Jacek 65 napisał: Czyli została jeszcze cwu - regulator (przetwornica) MPPT Eco Solar Boost - czy może coś innego? Czy 4 panele ok. 450W wystarczą na zasobnik 150l?
Eco dają typowo grzanie wody od marca do października. Więc w zimę znowu jest przysłowiowa
kaplica. Ilość i moc paneli dobiera się dla Eco w zależności od mocy grzałki, którą Eco ma zasilać. Więc na początek pytanie, jakiej mocy masz grzałkę w bojlerze.
Ale oczywiście w lato będzie marnotrawstwo energii z paneli, chyba, że dołożyłbyś dodatkowy bufor z wodą przed bojlerem, który Eco by grzało dodatkowo.
Jeśli chciałbyś bez marnotrawstwa energii z PV, to dla mnie najlepszy byłby prosty i mały on-grid, np. na mikrokonwerterze. W takim układzie jest pełne wykorzystanie energii z PV - jak jest dużo energii to zasilane są odbiorniki w domu. a nadwyżka idzie na eksport i jakieś tam drobne wpadają dodatkowo, obniżając koszty np. grzania wody.
Następna w kolejności byłaby hybryda z akumulatorami zwiększająca autokonsumpcję. Ale są znaczne początkowe koszty magazynu.
Trzeci droga to off-grid na falowniku umożliwiającym zasilanie odbiorników z wykorzystaniem sieci i PV. Ale, znowu, przy produkcji przewyższającej aktualną moc odbiorników mamy niepotrzebne straty mocy na PV.
Ostatnia alternatywa - taryfa dwustrefowa bez PV i odpowiednie sterowanie włączaniem się bojlera, aby głównie pracował w tańszej taryfie. Wbrew histerii PV, czasami to jest póki co najefektywniejsze ekonomicznie rozwiązanie.
Ja jestem zwolennikiem on-grida - koszty stałe instalacji PV masz stałe - panele, konstrukcja nośna, okablowanie, odgromówka z zabezpieczeniami, a wszelakie zyski największe, jak się dobrze przemyśli to, co się robi.
Jacek 65 napisał: A czy różnica uzysku między sterownikami grzałki MPPT a PWM uzasadnia 2 x więcej pieniędzy ?
W przypadku ECO to nie tylko różnica pomiędzy PWM a MPPT, ale podwójne MPPT. Moim zdaniem warto wydać każdą złotówkę na ECO.
Jacek 65 napisał: I czy lepiej pozostać przy prądzie stałym czy jednak zmiennym ?
AC jest wbrew pozorom bezpieczniejsze od DC, dużo mniejsza szansa na łuk elektryczny, stanowiący duże zagrożenie. Eco ma AC, co ma też tę zaletę, że można pracować na oryginalnej grzałce z termostatem w bojlerze. Dodatkowe, nowe ECO, przełączają zasilanie grzałki z PV na sieć, jeśli PV jest za mało albo brak.