logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EIV644 jakie garnki do płyty? Problemy z Gerlach Granitex

l33twannabe 25 Mar 2024 21:40 1482 3
REKLAMA
  • #1 21019748
    l33twannabe
    Poziom 2  
    Cześć,

Mam duży problem z doborem garnków do indukcji i chyba powoli przestaję rozumieć, co należałoby kupić. Moja płyta to Electrolux EIV644. W instrukcji znajduje się następująca informacja:

Materiał naczyń • prawidłowe: żeliwo, stal, stal emaliowana, stal nierdzewna, dno wielowarstwowe (z odpowiednim oznaczeniem producenta). • nieprawidłowe: aluminium, miedź, mosiądz, szkło, ceramika, porcelana.

Posiadam dużą patelnię oraz garnek firmy Gerlach, seria Granitex - wydaje się, że działają w porządku, ale pewności już nie mam, czy np. nie nagrzewają się zbyt długo. Wniosek ten płynie stąd, że potrzebowałem małego naczynia, więc dokupiłem rondel, również od Gerlacha z dokładniej tej samej linii (Granitex). Niestety, ale woda zagotowuje się w nim dobre kilkanaście minut, więc coś jest nie tak. Wcześniej testowałem garnki SMART, również od Gerlacha, i miałem z nimi ten sam problem, ale zacząłem czytać opinie i wyszło, że wiele osób, posiadających indukcję, ma z nimi problem. Przetestowałem również garnek ceramiczny, zanim jeszcze doczytałem, że na tej płycie nie zadziała - to samo. Dodam, że wszystkie naczynia miały odpowiednie oznaczenie, informujące o tym, że nadają się do indukcji. Pomyślałem więc, że problem jest z samą płytą, która nie jest w stanie prawidłowo rozpoznać mniejszych naczyń, ale spróbowałem raz jeszcze, pożyczając zwykły, stalowy rondelek z Ikei - i tutaj niespodzianka, ponieważ woda zagotowała się w 3 minuty, czyli tak, jak być powinno.

Wygląda na to, że garnki i rondle, które testowałem (poza tym z Ikei) były aluminiowe, ale przecież wszystkie miały stalowe dno. Ok, nie były najwyższej jakości, ale rondel z Ikei jest pewnie na tej skali jeszcze niżej, a zadziałał bez problemu.

Pomyślałem, że trzeba kupić garnki, które będą całe ze stali, ale w ich specyfikacjach doczytuję, że dno jest stalowe z warstwami aluminiowymi, które pomagają rozprowadzić ciepło. A w instrukcji płyty mam informację, że aluminium nie jest odpowiednim materiałem.

Czy ktoś może mnie pokierować, co będzie odpowiednie dla tej płyty? Czy chodzi o cały materiał, z jakiego wykonane jest naczynie, czy o samo dno?

Za pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21019776
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    l33twannabe napisał:
    Czy chodzi o cały materiał, z jakiego wykonane jest naczynie, czy o samo dno?
    W indukcji istotne jest dno.
  • REKLAMA
  • #3 21019846
    l33twannabe
    Poziom 2  

We wszystkich testowanych garnkach dno było odpowiednie, dostosowane do indukcji. Co więcej, te same naczynia działają na indukcji u dziewczyny - też ma płytę firmy Electrolux, ale starszy model. Jedyne, co łączy wszystkie testowane przeze mnie garnki, to firma, którą jest Gerlach. Jedne zareklamowałem i sami przyznali, że mają świadomość, że ten produkt nie współpracuje ze wszystkimi indukcjami, i przyjęli je bez żadnych problemów.

Kupię teraz coś innego i po prostu się przekonam.
  • #4 21020023
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3761
    Wszelkie dziwadła z cudownymi wielowarstwowymi denkami to nie jest dobre rozwiązanie na indukcję. Bo albo nie działa, albo działa gorzej od najtańszego garnka. Zresztą pod wpływem drgań, te cudowne denka lubią się dość szybko rozklejać. Generalnie nie polecam. Spróbuj garnków żeliwnych. Są drogie, ale rewelacyjne i mniej szkodliwe od aluminiowych, czy pokrytych teflonem. Polecam także zwykłe stalowe naczynia emaliowane, które na indukcji sprawdzają się doskonale. Pod garnki ceramiczne (które nie działają na indukcji) możesz kupić specjalne podkładki, dzięki którym da się ich używać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA