logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki tani sterownik MPPT do grzałki 2kW 48V przy 4x400W panelach PV?

JK49 23 Mar 2026 17:43 1818 60
Najlepsze odpowiedzi

Jaki tani sterownik MPPT nada się do zasilania grzałki 2 kW/48 V z czterech paneli PV 400 W połączonych równolegle?

Najprościej szukać nie zwykłego regulatora do akumulatorów, tylko przetwornicy/sterownika typu Green Boost MPPT albo podobnego „do grzania CWU” [#21868901][#21873730] Przy 4×400 W i grzałce 48 V nie uzyskasz pełnych 2 kW: przy połączeniu równoległym wychodzi około 1100 W, a dodatkowo rosną prądy i straty [#21870530][#21869182] Jeśli chcesz lepiej wykorzystać moc paneli, lepszy jest układ z wyższym napięciem stringów, celowany w 200–260 V i grzałka 230 V [#21874014] Kilku uczestników pisało też, że 4 panele to za mało i sensowniej celować w co najmniej 6, a optymalnie 7–8 paneli [#21872227][#21874014]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21868813
    JK49
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzień dobry, mam panele PV 4x400 W mające zasilić grzałkę na 2 kW/48 V w zbiorniku. Panele chcę połączyć równolegle i podłączyć je do regulatora/sterownika MPPT, który dopiero mam zamiar zakupić. Jest dużo takich na rynku, ale chcę najprostszy i jednocześnie tani w miarę (cienka emerytura). Większość w opisie ma ładowanie akumulatorów. Może mi ktoś polecić taki pasujący do moich skromnych potrzeb?
  • #2 21868866
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 389
    Kup chiński falownik na ali..... i dodatkowo będziesz miał off grid .
  • Pomocny post
    #3 21868901
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    GREEN BOOST MPPT albo coś podobnego nadaje się idealnie
  • #4 21869019
    JK49
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie, ale przyznam się, że nic mi to nie mówi. Ze mną trzeba tak jak krowie na rowie....bo ja starej daty jestem. U Chińczyków jest taki na 48 V i 60 A, ale nic nie ma o mocy. Poza tym ceny są bardzo różne, bo od 100,- do kilku tys. Gubię się....

Dodano po 2 [minuty]:

Na polskim portalu znalazłem taki: https://allegro.pl/produkt/kontroler-ladowani...43-412b-99e7-4a44d6694f7d?offerId=18096620169

Dodano po 9 [godziny] 33 [minuty]:

W opisach jest informacja o ładowaniu akumulatorów. Nie ma wzmianki o możliwości podłączenia grzałki, choć podana moc 4kW coś sugeruje.... Ale co?
  • #5 21869177
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 703
    Chcesz mieć gorącą wodę od marca do początków października z 4x400Wp jak najtańszym kosztem?

Nie idź absolutnie w żadne inwertery bo to wymaga poradzenia sobie z automatyzacją.

Kup taką przetwornicę za obecnie 899zł (swoją drogą nieźle zdrożała, były nawet po 725zł)
    https://allegro.pl/oferta/przetwornica-napiec...91-108ddfb46dbe&utm_content=21166dcf4934#

Czyli chyba lepiej jej nowszą wersję bo nawet jest tańsza (784zł) a ma wyświetlacz:
    https://allegro.pl/oferta/przetwornica-solarn...91-108ddfb46dbe&utm_content=8c5c9f8ee5d2#

Ale przy 4x400Wp musisz wymienić grzałkę na 3,5kW a przynajmniej na 3kW.
    Bez wymiany grzałki musisz dać 6x400Wp

Zerknij na moje tematy, ja mam tą przetwornicę i 4x400Wp, zbiornik cwu 130l, grzałka 3kW.
  • #6 21869182
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 669
    JK49 napisał:
    mam panele PV 4x400 W mające zasilić grzałkę na 2 kW/48 V w zbiorniku. Panele chcę połączyć równolegle i podłączyć je do regulatora/sterownika MPPT, który dopiero mam zamiar zakupić

Łączenie równolegle nie jest dobrym pomysłem, rosną prądy i straty jak i cena takiego sterownika (na duży prąd). Niestety 4-ry panele to trochę mało (chyba że bojler 120L). Najłatwiej dobrać grzałkę kiedy napięcie z paneli jest ~240Vdc, czyli 6 do 8miu paneli.
  • #7 21869230
    JK49
    Poziom 10  
    Planuję rozbudowę o kolejne sekcje (stringi?) w miarę możliwości finansowych. Mają pracować równolegle, niezależnie od siebie. W razie awarii ktorejś pozostałe będą działać. Zbiornik mam 300 l i ma wejścia na kilka grzałek. Pierwszy etap to dopracowanie teoretyczne pierwszej sekcji. Zakupiona grzałka jest dedykowana do napięcia 48 V, ponieważ na panelach jest podane 36 V. Łączenie równoległe daje 36 V, czyli jest kompatybilność z zapasem (jeżeli się mylę, proszę o poprawienie).
  • #8 21869289
    michalPV
    Poziom 31  
    JK49 napisał:
    Łączenie równoległe daje 36v

JK49 napisał:
    Planuję rozbudowę o kolejne sekcje (stringi?)

No to trzeba opanować automatyzację a konkretnie to rozwiązać temat rozłączania dużych prądów (A) i radzenia sobie przy tym z łukiem elektrycznym.
  • #9 21869341
    JK49
    Poziom 10  
    Fakt, przy prądzie stałym rozłączenie powoduje łuk, ale zachód słońca odbywa się w sposób płynny do 0. Rozumiem, że sterownik zaczyna pobieranie prądu z paneli od 0 i pod wieczór schodzi do 0. Przy zasilaniu innych urządzeń prócz grzałki pewnie potrzebny byłby prąd optymalny, ale tu chodzi wyłącznie o grzałki.
  • #10 21869486
    michalPV
    Poziom 31  
    JK49 napisał:
    Fakt, przy prądzie stałym rozłączenie powoduje łuk, ale zachód słońca odbywa się w sposób płynny do 0

Zachód tak.
    A jak rozłączy się w ciągu dnia jak termostat wyłączy grzałkę bo woda będzie na maxa zagrzana? Oczywiście, nie przy 300l i 4x400Wp (bo tyle wody to taka moc nie zagrzeje - no chyba, że nie będzie poboru a 2-3 dni pełne słońce) ale jak później dołożysz paneli to możesz mieć wyłączanie w ciągu dnia słonecznego.
  • #11 21869502
    JK49
    Poziom 10  
    Na zbiorniku jest zawór bezpieczeństwa 1,5 atm i naczynie wyrównawcze z przeponą. Planuję alternatywne ogrzewanie do czynnego od lat kominka z DGP. Po dopracowaniu teoretycznym i wykonaniu pierwszej sekcji będę dokładał kolejne sekcje, aż osiągnę optimum. Od dłuższego czasu przeglądam internet w tym temacie, ale wciąż mam wiele znaków zapytania. Najprościej byłoby podłączyć panele do grzałki, ale.... No właśnie.
  • #12 21869931
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    JK49 napisał:
    Na zbiorniku jest zawór bezpieczeństwa 1,5 atm i naczynie wyrównawcze z przeponą.

To nadal nie zmienia nic w kwestii rozłączania łuku w DC. Zawsze łatwiej i sprawniej jest obniżać napięcie. Przetwornice podwyższające napięcie robią "zwarcie" co każdy cykl przetwornicy.

Dodatkowo czy zdaje sobie kolega sprawę z przekroju przewodów? Tam może płynąć prąd ponad 50A. Na przewodzie 2,5 czy nawet 4 to się nie uda. Chyba, że ktoś lubi dogrzewać atmosferę grzałką z przewodu.

Poza tym nie wiem czy kolega zdaje sobie sprawę, że jeśli te panele są Voc 36V to maksymalna moc będzie przy 30V
    Bez przetwornicy która zwiększy napięcie (typu solar boost) moc z grzałki która znamionowe ma 48V będzie nie 2000W tylko 780W! Oczywiście tylko jeśli panele tyle energii wyprodukują.
  • #13 21870040
    JK49
    Poziom 10  
    Przewody z paneli dałem 6 mm2, bo natężenie prądu wg prawa Ohma wychodzi 42 A. Tu chyba błędu nie zrobiłem. O buforze wspomniałem, bo nie zachodzi możliwość zagotowania wody. Termostat sterujący pompką obiegową włączy ją przy np. 35 st.C, ciepło pójdzie w kaloryfery.
    Gdybym połączył panele szeregowo-rownolegle, miałbym natężenie 22 A, ale napięcie wzrośnie do ca 70 V. Zamontowana już grzałka na prąd stały jest przeznaczona do pracy na 48 V....i tu widzę problem. Czy wymienić grzałke na taką 70 V, czy ryzykować z obecną?
  • #15 21870326
    JK49
    Poziom 10  
    To byłoby idealne, ale nie o to mi chodzi. Takich możliwości nie mam, a pytam, bo nie chcę czegoś spalić.
  • #16 21870512
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Nic nie spalisz jak podłączysz jakakolwiek grzałkę pod inwerter , to nie możliwe.

Inwerter nie obchodzi czy masz grzałkę 1 kW czy 3kW czy nawet 6kW , masz mieć taki inwerter by przekraczał mocą inwertera moc grzałki.

Nawet jak założysz 4-6 kW grzałkę to będzie działać tylko gorzałka nie będzie grzała bez pogrzebnej mocy do jej działania .

Korzystając z automatyki można zastosować np. 3x grzałkę 1kW gdzie każda kolejna grzałka zostanie załączona dopiero wtedy jak moc przekroczy wymaganą moc poprzedniej.
  • #17 21870530
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 356
    Jeżeli zdecydujesz się na łączeniu paneli to równolegle grzałka na napięcie 48V przy napięciu 36V przy maksymalnym słońcu pracować będzie w okolicach 1100W. Przy łączeniu paneli równolegle wykorzystać diody i bezpieczniki PV dla każdej gałęzi. Kabel zasilający dać AsXSn 2x25

JK49 napisał:
    Termostat sterujący pompką obiegową włączy ją przy np. 35 st.C, ciepło pójdzie w kaloryfery.
    to jako zabezpieczenie może być. Prądu stałego przerywać nie trzeba..

Ale najlepszym rozwiązaniem jest większa liczba paneli, przetwornica i grzałka na 230V
  • #18 21871161
    JK49
    Poziom 10  
    Tak jak wspominałem wyżej, kolejne sekcje dochodzić będą sukcesywnie, aż do osiągnięcia optimum. Na buforze są 4 wejścia na grzałki.
  • #19 21871193
    kmarkot
    Poziom 31  
    >>21871161
    To błąd 30 stopni na zewnątrz, słoneczna pogoda ,odpalone grzejniki, bo nie msz co zrobić z ciepłem, będziesz w domu grzać do 40'C ?

Kup przetwornicę i grzałkę na 230V i termostaty.
  • #20 21871210
    witekem
    Poziom 24  
    Ocena: 176
    Właśnie, najlepiej to kupić zintegrowaną grzałkę na 230V AC z termostatem
    Inwerter na grzanie jest lepszy nić przetwornica. Lepiej kupić już inwerter niż przetwornicę , bo przetwornice mają sprawność przetwarzania do max 75% a inwerter do 98%.
  • #21 21871237
    JK49
    Poziom 10  
    Latem CO niepotrzebne, ewentualnie zostawię włączony jeden string do grzania kaloryfera w łazience, takiego na mokre ręczniki. Grzanie CO potrzebne mi na jesień i wiosnę, a także na wspomaganie kominka z DGP w zimowe słoneczne dni.
  • #22 21872227
    Denar83
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Nie ma co kombinować. Najlepszym rozwiązaniem jest inwerter do zasilania grzałek. To modyfikowana sinusoida, tylko i wyłącznie aby przebieg przechodził przez "0" na odwrotną polaryzację, co zgasi łuk na stykach termostatu. 4 panele to za niskie napięcie, minimum 6, optymalnie 7-8. No i grzałka z klasycznym mechanicznym termostatem, elektroniczne nie wchodzą w grę.
  • #23 21872982
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 269
    Witek na litość boską
    witekem napisał:
    Inwerter na grzanie jest lepszy nić przetwornica

to przecież masło maślane. Polskie słowo na angielskie inverter to właśnie przetwornica.
    witekem napisał:
    przetwornice mają sprawność przetwarzania do max 75% a inwerter do 98%.

Które, jakie? Co porównujesz z czym?
    Ja rozumiem, że to markieting ale bardzo słabej jakości w twoim wykonaniu. Coś w stylu mają jedną nóżkę bardziej, albo porównania płynów do mycia naczyń, porównania do najgorszego na rynku.
    To forum techniczne i na 90% trafisz na kogoś zorientowanego.
    Do autora, tylko nie elnix, poszukaj w google opinii tej firmy.

Dodano po 4 [minuty]:

Denar83 napisał:
    Nie ma co kombinować. Najlepszym rozwiązaniem jest inwerter do zasilania grzałek.

Również tak uważam. Bezpieczeństwo przede wszystkim.

Dodano po 2 [minuty]:

JK49 napisał:
    Grzanie CO potrzebne mi na jesień i wiosnę,

To nie jest możliwe z tak niewielkiej ilości pv, to kropla w morzu. Lepiej więc użyć całej energii na cwu, efekt będzie widoczny. Dodam, że właśnie takie miałem założenia i CO jesienią i wiosną działa z pv, ale mam 32 panele, które grzeją 800l wody i 20ton betonu, mało na całą dobę w nocy już brak wody. Te hektolitry starczy na około 4godz nad ranem. Wracając do ilości paneli, możliwe że wystarczy połowa tego, ale ja chciałem mieć ogrzewanie jak najdłużej, nawet w listopadzie, lecz niestety mało jest słonecznych dni w tym miesiącu. Luty w tym roku również słabo wypadł.
  • #24 21873145
    michalPV
    Poziom 31  
    michal.zd napisał:
    Denar83 napisał:
    Nie ma co kombinować. Najlepszym rozwiązaniem jest inwerter do zasilania grzałek.

Również tak uważam. Bezpieczeństwo przede wszystkim.

Oczywiście też tak uważam.
    Plug & play a nie jakieś kombinacje.
    Robią doskonale to, do czego są przeznaczone, prosto, skutecznie.
  • #25 21873297
    JK49
    Poziom 10  
    Czytam wszystko i wyrabiam sobie zdanie. Jak wyżej pisałem, w buforze są 4 wejścia na grzałki i po dopracowaniu pierwszej sekcji z grzałką kolejne dojdą sukcesywnie. Mam czas do jesieni.
  • #26 21873495
    kmarkot
    Poziom 31  
    JK49 napisał:
    Czytam wszystko i wyrabiam sobie zdanie.

Moim zdaniem błędne. Panele fotowoltaiczne nadają się do grzania CWU od wiosny do jesieni.
    Natomiast wspomaganie ogrzewania będzie mizerne. Skórka niewarta wyprawki.

Dodano po 3 [minuty]:

Wykres słupkowy miesięcznej produkcji energii PV (kWh), najwyższe latem, najniższe zimą

To produkcja mego on-grid 8,9kWp ostatnie 12 miesięcy. Zobacz ile wyprodukowało w czasie zimy i co możesz z tego zasilać ?
    W styczniu zasiliło by żarówkę żarową 60W, przez 31dni x 24h , jeżeli to wystarczy do ogrzania twego domu to ok.
    Chcesz się przekonać ... Tylko podziel się swymi doświadczeniami tu na forum.
  • #27 21873532
    JK49
    Poziom 10  
    Zdania sobie jeszcze nie wyrobiłem, bo za dużo sprzecznych twierdzeń widzę. Zawsze mogę zmienić koncepcję na CWU, a kaloryfery przepnę na kocioł gazowy LPG.
  • #28 21873730
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 269
    JK49 napisał:
    za dużo sprzecznych twierdzeń widzę

w którym miejscu?
    rzucaj od razu wątpliwościami, rozwiążemy na bieżąco.
    JK49 napisał:
    Zawsze mogę zmienić koncepcję na CWU

Przy tak niewielkiej ilości paneli nie masz w zasadzie wyboru. Zastosuj je do CWU poprzez najtańszą przetwornicę dostosowaną do grzania CWU.
    MichalPV w poście #5 podał najlepsze rozwiązanie. Nie kombinuj z niskim napięciem, jeśli już masz tę 'grzałkę na 2 kW/48 V' to trudno, masz pięc otworów to zapchaj nią jeden zamiast korka. Dobrze rozumiem, że te 300L to do cwu? Czy masz inny zbiornik a ten chciałeś użyć jako bufor do CO?
    JK49 napisał:
    kaloryfery przepnę na kocioł gazowy LPG.

Nawet ja od połowy grudnia do końca lutego grzeję pelletem. @kmarkot to udowodnił, moje wykresy wyglądają tak samo. Nawet jeśli chcesz wspomagać CO prądem z PV to i tak musi to być jako wspomaganie a nie podstawa. Czyli kocioł gazowy musi działać.
    Nie napisałeś jakie panele, ale przyjmijmy typowe 400Wp to masz raptem 1600W max, które osiągalne będzie może przez 10 min w ciągu dnia słonecznego.
    Tylko do celów CO, musisz przejść z mocy na energię, to energia dzienna się wówczas liczy a nie moc max. Bufor wodny jako magazyn tej energii liczy się właśnie jak sama nazwa na to wskazuje wg energii jaką możesz uzyskać, minus bieżące zużycie. Jeśli chcesz grzać wyłącznie PV, wówczas do tego musisz znać zapotrzebowanie chałupy na energię. To można oszacować, są w necie jakieś kalkulatory OZC albo w twoim przypadku na podstawie zużycia gazu, dobrać moc PV która w założonym najsłabszym miesiącu (np luty) pozwoli uzyskać taką energię, litry bufora, wszystko wg zapotrzebowania dobowego.

Do celów wyłącznie wspomagania CO, to @Evellina w swoim temacie podała proste rozwiązanie:
    kilka paneli (cztery to trochę mało ale nawet to będzie działać), przetwornica ta sama co do CWU podpięta pod grzejnik olejowy.
    Taka przetwornica ma dwa wyjscia, pierwsze pod grzałkę w bojlerze CWU a drugie do oewgo grzejnika. Oto co napisał producent:
    W przypadku podłączenia dwóch odbiorników rezystancyjnych w pierwszej kolejności zasilane będzie urządzenie podłączone do gniazda „1”. Kiedy przestanie ono pobierać energię przetwornica przełączy się na zasilanie gniazda „2”. Jeśli jednak ponownie pojawi się obciążenie na gnieździe „1” urządzenie automatycznie przerwie zasilanie wyjścia „2” i rozpocznie zasilanie wyjścia „1”.

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Właśnie przyszło mi do głowy zupełnie inne podejście do tematu PV.
    Biorąc pod uwagę informacje które podałeś, CWU obecnie pewnie masz gazowe, to nie są jakieś wysokie koszty, w dodatku z tego co kojarzę opłaty stałe są spore w porównaniu z zużyciem na cele CWU. Wiadomo że czeka nas ETS2.
    W porównaniu do tego cena za kWh energii elektrycznej to 3x tyle co z gazu. Te cztery panele idealnie wpisują sie w niewielki on-grid na mikrofalowniku. Wg mnie da to dużo większy zysk od wiosny do jesieni aniżeli planowane wykorzystanie do CWU zamiast gazu. Każda zaoszczędzona kWh da zysk ponad 1PLN. Przechodząc dodatkowo na G12 można dość mocno obniżyć koszty energii elektrycznej od wiosny do jesieni. To pozwoli 'uzbierać' sporą sumkę na pokrycie kosztów gazowego CWU i jeszcze trochę zostanie.
    W tej kwestii poproszę kolegę zza miedzy @kmarkot o opinię, chyba ma ogrzewanie gazowe, bo na pewno ma on-grid na mikrofalowniku, oraz kolegę @michalPV gdyż ma on-grid własnie takiej mocy jak twoje cztery panele.
    To nawet prosto zweryfikować porównując twoje opłaty miesięczne za gaz i za prąd od marca do października.
  • #29 21873794
    JK49
    Poziom 10  
    Od kilkunastu lat podstawowym ogrzewaniem jest kominek z DGP, tak jak pisałem. Zużycie drewna to max 15 m3 na sezon grzewczy. Wymaga on jednak ciągłego pilnowania. Myślę o alternatywnym ogrzewaniu, bo zawsze może przytrafić mi się szpital itp.
  • #30 21873841
    michalPV
    Poziom 31  
    michal.zd napisał:
    oraz kolegę @michalPV gdyż ma on-grid własnie takiej mocy jak twoje cztery panele.

Owszem, mam też (poza off-gridem) 4x400Wp na mikrofalowniku (ale ceny RCEm). Połacie wschód-zachód.
    Obecnie można liczyć tylko na autokonsumpcję i bilansowanie godzinowe i międzyfazowe ale nawet to coś tam daje:
    do wczoraj za marzec: produkcja 111 kWh lecz przez to, że mam również off-grid to oddane do sieci aż 96 kWh ale dzięki bilansowaniu do sieci poszło finalnie 66 kWh.
    Bez off-grida byłoby ciutkę mniej, może ok. 45-50 kWh do sieci.

JK49 napisał:
    Myślę o alternatywnym ogrzewaniu

Zrozum, że w szczycie sezonu grzewczego PV nie ma szans być alternatywnym źródłem prądowym do celów ogrzewania domu mieszkalnego.
    Może być jedynie wspomaganiem i to tylko w słoneczne dni.

Mój on-grid max.produkcja w czerwcu nieco ponad 200 kWh, a w grudniu zaledwie 10% czerwca, tj. ok. 20 kWh

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru taniego i prostego sterownika MPPT do zasilania grzałki 2 kW/48 V z czterech paneli PV 400 W połączonych równolegle. W odpowiedziach wskazano, że przy tak małej mocy i niskim napięciu lepszym rozwiązaniem od klasycznego inwertera jest przetwornica solarna typu boost do grzania CWU, np. GREEN BOOST MPPT / Eco Solar Boost, najlepiej z grzałką 230 V lub odpowiednio dobraną mocą grzałki do liczby paneli. Podkreślono, że bez dopasowania napięcia i punktu MPPT uzysk będzie niski, a przy bezpośrednim podłączeniu grzałki 48 V do paneli 36 V moc będzie znacznie poniżej znamionowej. Omawiano też problemy dużych prądów DC, spadków napięcia, przekrojów przewodów, zabezpieczeń PV, łuku elektrycznego przy rozłączaniu oraz konieczność automatyki/termostatu. W toku rozmowy pojawiły się alternatywy: mikrofalownik, on-grid, off-grid z magazynem energii oraz sugestia, że dla tej instalacji najrozsądniejsze jest wykorzystanie PV głównie do CWU, a ogrzewanie CO traktować jedynie jako wspomaganie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA