logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BIOS ROM checksum error, Drive A error, komputer nie startuje - co robić?

Larson93 17 Gru 2015 17:21 1113 6
REKLAMA
  • #1 15248813
    Larson93
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam, ostatnio po włączeniu starego komputera, zaraz przy starcie pojawił się napis:
    BIOS ROM checksum error
    Detecting floppy drive A media...
    Drive A error. System halted
    przy czym komputer zaczął piszczeć. Resetowałem bios zworką oraz przez wyjęcie bateryjki jednak za każdym razem jest to samo. Przywrócić ustawień fabrycznych z pozycji biosu nie mogę, gdyż po prostu nie mogę do niego wejść. Podejrzewam wyczerpanie baterii, gdyż wcześniej jakieś 2 miesiące temu w systemie ustawiała się data 1.01.1970 (chyba taka), oraz trzeba było nacisnąć F1 aby system wystartował. Piszę tutaj, ponieważ nie wiem czy winna jest bateryjka, czy wina może leżeć po innej stronie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 15248839
    JaroPC
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Bardzo możliwe że to bateryjka. Trzeba wymienić i powinno być ok.
  • REKLAMA
  • #3 15248841
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 15248844
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1156
    Załóż nową bateryjkę, nie pomyl ze starą. i napisz czy pomogło. Bo wszystko wskazuje na to.
  • #5 15249374
    Larson93
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    No to w najbliższym czasie wymienię baterię. Jednak jeżeli to nie pomoże, to czy istnieje możliwość przywrócenia BIOSU za pomocą pendrive? Bo niestety nie mam jak utworzyć dyskietki z BIOSEM
  • #6 15249396
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 15249747
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 965
    Witam.
    Larson93 napisał:
    czy istnieje możliwość przywrócenia BIOSU za pomocą pendrive?

Zależy od płyty głównej, której modelu nam nie podałeś. W jej instrukcji jest też zapewne opis przywracania BIOS-u. Sądząc jednak po komunikacie, płyta wykryje BIOS jedynie na dyskietce. (Gdyby płyta mogła wykryć plik z BIOS-em na dysku C: - niektóre płyty mają taką możliwość - to zadanie ograniczyłoby się do wrzucenia na dysk pliku z BIOS-em...)
    Larson93 napisał:
    niestety nie mam jak utworzyć dyskietki z BIOSEM

Można zaprogramować kość z BIOS-em w programatorze. Jeśli kość BIOS-u nie jest przylutowana do płyty (jest umieszczona w podstawce), to wystarczy ją wyjąć i umieścić w odpowiednim programatorze i wgrać plik z BIOS-em odpowiednim dla danej płyty głównej i jej wersji. Można też zaprogramować kość z BIOS-em metodą hot-swap, ale... to wszystko jest na Forum - nie będę się rozpisywał.
    Zawsze warto mieć kilka zapasowych dyskietek i kilka stacji dyskietek. Przy pracy ze starszym sprzętem są one nieocenioną pomocą.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie uruchamia się z powodu błędu "BIOS ROM checksum error" oraz "Drive A error". Po próbie resetowania BIOS-u przez zworkę i wyjęcie baterii, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być wyczerpana bateria, ponieważ wcześniej data w systemie resetowała się do 1.01.1970. Użytkownicy forum sugerują wymianę baterii jako potencjalne rozwiązanie, a także wskazują na możliwość uszkodzenia kości BIOS-u lub płyty głównej. W przypadku dalszych problemów, użytkownik pyta o możliwość przywrócenia BIOS-u za pomocą pendrive'a, co jest potwierdzane przez innych uczestników dyskusji. Wskazówki dotyczą również konieczności posiadania dyskietek do pracy ze starszym sprzętem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA