starym komputerze nie reaguje.
  • #8 21018154
    Tomianin
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Obudowa sama z siebie raczej nie zrobi zwarcia chyba ze masz gdzies na nia przebicie, jaki to byl zasilacz? cos markowego? nic tylko sie cieszyc ze nie pociagnal za soba innych komponentow :D
  • #9 21034472
    PonczeKx1776
    Poziom 2  
    Przepraszam za tak długi czas bez odpowiedzi, na innym zasilaczu wszystko działa prawidłowo, wszystkie testy itd. nie pokazały żadnej usterki na komponentach, co do starego zasilacza chyba nie był na czarnej liście zresztą miał jeszcze ten certyfikat 80+ Bronze. Jeszcze dodam że stary komputer działał na tym zasilaczu i chyba to było spowodowane moją winą bo te kable co idą od ERGB (4 pinowe) to jeden z nich nie był podpięty i po prostu wisiał więc możliwe że to on spowodował te zwarcie czy cokolwiek to było. O dziwo wiatraki i oświetlenie LED obudowy działa prawidłowo więc nic tylko się cieszyć.
  • #10 21038614
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    Pewnie to zwarcie uszkodziło jakiś element zasilacza... może sprawdzenie napięć pozwoli wykryć, co jest uszkodzone?

Ale z tym bywają problemy, bo wiele zasilaczy odmawia działania bez obciążenia, a niektóre nawet mogą się od tego uszkodzić. A uszkodzenie to może być np. zwarta dioda prostownicza (z powodu zwarcia wyjścia i tej iskry) + spalony bezpiecznik (z powodu tego zwarcia na diodzie). W zasilaczu od telewizora kiedyś mi się zdarzyło wymieniać wszystkie diody prostownicze, bo część z nich dostała zwarcia; ale zasilacz komputera daje więcej napięć, większą moc, więc diagnozowanie jest trudniejsze.
  • #11 21038644
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Zasilacz: Tancens 550 80+ Bronze:

W opisie piszą:
    Certyfikat: Niecertyfikowany

To on ma ten certyfikat czy niema w końcu?
    za 129 zł to nie może być dobry zasilacz.
    https://www.x-kom.pl/p/672147-zasilacz-do-kom...-tacens-mars-gaming-mp-550w.html#Specyfikacja

Dla tej karty zalecają
    Rekomendowana moc zasilacza
    450 W. A gdzie pozostałe podzespoły? 550W może być mało.

Procesor 65 W bierze.

Dodano po 7 [minuty]:

Iskrę słyszałeś czy widziałeś?
    Bo to mogło być wyładowanie kondensatorów do obudowy jak np postawiłeś komputer na podłodze na dywanie np.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak wszystko działa to nie ruszać masz jeszcze gwarancję przecież.
  • #12 21038824
    PonczeKx1776
    Poziom 2  
    Iskrę i widziałem i słyszałem, tamten zasilacz już poleciał na śmietnik kupiłem używkę od kolegi Vero L2 bodajże ale nie jestem pewien, nie mam jak tego sprawdzić. Ten zasilacz co posiadam aktualnie ma 550 w i certyfikat 80+ gold więc raczej nie powinien spowodować poważniejszych usterek, co do ustawienia komputera to podczas pierwszego odpalenia na tamtym zasilaczu pc stał na podłodze. Co do poboru to 550w starczy na spokojnie z lekkim zapasem, założyłem wcześniej temat "jaki kupić zasilacz żeby starczyło mocy" ludzie pisali że jakieś 450w to max. Podczas obciążenia procesora jak i karty komputer nie wyłączał się więc to chyba znak że 550w starczy.

Dodano po 2 [minuty]:

Wracając do starego zasilacza była na nim naklejka 80+ tylko nwm czy Bronze ale na 100% było 80+.
  • #13 21039825
    froddas
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    To że na zasilaczu była taka naklejka to znaczy tylko tyle, że pewnie kogoś w chinach poniosła fantazja i możliwe, że było "80+" bez bronze czy platinium, to znaczy że zwyczajnie nie jest certyfikowany tylko taki udaje dla ludzi, którzy nie zwrócą bliższej uwagi.
  • #14 21043029
    PonczeKx1776
    Poziom 2  
    Szczerze nie zdziwił bym się, kupiłem ten zasilacz na necie. Sprawdzam mniej więcej czy jest dobry itp. ale w tym przypadku trochę mi się spieszyło no i nie sprawdziłem (głupi ja :/). No ale spc jak narazie daję radę.

Podsumowanie tematu

✨ Po złożeniu komputera użytkownik zauważył iskrę, co spowodowało, że komputer przestał się włączać. Po przetestowaniu na innym zasilaczu komputer działał prawidłowo. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogło być niewłaściwe podłączenie kabli, w tym kabli od RGB i Molex. Po dalszych testach okazało się, że stary zasilacz mógł być wadliwy, a nieprawidłowe podłączenie jednego z kabli mogło spowodować zwarcie. Nowy zasilacz, który użytkownik zakupił, ma certyfikat 80+ Gold i działa bez problemów. Użytkownik zyskał pewność, że komponenty nie uległy uszkodzeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA