logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AOC CQ32G1 - po włączeniu zielony ekran, paski. Uszkodzenie matrycy?

NFJ13 23 Mar 2024 01:14 1266 8
REKLAMA
  • #1 21015609
    NFJ13
    Poziom 1  

Witam, monitor AOC CQ32G1 normalnie użytkowany, rano przywitał mnie zielonym kolorem. Od razu sprawdzałem, czy to karta, ale okazało się, że po odłączeniu wszystkiego monitor pokazuje ciągle zielony kolor.

Dokładnie wygląda to tak:
    - gdy jest czarne tło, to zmienia się płynnie i szybko na zielony kolor i takie zostaje
    - tak samo jak z czarnym tłem jest np. z pulpitem. Na samym początku widać go przez chwilę i zmienia się w paski. Paski są powodowane przez coś innego niż czarny kolor (ikony, napisy itp.)

Dołączam jeszcze filmik jak wygląda monitor z odłączonymi złączami i zdjęcie z podłączonym PC. Miałem już spisać go na straty ale postanowiłem zapytać bo nurtuje mnie ten jeden kolor i pokazywanie przez ułamek sekundy normalnego obrazu. Czy takie uszkodzenie wskazuje na matryce?

• REKLAMA
  • #3 21015735
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1176
    Matryca zakończyła żywot.
  • REKLAMA
  • #4 21061071
    rma123
    Poziom 10  
    Niestety u mnie pojawiło się to samo "pozdrowienie od Adidasa". Monitor wyprodukowany w kwietniu 2020. Dokładnie po 4 latach włączył tryb "zepsuła mi się matryca".
    Czy ktoś jeszcze ma podobny problem z tym monitorem?
    Czy jesteśmy w stanie coś z tym zrobić? Mam na myśli sprzeciwić się takim praktykom producentów sprzętu działającego tylko w okresie gwarancyjnym?

• #5 21061080
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 982
    Matryca odeszła do świata elektro śmieci. Naprawa nieopłacalna.
    Czy jesteśmy w stanie coś z tym zrobić? - Tak wymienić na kwiatki lub drzewko w www.castorama.pl i je posadzić.
    Monitor poleasingowy można kupić już od 60-80 zł.
  • REKLAMA
  • #6 21062615
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6863
    I tak długo grał , jak na model z zakrzywioną (R1800 curved ) matrycą

p.s
    W chwili wolnej mozna co nieco pomierzyć na "t-con"
  • REKLAMA
  • #7 21071867
    rma123
    Poziom 10  
    >>21061080
    Dzięki za smutną diagnozę...
    I zrozumiałe jest chyba, że nie po to kupowałem monitor 20x droższy od poleasingowego żeby go po 3 latach wyrzucić do śmieci?
    Taki proceder powinien być surowo ścigany i karany przez wszelkiej maści ekologów.

Firmę AOC wciągam na listę tandeciarzy, których będę z sumienną skutecznością odradzał wszystkim potencjalnym nabywcom monitorów.
    NIGDY WIĘCEJ AOC!
  • #8 21262775
    renfilt
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    U mnie to samo - zielona matryca i pasy. Data produkcji 2020...
  • #9 21262920
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6863
    To nie wina fimy, tylko producenta tych matryc (R1800 curved )

Niezaleznie od generalnej nazwy producenta monitora (Asus ,AOC,... ) modele na tych matrycach .. nie przezywaja wiecej jak 3-4 lata

Podsumowanie tematu

✨ Monitor AOC CQ32G1 wykazuje problemy z wyświetlaniem, objawiające się zielonym ekranem oraz paskami, co sugeruje uszkodzenie matrycy. Użytkownicy potwierdzają podobne doświadczenia, wskazując na awarie matryc po około 3-4 latach użytkowania. Wiele osób wyraża frustrację z powodu krótkiej żywotności sprzętu, podkreślając, że naprawa jest nieopłacalna. Dyskusja dotyczy również krytyki producenta za niską jakość komponentów oraz braku możliwości naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA