logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć stary telefon Tulipan do wtyku RJ11 i jaki modem wybrać?

Sanso_7352 03 Paź 2024 15:43 627 4
  • #1 21248977
    Sanso_7352
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam pytanie odnośnie podłączenia starego telefonu dokładnie Tulipan.
    Z telefonu wychodzą trzy żyły, jak, w jakim układzie mogę zacisnąć te żyły, aby utworzyć działający wtyk rj11(jeżeli się da) oraz potrzebuje jakiegoś modemu, który obsługuje wybieranie impulsowe, jaki polecacie?
    Pozdrawiam
  • #2 21248984
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    Zobacz - może te linki Ci pomogą: Link Link
  • #3 21249003
    Sanso_7352
    Poziom 2  
    >>21248984 A masz może jakiś schemat, jak zacisnąć rj11 z tego przewodu?
  • #4 21249369
    dawdzio1
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    W pierwszym linku jest schemat telefonu, a i b (3 i 5) po lewej stronie to linia telefoniczna. Musisz spojrzeć czy 4 i 5 są zwarte w telefonie, przeważnie zwierano je dopiero we wtyczce. Najłatwiej i zachowując oryginalną wtyczkę jest wykorzystać gniazdo telefoniczne jako przejściówkę.

Zależy Ci konkretnie na modemie czy rozglądasz się za jakimś rozwiązaniem które ożywi telefon?
    O modemach współpracujących z tarczą pisano parę razy na forum. Nie pamiętam teraz marki ani modelu, ale powinieneś bez większego problemu je znaleźć.
  • #5 21252175
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1145
    Białe gniazdo telefoniczne z portem RJ11

Najlepiej kupić takie gniazdo, zachowasz oryginalny wtyk od telefonu i zarazem go podłączysz, należy zwrócić uwagę na położenie (podłączenie) przewodów wewnątrz gniazda należy je tak podłączyć, aby ich nie poprzecinać wkładając wtyk starego telefonu. To w przypadku gdy przewody od gniazd RJ11 nie są fabrycznie podłączone i należy je podłączyć samodzielnie. W odpowiedni sposób.

Jeśli nie chcesz jednak stosować takiego gniazda, lecz upierasz się przy RJ11, należy wejść na stronę www.telesfor.org, znaleźć schemat telefonu Tulipan, zdemontować starą wtyczkę, obciąć końcówki (bezpowrotnie prawie) do środkowych pin wtyku rj11 podłączyć te przewody (kolory), które od wtyku oznaczone są żyła "a"(3) t zielony jak trawa i druga żyła "b"(5) k czerwony jak karmin. jeśli posiadasz zaciskacz i nowy wtyk RJ11, zacisnąć. Dodatkowo, w telefonie, należy wykonać zworę, między końcówkami (4 a 5), zgodnie ze schematem w odpowiednich zaciskach, tak aby dzwonił dzwonek podczas wywołania od strony centrali.
    I to wszystko.

Schemat twojego telefonu będzie wyglądał tak po przeróbce.

Schemat połączeń telefonu Tulipan.

Uproszczony schemat telefonu tulipan:

Schemat telefonu Tulipan z połączeniami i oznaczeniami kolorów przewodów.

Co do modemu to nie wiem jaki wybrać, wiem, że ma inną nazwę niż modem, bramka czy jakoś tak bym szukał.
    Bramka VoIP – rodzaj urządzenia telekomunikacyjnego, którego głównym zadaniem jest umożliwienie wykonywania połączeń telefonicznych tradycyjnym aparatem telefonicznym POTS za pośrednictwem VoIP.
    Tylko musisz znaleźć bramkę, która przyjmuje dekadę lub inaczej S x S. Prościej by było gdyby twój telefon był wyposażony w klawiaturę z możliwością nadawania DTMF (wielo częstotliwościowo). Na OLX możesz kupić telefon Tulipan z klawiaturą dekadową za 30 zł, i dokupić na tym samym OLX klawiaturę za 20 zł DTMF.

aparat-telefoniczny-tulipan

Klawiatury widzę, że już wyszły.
    A u mnie klawiatura DTMF kosztuje 100 zł plus przesyłka.
REKLAMA