logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikat Antipollution fault w Peugeot 307 1.4 - przyczyny?

Dziunek88 28 Mar 2024 07:06 1659 6
REKLAMA
  • #1 21022717
    Dziunek88
    Poziom 2  
    Witam,
    Widziałem mnóstwo podobnych tematów na forach, ale żaden nie opisywał do końca mojego przypadku albo jak był taki, to niestety nie było rozwiązania.
    Mianowicie, w samochodzie żony od kilku dni pojawia się komunikat antipollution fault. Z moich obserwacji i tego, co przekazała małżonka, komunikat i kontrolka silnika pojawiają się na ułamek sekundy i znikają. Zazwyczaj dzieje się to przy niskich prędkościach, w korku itp, zawsze kiedy silnik jest już nagrzany. Komunikat potrafi "mignąć" kilkanaście razy na odcinku kilkuset metrów a towarzyszą temu lekkie szarpnięcie przed, jakby silnik tracił parę na dosłownie chwilę; czasem lekko falują obroty i zauważyłem, że temperatura nie dobija do zwyczajowych wartości, utrzymując się w okolicach 70 st. Co ciekawe, problem nie pojawia się codziennie.
    Mamy zaufanego mechanika, ale pomyślałem, że najpierw zapytam tu, zanim oddamy go na rozgrzebanie, może komuś przydarzyło się coś takiego.
    Olej i filtry były wymieniane 4-5 msc temu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21022813
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1220
    Temat rzeka, Pugi wyrzucają ten błąd przy każdym jednym błędzie - poduszki, czujnik ciśnienia w oponach, uszkodzony alternator, zapchany DPF, niesprawna świeca... absolutnie wszystko.

Przy Twoich objawach w 1.4 HDi Peugeot 207 miałem uszkodzoną rolkę alternatora, 330 zł i brak komunikatu, falowania obrotów itd.
    Ale to nie znaczy, że tak jest - tylko odczyt z komputera Ci pomoże, a najlepiej mechanik, który specjalizuje się w grupie PSA...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21022832
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    Bzdura, "Antipollution fault" dotyczy tylko i wyłącznie usterki wykrytej przez sterownik silnika dotyczącej emisji spalin, czyli błąd poprawnie odczyta każdy fejsik EOBD.
  • REKLAMA
  • #4 21022846
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21022930
    Dziunek88
    Poziom 2  
    @johnny833 auto oczywiście pójdzie na warsztat. Chciałem tylko poszukać ewentualnych wskazówek, bo sądziłem że objawy są dosyć szczególe. Peugeot jest u nas od niedawna, ale jeśli to faktycznie może być wszystko i nic, to przekażę go specjaliście bez zastanawia się nad tym.
  • #6 21022950
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1220
    ociz napisał:
    Bzdura, "Antipollution fault" dotyczy tylko i wyłącznie usterki wykrytej przez sterownik silnika dotyczącej emisji spalin, czyli błąd poprawnie odczyta każdy fejsik EOBD.

No nie kolego, bo ten błąd wywala przy każdej jednej usterce, idź, popytaj po fachowcach PSA czy grupach peugeota/citroena :)
  • #7 21023073
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komunikatem "antipollution fault" w Peugeot 307 1.4, który pojawia się sporadycznie, głównie przy niskich prędkościach i po nagrzaniu silnika. Towarzyszą temu lekkie szarpnięcia oraz falowanie obrotów, a temperatura silnika nie osiąga normalnych wartości. Odpowiedzi sugerują, że błąd może być spowodowany różnymi usterkami, takimi jak uszkodzenie alternatora, zapchany DPF, czy problemy z czujnikami. Wskazano na konieczność przeprowadzenia diagnostyki komputerowej, aby zidentyfikować konkretną przyczynę problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA