logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BIOS ROM checksum error przy starcie komputera - co robić?

CeHa7 04 Gru 2005 17:54 1083 5
REKLAMA
  • #1 2053260
    CeHa7
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Czesc, mam mały problem który objawia sie tym ze komp nie chce wejsc do systemu, mozna rzecz ze jest gorzej. Przy starcie nie ma tej pierwszej dosowskiej planszy gdzie testuje pamiec(przeprowadza testy)zamiat tego pojawia się planszadosowska z napisem BIOS ROM checksum error no i zaczyna czytanie z flopa. Utworzyłem wiec dyskietke stratowa ale nawet ona nie pomogła gdyz gdy sie chce przełanczac miedzy partycjami na dysku wyskauje komumikat niepoprawnosci. Co to moze byc czyżby padł bios? Może bateria?A moze cała płyta? Z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2053330
    djkomprez
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    hmmmm :P

BIOS ROM to inaczej software czyli system biosu ..
    a co do komunikatu to byc moze bateryjka najlepije kup i zobacz co to da bateria to CR2032 chyba a jak nie to uwalil sie bios sproboj znalesc w necie gdzies bios do tej plyty i nagraj ja na dyskietke moze sobie sam wrzuci. a tak wogole to co to za plyta ? nie przypadkiem gigabyte ? bo one wiem ze mialy takie bajerki :) pozdro.
  • REKLAMA
  • #3 2053941
    CeHa7
    Poziom 15  
    nagrałem bios, ale teraz mam jeszcze jedno pytanie-poprostu włozyc do flopa dyskietkez biosem odpalić kompa i czekac? czy załadowac dyskietke startowa?
  • REKLAMA
  • #4 2054371
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Zobacz jaka masz plyte glowna(producent i model) i sciagnij w PDF instrukcje do niej, tam musi byc na pewno opisane jak naprawic ten bios i co nagrac na dyskietke, jednak ja najpierw sprobowalbym wymienic baterie...
  • REKLAMA
  • #5 2054829
    ghost
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Musi to byc dyskietka startowa i to najlepiej z wrzucona do autoexec.bat komenda uruchamiajaca program flashujacy w trybie automatycznym i od razu ladujaca odpowiedni plik
    na przyklad wygladaloby to tak:

awdflash bios.bin /py /sn

awdflash - program flashujacy biosy Awarda
    bios.bin - plik z odpowiednim wsadem biosu
    /py /sy - odpowiednie przelaczniki programu flashujacego

Liste przelacznikow kazdego programu w dosie otrzymuje sie tak:
    nazwaprogramu /?
    kazdy program dosowy po wpisaniu po nim "/?" wyswietli liste przelacznikow i sposob uzycia.
    Pamietaj ze musisz wiedziec na 200% ze bios ktory sciagnales jest do twojej plyty. Musi byc dokladnie do tego typu i wersji! Jesli poperlnisz pomylke, to po flashowaniu komputer moze sie juz nie uruchomic wcale...
    Plyty najczesciej maja oprocz typu np k7s5a wersje - np v1.2 v2.0 v3.0 - potrafia sie roznic dosc znacznie , np karta dzwqiekowa, kontrolerem itp - jesli pomylisz wersje plyty, to ten dodatkowy sprzet moze nie dzialac prawidlowo.

Krotko mowiac - ostroznie i z rozwaga poradzisz sobie sam. Jesli masz problem z "spreparowaniem" dyskitki to jesli chcesz, wal na priv, moge pomoc.
  • #6 2056093
    CeHa7
    Poziom 15  
    Dziekuje wszystkim za pomoc, poradziłem sobie sam(no w sumie korzystajac z waszych porad) A jak to zrobiłem: tak: Utworzyłem dysk startowy oraz duskietke na która nagrałem program do flashowania. Załadowałem dyskietke startową, załadowałem program do flashowania i zaczołem sie "bawić" Jednak na poczatku wgrywanie nowego oprogramowania konczyło sie fiaskiem(wyskakiwały błedy) zastanawiałem sie co moze byc tego przyczyna, troche czytalem o flashowaniu biosu i napotkałem podobny problem. Błedy były wynikiem zakłucenia karty graficznej w slocie AGP po zmianie karty graficznej z AGP na PCI flashowanie sie powiodło. Z góry dzieki za dobre rady, temat uwazam za zamkniety. Pozdrawiam
REKLAMA