logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch SMV50E70EU/59 - losowo zostawia wodę, nie kończy programu, świeci się ikona szczotki

przemoprzem 24 Mar 2024 11:50 10398 6
REKLAMA
  • #1 21017299
    przemoprzem
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Cześć. Perypetii ze zmywarką ciąg dalszy. Od dwóch dni zmywarka nie wypompowywuje do końca brudnej wody. Ewentualnie program staruje i po dosłowne kilku minutach cisza - zero reakcji na panelu. Pomaga wyłączenie DWA RAZY zasilania z prądu - za drugim razem coś cyka z prawej strony, mruga ikona szczotki. I mogę ustawić program i "1 na 10" zmywarka ruszy i pracuje np 20-30 minut i STOP. I od nowa zabawa. Rozkręciłem spód żeby zajrzeć na dno i sucho - trochę żółtej mazi. Ręce opadają. W ostatnich chyba 2 latach wymieniona pompogrzałka, pompka brudnej wody, zlutowany przewód przy zawiasie....

Z tym resetem zasilania to np teraz zaskoczyło od razu jak uchyliłem drzwiczki. Na panelu świeciła ikona przy ostatnim programie i nie dało się nic zmienić. Przyciskiem zasilania wyłączyłem i włączyłem i można było zmienić program i zmywarka ruszyła - dałem eco+1/2 bo są w sumie już czyste kubki i szklanki na górnej szufladzie.

I nie wiem czy to przypadek czy jak, ale częściej mi dłużej pracuje zmywarka JAK JEST WYSUNIĘTA. Wąż odpływowy niby był zagięty w "S" ale zmywarka w takim ustawieniu pracowała miesiącami.

Panel zmywarki z migającą ikoną szczotki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21017464
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    przemoprzem napisał:
    po dosłowne kilku minutach cisza - zero reakcji na panelu. Pomaga wyłączenie DWA RAZY zasilania z prądu

Zero reakcji czyli panel obsługi ciemny , kontrolki nie świecą się? Jeśli tak to wyjmij moduł sterowania (po prawej z tyłu u dołu w białej osłonie) i wymień układ TNY264GN. A dopóki tego nie zrobisz to nie używaj zmywarki bo może uszkodzić się mikroprocesor. Poszukaj na forum tematów o zmywarkach SMV50E70EU i wyłączaniu się.
  • REKLAMA
  • #3 21017534
    przemoprzem
    Poziom 12  
    Włączyłem któryś długi program i ok 1,5 chodziła i stop - kubki mokre.

Zmywarkę mam wysuniętą i bez frontu więc kontrolki na wierzchu. Z tego co kojarzę to jak się przypadkiem otworzyło zmywarkę to kontrolki były zawsze aktywne - czyli pokazywało aktywny program. A teraz jak się uruchomi przy uchylonych drzwiczkach zmywarkę i ustawie program, dam start oraz zamknę to kontrolki gasną od razu po zamknięciu i już jak otworzę drzwiczki to ciemno. NIE DZIAŁA RESET - dawniej np ustawione było na 40*, reset 3 sekundy i wracało na ECO. Teraz zero reakcji.

Edycja. 13:50
    Zostawiłem jakieś 15 minut temu włączoną zmywarkę bo już nie chciało mi się męczyć (wsunąłem do wnęki ale nie do samego końca) ... Teraz siedzę przy stole i jem rosół.... i zmywarka ruszyła. Jaja jakieś.

Ten regulator napięcia się grzeje czy co mu się dzieje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21017628
    alekt77
    Poziom 40  
    To nie jest regulator napięcia tylko scalony układ sterownika w zasilaczu sieciowym. Zdarza się że z racji wewnętrznego uszkodzenia zaczyna się grzać i zabezpieczenie termiczne wyłącza układ zasilacza. W zmywarkach z zasilaczem na tym układzie to bardzo częsta przypadłość. Wymień ten układ, kosztuje niecałe 10zł więc ryzyko niewielkie. Pisałem że lepiej nie uruchamiać zmywarki przed wymianą tego układu :-(
  • REKLAMA
  • #5 21018172
    przemoprzem
    Poziom 12  
    Wymontowałem ten moduł, jutro zaniosę do elektronika. Da się ten TNY264GN jakoś zmierzyć multimetrem czy po prostu jeśli nie jest totalnie spalony to dopiero pod obciążeniem będzie robił jaja?
    Zdjęcie modułu elektronicznego z komponentami na zielonej płytce drukowanej. Zdjęcie modułu elektronicznego z widocznymi komponentami na płytce drukowanej. Płyta elektroniczna z widocznymi elementami, w tym modułem TNY264GN
  • Pomocny post
    #6 21018222
    alekt77
    Poziom 40  
    Dopiero w trakcie pracy może przegrzewać się i wyłączać, więc póki co multimetrem nic nie zmierzysz. Niech ten elektronik nic nie mierzy i po prostu wymieni TNY264GN(nic więcej). Układ ten steruje pracą zasilacza 13,5V z którego bezpośrednio lub pośrednio zasilane są układy na tym module. Jeśli padnie TNY264GN to może się pojawić na płytce przepięcie które ubije mikroprocesor. Jeśli nie dostaniesz TNY264GN to możesz użyć TNY264PN, TNY265GN lub TNY265PN. W układach z literą P trzeba będzie odgiąć pod kątem prostym końcówki pinów i je skrócić(tak jak na zdjęciu).
    Bosch SMV50E70EU/59 - losowo zostawia wodę, nie kończy programu, świeci się ikona szczotki
  • #7 21019972
    przemoprzem
    Poziom 12  
    Winny był układ TNY264GN. 50 zł zapłaciłem w serwisie RTV, facet nie był zdziwiony usterką. Wsadziłem i lekko zdygany byłem, bo po 5 minutach cisza, uchyliłem drzwiczki i kontrolki zaświeciły się ponownie, był symbol szczotki. Ale wziąłem, wyłączyłem i włączyłem raz jeszcze, dałem 40°C i 1/2 i ok godziny program dojechał (na pusto) do końca. Zobaczymy następne mycia, ale w każdym razie panel reaguje za każdym razem, kontrolki są aktywne jedynie przy otwartych drzwiczkach.

Dziękuję @alekt77 za pomoc! Ręce już opadły i miała być nowa zmywarka, ale po raz czwarty się udało i tym razem stosunkowo tanio.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Bosch SMV50E70EU/59 ma problemy z wypompowywaniem wody oraz z kończeniem programów. Użytkownik zauważył, że po otwarciu drzwiczek kontrolki gasną, a reset nie działa. Po wymianie uszkodzonego układu TNY264GN w module sterującym, zmywarka zaczęła działać poprawnie, jednak kontrolki są aktywne tylko przy otwartych drzwiczkach. Użytkownik podkreśla, że problem z układem był powszechny, a naprawa była stosunkowo tania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA