logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić stary telefon RWT Tulipan bez przyłącza telefonicznego?

nuciorherma 22 Mar 2024 19:34 447 8
REKLAMA
  • #1 21015286
    nuciorherma
    Poziom 3  
    Dzień dobry.
    Mam pewien problem, a mianowicie zakupiłem kilka dni temu stary aparat telefoniczny RWT Tulipan. Chciałbym go uruchomić, ale nie mam na to za bardzo szans, gdyż w moim domu nie ma przyłącza telefonicznego. Więc mam pytanie dla zorientowanych. Czy telekomunikacja wykonuje jeszcze przyłącza? Dodam, że do słupa mam jakieś 200-300m, a jest na nim co najmniej jedna wolna para. Jeśli nie, to czy polecacie jakieś bramki GSM z opcją wybierania impulsowego.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21015292
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3662
    nuciorherma napisał:
    Czy telekomunikacja wykonuje jeszcze przyłącza?
    Myślę, że powinieneś zapytać właśnie tam.
  • REKLAMA
  • #3 21015996
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    Najprościej i najtaniej bramka GSM np. Vodafone. Włożysz kartę SIM i można dzwonić...;)
    Załączniki:
    • Jak uruchomić stary telefon RWT Tulipan bez przyłącza telefonicznego? IMG20240323133636.jpg (205.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21018104
    nuciorherma
    Poziom 3  
    A będzie działać wtedy wybieranie, bo z tego co czytałem, to bramki raczej już go nie wspierają.
  • #5 21020458
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1045
    Chcesz go uruchomić w sposób do jakiego jest przystosowany? To musisz z Telekomunikacją ustalić czy jest możliwość i jakie będą koszty (pewnie spore?). Można też zakupić drugi podobny telefon i zrobić rodzaj domofonu z połączeniem pomiędzy dwoma pomieszczeniami. Trzeba oczywiście do tego zrobić zasilanie i rodzaj centralki. Wiele lat temu zbudowałem coś takiego i działało świetnie przez kilka lat. Centralka była ręczna a abonentów było czterech.
  • REKLAMA
  • #7 21020754
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Po tej odpowiedzi temat chyba można zamknąć?
  • #8 21020773
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2972
    Jeśli chcesz się pobawić tym telefonem a nie masz w domu linii to jest do wyboru albo stara centralka telefoniczna albo stary ruter cisco z kartą FXS (FXS jest to gniazdko telefoniczne RJ11, które obsłuży taki telefon, typowo ma dwa lub cztery wyjścia).
    Obie rzeczy można albo wyprosić za małe pieniądze typu flaszka lub wręcz za darmola, bo komuś może leżeć i zawadzać.
    Można wtedy dokupić drugi telefon i dzwonić do siebie.
    A ile się przy tym można nauczyć!
  • #9 21021030
    nuciorherma
    Poziom 3  

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Trochę pokombinuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na uruchomienie starego telefonu RWT Tulipan bez przyłącza telefonicznego. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym kontakt z Telekomunikacją w celu ustalenia możliwości przyłączenia oraz kosztów. Alternatywnie, polecono użycie bramki GSM, takiej jak Vodafone, która obsługuje wybieranie impulsowe. Inne opcje obejmują wykorzystanie starej centralki telefonicznej lub routera Cisco z kartą FXS, co pozwoli na stworzenie domowego systemu telefonicznego. Użytkownik planuje eksperymentować z tymi rozwiązaniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA