logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa telefony RWT „Tulipan” lub „Aster” w jedną sieć?

portier90 25 Lis 2017 11:43 3423 32
REKLAMA
  • #1 16847651
    portier90
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam,

Czy istnieje możliwość podłączenia dwóch stacjonarnych telefonów RWT „Tulipan” czy też „Aster” w jedną sieć ? Tzn. tak aby z jednego telefonu można zadzwonić na drugi.. W budynku nie ma już sieci telefonicznej a jest on pokaźnych rozmiarów i komunikowanie się między drugim piętrem a parterem znacznie ułatwiłoby sprawę, dodam ze zostały okablowania sieci telefonicznej z lat 80 i ppoż. Także istnieje ich możliwość wykorzystania tylko pytanie jak to zrobić czy bezpośrednio połączyć telefon z telefonem, jak dodać napięcie ? Czy potrzebna jest jakaś mała centralka ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16848255
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2932
    Można kupić tanią centralkę telefoniczną lub zakończenie NT z łącznością wewnętrzną.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #11 16848588
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    portier90 napisał:
    Tak, najlepiej gdyby telefon dzwonił po podniesieniu słuchawki..

No to większość z tych prostych "centralek" tak działa. Zatem konieczne jest zasilanie z transformatora, który podaje napięcie zmienne na dzwonek drugiego aparatu.
    Zanim zaczniesz coś konstruować, sprawdź czy masz dostępne kabelki, które połączą obydwa aparaty. No chyba, że wciągniesz jakiś własny kabel w jakiś "kanał".
  • #12 16848602
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 606
    portier90 napisał:
    Czy jest ktoś w stanie cos takiego wykonać ? Oczywiście za ustalonym wcześniej wynagrodzeniem.. ?
    mam coś takiego , może Cię zainteresuje
    \Dwie żyły , możliwość zastosowania zasilacza .
  • #13 16848757
    portier90
    Poziom 7  
    zybex napisał:
    portier90 napisał:
    Tak, najlepiej gdyby telefon dzwonił po podniesieniu słuchawki..

No to większość z tych prostych "centralek" tak działa. Zatem konieczne jest zasilanie z transformatora, który podaje napięcie zmienne na dzwonek drugiego aparatu.
    Zanim zaczniesz coś konstruować, sprawdź czy masz dostępne kabelki, które połączą obydwa aparaty. No chyba, że wciągniesz jakiś własny kabel w jakiś "kanał".

Mam przewód składający się z dwoch żył. Odległość między aparatami to jakieś 25 metrów.
  • #14 16848835
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 606
    portier90 napisał:
    Mam przewód składający się z dwoch żył. Odległość między aparatami to jakieś 25 metrów

I dwa telefony bratek tulipan aster będą działać ? Jakiejkolwiek baterii CB ?
  • #15 16849121
    es2
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Rozwiązanie dla telefonów impulsowych https://serwis.avt.pl/manuals/AVT5286.pdf
    Może to być też tania, używana centrala abonencka. Można tam ustawić gorąca linie i nie trzeba nawet wybierac nr. Może byćbramka VoIP. Co prawda, przeważnie nie obsługują wybierania impulsowego, ale w DialPlanie można zrobić gorąca linię.
  • #16 16849129
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Trzeba -poprzez dławik-zasilić plusem zasilacza jeden przewód a na drugi przewód
    z kabelka podać poprzez dławik minus z zasilacza.

Gdy obie słuchawki aparatów będą odłożone prąd w lini nie będzie płynął.

Wywołanie kolegi -jeśli to aparaty z tarczami numerowymi -to podniesienie słuchawki i wykręcenie n.p: "9" ...i dzwonek u kolegi będzie "pobrzękiwał".
  • #17 16849264
    portier90
    Poziom 7  
    KaW napisał:
    Trzeba -poprzez dławik-zasilić plusem zasilacza jeden przewód a na drugi przewód
    z kabelka podać poprzez dławik minus z zasilacza.

Gdy obie słuchawki aparatów będą odłożone prąd w lini nie będzie płynął.

Wywołanie kolegi -jeśli to aparaty z tarczami numerowymi -to podniesienie słuchawki i wykręcenie n.p: "9" ...i dzwonek u kolegi będzie "pobrzękiwał".

Czyli rozumiem ze w ten sposób mam dwa kabelki wprowadzić do jednego aparatu, a potem bezpośrednio już dwużyłowym przewodem prowadzę do drugiego telefonu ?
  • #19 16849474
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    KaW napisał:

Mogą też mieć klawiatury z przyciskami, ważne jednak aby było wybieranie impulsowe.

Moja rada jednak jest taka, zbudować układ z przekaźnikami, które są powszechnie dostępne. Podobnie z transformatorem czy innymi elementami. Wszystko można zdobyć z odzysku. Efekt będzie na pewno zadowalający, bo z chwilą podniesienia słuchawki, drugi aparat będzie dzwonił (ciągle), do póki ktoś nie podniesie tam słuchawki.
  • #20 16849728
    portier90
    Poziom 7  
    zybex napisał:
    KaW napisał:

Mogą też mieć klawiatury z przyciskami, ważne jednak aby było wybieranie impulsowe.

Moja rada jednak jest taka, zbudować układ z przekaźnikami, które są powszechnie dostępne. Podobnie z transformatorem czy innymi elementami. Wszystko można zdobyć z odzysku. Efekt będzie na pewno zadowalający, bo z chwilą podniesienia słuchawki, drugi aparat będzie dzwonił (ciągle), do póki ktoś nie podniesie tam słuchawki.

Jak dokładnie miałby wyglądać taki układ ?
  • #21 16849770
    es2
    Poziom 16  
    portier90 napisał:
    Jak dokładnie miałby wyglądać taki układ ?

Odpowiedź juz była, linki były załączone prawie na samym początku.
  • #23 16849972
    portier90
    Poziom 7  
    zybex napisał:
    Jak chcesz całkiem prosto, tak na teraz, to może takie coś.

Pełen opis jest tu https://elportal.pl/pdf/k07/13_15b.pdf .

Albo coś trudniejszego:

Dziękuje, ale tak czy siak będę musiał komuś zlecić wykonanie ów układu gdyż nigdy nie miałem odczynienia z elektroniką, o ile potrafiłbym rozróżnić elementy to nie wiem jakbym miał to poskładać w całość.. gdyby ktoś posiadał fotografie wykonanego układu znacznie by to ułatwiło sprawę.
  • #24 16850059
    es2
    Poziom 16  
    zybex napisał:

Albo coś trudniejszego:

Tu może być problem z przekaźnikami. Powinny byc czułe, takie jakie kiedyś stosowano w telekomunikacji (duża rezystancja, mały prąd zadziałania).
  • #25 16850264
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Zawsze można zrobić centralkę na typowych przekaźnikach MT-12.

A jak ktoś jest bardzo leniwy, to może podjąć się budowy takiej "centralki".

Zawsze można kupić jakiegoś "gotowca" za nieduże pieniądze (powiedzmy 30zł) i wtedy poza normalnym dzwonieniem, będzie też sygnał zwrotny. Wtedy też trzeba będzie wykręcić numer (najczęściej dwucyfrowy).
  • #26 16850295
    es2
    Poziom 16  
    zybex napisał:
    Wtedy też trzeba będzie wykręcić numer (najczęściej dwucyfrowy).

O tym juz pisałem, praktycznie wszystkie miały "gorącą linię", nie trzeba więc wybierać numeru. Ja z lenistwa wybrałbym starą entraklę, zakończenie NT (nie każde zadziała), czy bramke VoIP, jak chciałbym się wykazać to cos bym zbudował. Osobiście nie na przekaźnikach, raczej tranzystory w roli kluczy, może triaki do prądu dzwonienia.

Dwa telefony, więc też mozna pomyślec o opcji jak w domofonach. Słuchawka mikrotelefonu może pełnic rolę głośnika wywołania ale potrzebny jest jeszcze generator.

Z wypowiedzi autora, wynika, że musi to byc proste, więc proponuje bramke VoIP, zakończenie NY lub centralkę.
  • #27 16850315
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Jak trzeba, to mogę wrzucić jeszcze bardziej skomplikowane schematy, ale niech w końcu autor się wypowie, bo póki co nie wiemy jakie ma umiejętności i jaką skalę trudności jest w stanie zaakceptować. Myślę jednak, że raczej chodzi mu o coś bardziej prostego.
  • #29 16850347
    es2
    Poziom 16  
    zybex napisał:
    Jak trzeba, to mogę wrzucić jeszcze bardziej skomplikowane schematy, ale niech w końcu autor się wypowie, bo póki co nie wiemy jakie ma umiejętności i jaką skalę trudności jest w stanie zaakceptować. Myślę jednak, że raczej chodzi mu o coś bardziej prostego.

Napisał:
    Cytat:

Dziękuje, ale tak czy siak będę musiał komuś zlecić wykonanie ów układu gdyż nigdy nie miałem odczynienia z elektroniką, o ile potrafiłbym rozróżnić elementy to nie wiem jakbym miał to poskładać w całość.. gdyby ktoś posiadał fotografie wykonanego układu znacznie by to ułatwiło sprawę.

To zdaje sie wszystko wyjaśnia.
    A bardziej skomplikowane, moge dac schematy CMT Slicana i program :-)

Dodano po 7 [minuty]:

Krzysztof Kamienski napisał:
    Telefony wojskowe......

Czy wymienione poniżej telefony:
    Cytat:

Czy istnieje możliwość podłączenia dwóch stacjonarnych telefonów RWT „Tulipan” czy też „Aster” w jedną sieć ?

to telefony wojskowe? Owszem, byłu na biurach przepustek, o ofiary ale nie na poligonie.
  • #30 16850422
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5155
    Skoro proponujecie VOIP dla takiej sieci :D , ja zaproponowałem telefony wojskowe . Jest dostępny na Allegro system do 99 aparatów w sieci dwuprzewodowej i pracujacej bez centrali. Cena za jeden aparat bodaj 40 zł. Podam Koledze namiar na priv. W sumie ładne aparaty - przypominające ericcsonowskie Cobry, tylko ten kolor....Zależy, co kto lubi.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość podłączenia dwóch stacjonarnych telefonów RWT „Tulipan” i „Aster” w jedną sieć, aby umożliwić komunikację między nimi. Użytkownicy sugerowali wykorzystanie istniejącego okablowania telefonicznego z lat 80. oraz zasilacza 12V. Wskazano na potrzebę zastosowania dławików oraz prostych centralek telefonicznych lub układów z przekaźnikami, które mogą umożliwić dzwonienie z jednego telefonu na drugi. Uczestnicy dyskusji dzielili się schematami oraz doświadczeniami z budowy takich układów, a także wskazywali na dostępność komponentów w składnicach złomu. Wskazano również na możliwość użycia bramek VoIP jako alternatywy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA