JK49 napisał: za dużo sprzecznych twierdzeń widzę
w którym miejscu?
rzucaj od razu wątpliwościami, rozwiążemy na bieżąco.
JK49 napisał: Zawsze mogę zmienić koncepcję na CWU
Przy tak niewielkiej ilości paneli nie masz w zasadzie wyboru. Zastosuj je do CWU poprzez najtańszą przetwornicę dostosowaną do grzania CWU.
MichalPV w poście #5 podał najlepsze rozwiązanie. Nie kombinuj z niskim napięciem, jeśli już masz tę 'grzałkę na 2 kW/48 V' to trudno, masz pięc otworów to zapchaj nią jeden zamiast korka. Dobrze rozumiem, że te 300L to do cwu? Czy masz inny zbiornik a ten chciałeś użyć jako bufor do CO?
JK49 napisał: kaloryfery przepnę na kocioł gazowy LPG.
Nawet ja od połowy grudnia do końca lutego grzeję pelletem.
@kmarkot to udowodnił, moje wykresy wyglądają tak samo. Nawet jeśli chcesz wspomagać CO prądem z PV to i tak musi to być jako
wspomaganie a nie podstawa. Czyli kocioł gazowy musi działać.
Nie napisałeś jakie panele, ale przyjmijmy typowe 400Wp to masz raptem 1600W max, które osiągalne będzie może przez 10 min w ciągu dnia słonecznego.
Tylko do celów CO, musisz przejść z mocy na energię, to energia dzienna się wówczas liczy a nie moc max. Bufor wodny jako magazyn tej energii liczy się właśnie jak sama nazwa na to wskazuje wg energii jaką możesz uzyskać, minus bieżące zużycie. Jeśli chcesz grzać wyłącznie PV, wówczas do tego musisz znać zapotrzebowanie chałupy na energię. To można oszacować, są w necie jakieś kalkulatory OZC albo w twoim przypadku na podstawie zużycia gazu, dobrać moc PV która w założonym najsłabszym miesiącu (np luty) pozwoli uzyskać taką energię, litry bufora, wszystko wg zapotrzebowania dobowego.
Do celów wyłącznie wspomagania CO, to
@Evellina w swoim temacie podała proste rozwiązanie:
kilka paneli (cztery to trochę mało ale nawet to będzie działać), przetwornica ta sama co do CWU podpięta pod grzejnik olejowy.
Taka przetwornica ma dwa wyjscia, pierwsze pod grzałkę w bojlerze CWU a drugie do oewgo grzejnika. Oto co napisał producent:
W przypadku podłączenia dwóch odbiorników rezystancyjnych w pierwszej kolejności zasilane będzie urządzenie podłączone do gniazda „1”. Kiedy przestanie ono pobierać energię przetwornica przełączy się na zasilanie gniazda „2”. Jeśli jednak ponownie pojawi się obciążenie na gnieździe „1” urządzenie automatycznie przerwie zasilanie wyjścia „2” i rozpocznie zasilanie wyjścia „1”.
Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:
Właśnie przyszło mi do głowy zupełnie inne podejście do tematu PV.
Biorąc pod uwagę informacje które podałeś, CWU obecnie pewnie masz gazowe, to nie są jakieś wysokie koszty, w dodatku z tego co kojarzę opłaty stałe są spore w porównaniu z zużyciem na cele CWU. Wiadomo że czeka nas ETS2.
W porównaniu do tego cena za kWh energii elektrycznej to 3x tyle co z gazu. Te cztery panele idealnie wpisują sie w niewielki on-grid na mikrofalowniku. Wg mnie da to dużo większy zysk od wiosny do jesieni aniżeli planowane wykorzystanie do CWU zamiast gazu. Każda zaoszczędzona kWh da zysk ponad 1PLN. Przechodząc dodatkowo na G12 można dość mocno obniżyć koszty energii elektrycznej od wiosny do jesieni. To pozwoli 'uzbierać' sporą sumkę na pokrycie kosztów gazowego CWU i jeszcze trochę zostanie.
W tej kwestii poproszę kolegę zza miedzy
@kmarkot o opinię, chyba ma ogrzewanie gazowe, bo na pewno ma on-grid na mikrofalowniku, oraz kolegę
@michalPV gdyż ma on-grid własnie takiej mocy jak twoje cztery panele.
To nawet prosto zweryfikować porównując twoje opłaty miesięczne za gaz i za prąd od marca do października.