logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dobór SSR do sterowania grzałką CWU z paneli PV - schemat i parametry

toshimin 26 Mar 2024 15:43 1479 11
REKLAMA
  • #1 21020672
    toshimin
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Witam;)
    Chcę z PV zasilać grzałkę w buforze (200L) CWU.
    Nie chcę stosować jakiś wyszukanych sterownikow za "miliony" i wpadłem na pomysł żeby zastosować przekaźnik SSR który będzie rozłączał prąd stały z PV przy pomocy zwykłego sterownika temperaturowego od CO po osiągnięciu zadanej temp.

Załączam schemat poglądowy:
    Schemat połączenia paneli fotowoltaicznych z grzałką przez SSR i bezpiecznik.

Panele 6x355W =2100W
    Natężenie przy mocy maksymalnej(Imp/A):10,27
    Napięcie przy mocy maksymalnej (Vmp/V):34,6
    Prąd zwarcia(Isc/A) 11,25
    Napięcie obwodu otwartego (Voc/V):40,6

SSR rozumiem że wystarczy na 240V DC i prąd powyżej 12A tak?
    Grzałka na 240v 2200W 1-fazowa, czy może lepiej zasosować kilka słabszych?
    Lub panele PV połączyć równolegle i zastosować grzałki na nizsze napięcie?
    Proszę o podpowiedź czy moje założenia co do doboru elementów są właściwe i czy może warto byłoby uwzględnić dodatkowe elementy?
  • REKLAMA
  • #2 21020812
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21020916
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6058
    Charakterystyka prądowo-napięciowa przykładowego panelu wygląda tak:
    Wykres prądowo-napięciowy z liniami dla różnych nasłonecznień i MPPT.
    Jak dobierzesz grzałkę na maksymalne nasłonecznienie (linia zielona) to w punkcie A będziesz miał moc maksymalną (MPP) ale dla o połowę mniejszej mocy ze słońca dostaniesz 25% na wyjściu.
    Twoja grzałka przeliczona na parametry tego panelu była by jak pomarańczowa linia. MPPT działa wzdłuż linii niebieskiej.

MPPT dobiera obciążenie panelu PV tak aby uzyskać maksymalną moc, działa to tak jakbyś zmieniał rezystancję grzałki, w praktyce można coś takiego uzyskać zasilając grzałkę PWM, ale trzeba wiedzieć jak dobrać ten PWM
  • REKLAMA
  • #4 21021022
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 276
    toshimin napisał:
    Lub panele PV połączyć równolegle i zastosować grzałki na nizsze napięcie?

A brałeś pod uwagę panel ewentualnie po kilka paneli podłączyć do oddzielnych grzałek niezależnie?
  • REKLAMA
  • #5 21021135
    toshimin
    Poziom 11  
    >>21020812
    Hej;) rozumiem że przy bezpośrednim podłączeniu będę miał bardzo małą sprawność, że nie wykorzystam pełnej mocy panela PV tak?

Dodano po 6 [minuty]:

jarek_lnx napisał:
    Charakterystyka prądowo-napięciowa przykładowego panelu wygląda tak:

Tak to wiele tłumaczy, rozumiem że miałbym bardzo małą sprawność wykorzystania potencjalnej mocy PV.
    jarek_lnx napisał:
    MPPT dobiera obciążenie panelu PV tak aby uzyskać maksymalną moc, działa to tak jakbyś zmieniał rezystancję grzałki, w praktyce można coś takiego uzyskać zasilając grzałkę PWM, ale trzeba wiedzieć jak dobrać ten PWM
    Czyli MPPT włącza lub wyłącza obciążenie PV tak często i na tak długo aby zachować stałe napięcie z możliwym maksymalnym prądem tak? Czy w uproszczeniu można powiedzieć że MPPT jest bardziej zaawansowanym PWM w sensie efektu, nie konstrukcji?

Dodano po 5 [minuty]:

Marcin125 napisał:
    A brałeś pod uwagę panel ewentualnie po kilka paneli podłączyć do oddzielnych grzałek niezależnie?
    tak jak najbardziej, liczy się dla mnie prostota całego układu żebym mógł go w razie potrzeby zdiagnozować i naprawić a nie być zdanym na łaskę serwisu lub kupno kolejnego po awarii bo się nie da naprawić.
    Tylko nie wiem na jakie napięcia można kupić grzałki. Ja brałem pod uwagę ogólnie dostępne na 240V (6paneli szeregowo tyle da )bo to chyba nie robi różnicy w wydajności czy żywotności samej grzałki czy ja ją zasilam AC czy DC?

Dodano po 2 [minuty]:

Jarzabek666 napisał:
    Myślę ze sporo musisz się jeszcze nauczyć, skoro chcesz bezpośrednio zasilać grzałkę z PV. Nie bez powodu sterowniki MPPT są droższe od twojego pomysłu.

Tak napewno;) dlatego założyłem ten temat, niedawno widziałem gościa co w off gridzie ładuje swoje akumulatory właśnie bezpośrednio z PV które ma właśnie w taki sposób połączone że pasują napięcia.
  • #6 21021192
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21021208
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    toshimin napisał:
    Tak to wiele tłumaczy, rozumiem że miałbym bardzo małą sprawność wykorzystania potencjalnej mocy PV.
    W jednym punkcie miał byś optymalną, w pozostałych kiepską.
    toshimin napisał:
    Czyli MPPT włącza lub wyłącza obciążenie PV tak często i na tak długo aby zachować stałe napięcie z możliwym maksymalnym prądem tak? Czy w uproszczeniu można powiedzieć że MPPT jest bardziej zaawansowanym PWM w sensie efektu, nie konstrukcji?
    MPPT to sterowana przetwornica, ale mając w obwodzie kondensator i grzałkę można zmieniając wypełnienie PWM regulować prąd.

toshimin napisał:
    niedawno widziałem gościa co w off gridzie ładuje swoje akumulatory właśnie bezpośrednio z PV które ma właśnie w taki sposób połączone że pasują napięcia.
    Działa i całkiem nieźle bo to jest szczególny przypadek, trzeba dobrać akumulatory tak aby napięcie było blisko MPP. Wtedy "prawie MPPT" robi się samo.
  • REKLAMA
  • #8 21021246
    toshimin
    Poziom 11  

jarek_lnx napisał:
    Działa i całkiem nieźle, bo to jest szczególny przypadek, trzeba dobrać akumulatory tak, aby napięcie było blisko MPP. Wtedy "prawie MPPT" robi się samo.

Wynika z innego charakteru odbioru mocy niż grzałka?
    Wklejam fajny kalkulator:
    https://pl.galanshop.eu/electricity-calculator

Martwi mnie, że aż 5 godzin będzie trwał proces grzania, zakładając idealne warunki;) Czy nie lepiej kupić mocniejsze panele?

Tu jest taki regulator MPPT: http://www.el-car.auto.pl/?75,regulator-grzalek-mega-pwm-mppt-3000w
    z opisu brzmi dobrze;)
    Tu innej firmy, ale konstrukcja i zasada działania chyba podobna: https://e-sklepmtech.eu/index.php?id_product=...-z-paneli-fotowoltaicznych&controller=product

Na wyjściu oba dają zmienne DC
  • #9 21021272
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    toshimin napisał:
    Wynika z innego charakteru odbioru mocy niż grzałka?
    Wynika ze stałego napięcia
    toshimin napisał:
    Martwi mnie że aż 5godz będzie trwał proces grzania zakładając idealne warunki;) Czy nie lepiej kupić mocniejsze panele?
    Na stronie PVmonitor możesz sprawdzić ile energii produkuje się z ilu kWp

toshimin napisał:
    Tu jest taki regulator MPPT : http://www.el-car.auto.pl/?75,regulator-grzalek-mega-pwm-mppt-3000wz opisu brzmi dobrze;)
    tu innej firmy ale konstrukcja i zasada działania chyba podobna : https://e-sklepmtech.eu/index....oltaicznych&controller=product

To jest ot o czym pisałem, PWM zmieniający prąd średni grzałki
  • #10 21021402
    toshimin
    Poziom 11  

jarek_lnx napisał:
    toshimin napisał:
    Tu jest taki regulator MPPT: http://www.el-car.auto.pl/?75,regulator-grzalek-mega-pwm-mppt-3000wz opisu brzmi dobrze;)
    tu innej firmy ale konstrukcja i zasada działania chyba podobna: https://e-sklepmtech.eu/index....oltaicznych&controller=product

To jest o to, o czym pisałem, PWM zmieniający prąd średni grzałki

Czyli to nie są sterowniki MPPT jak je opisują, tylko PWM tak?
  • #11 21021441
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    toshimin napisał:
    Czyli to nie są sterowniki MPPT jak je opisują, tylko PWM tak?
    "terminologia" handlowców zawsze jest pokręcona i nie do końca prawidłowa. Często jest nielogiczna, bo nazwy są stosowane zamiennie dla "wygody klienta", także nie lubię oceniać, co jest czym, według nazw sklepowych.

Taki sterownik pracujący z grzałką realizuje MPPT, tylko że on nie nadaje się do niczego innego niż grzałka i wymaga prawidłowego dobrania grzałki do paneli bo nie może podnieść napięcia. Przyjęło się że "prawdziwy" sterownik MPPT to przetwornica która może pracować z innym obciążeniem niż grzałka i zmienia napięcie.

Mianem sterownika PWM zazwyczaj określają taki który stosuje się z akumulatorami, prawidłowy dobór akumulatora do paneli załatwia pracę blisko MPP, a sterownik zaczyna impulsowo przerywać prąd kiedy napięcie akumulatora jest maksymalne, żeby nie przeładować. Tu znowu mamy sterownik który nie może pracować z niczym innym jak z akumulatorem (do akumulatora oczywiście podłącza się inne urządzenia).
    Ale sterownik który robi PWM do grzałki, to inny sterownik niż ten co robi PWM do akumulatora :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru przekaźnika SSR do sterowania grzałką CWU zasilaną bezpośrednio z paneli fotowoltaicznych (PV) o mocy 2100 W (6x355 W). Poruszono kwestie charakterystyki prądowo-napięciowej paneli PV oraz problematyki braku optymalizacji pracy grzałki bez zastosowania sterownika MPPT. Wskazano, że bez MPPT efektywność wykorzystania mocy paneli będzie niska, ponieważ grzałka nie pracuje w punkcie maksymalnej mocy (MPP). Omówiono zasadę działania sterowników MPPT i PWM, podkreślając, że sterowniki PWM stosowane z grzałkami realizują uproszczoną regulację prądu poprzez modulację szerokości impulsu, ale nie są pełnoprawnymi MPPT. Zwrócono uwagę na konieczność dopasowania parametrów grzałki do charakterystyki paneli oraz możliwość stosowania kilku grzałek podłączonych do oddzielnych paneli. Poruszono też temat napięcia i prądu pracy grzałek DC 240 V oraz ich żywotności przy zasilaniu prądem stałym. W końcowej fazie autor zdecydował się na zastosowanie falownika EASUN, co pozwoliło na poprawne działanie systemu. W dyskusji pojawiły się linki do schematów, kalkulatorów energii oraz ofert sterowników MPPT/PWM dedykowanych grzałkom PV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA