logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki powinien być wymiar otworu chłodzenia w pompie LFP 25POr40k?

PackMan27 28 Mar 2024 18:20 219 3
REKLAMA
  • #1 21023453
    PackMan27
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    Dzień dobry,

Pompa LFP 25POr40k (25/35/45W) słabo kręciła to zmieniłem na starego wyczyszczonego Grundfos w wersji (30/45/60W).

Chciałbym się dowiedzieć czy w tym LFP otwór od chłodzenia w osi wirnika od strony korka odpowietrzającego powinien mieć wymiar około 0.2 mm (taki drucik wchodzi)?

Mam jeszcze tego Grundfos to tam jest 0.8-1mm.

Tego LFP to dając ciśnienie ze sprężarki to powietrze z drugiej strony ledwo wychodzi, gdzie w Grundfos wlewa się wodę i bez problemu przepływa na drugą stronę.

Ten otwór nie jest zakamieniony/zanieczyszczony gdzie ma te 0.2 mm.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 21023676
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2112
    PackMan27 napisał:
    Pompa LFP 25POr40k (25/35/45W) słabo kręciła

A sprawdzałeś pojemność kondensatora rozruchowego? Konstrukcja LFP i Grundfoss sa bliźniacze, ten sam system licencja grundfoss.
  • REKLAMA
  • #3 21024057
    PackMan27
    Poziom 8  

Wirnik w obudowie się ciężko obracał, a pod względem kondensatora rozruchowego później będę się martwił.

Głównie mi chodzi o ten otwór, który w LFP jest strasznie mały, a z drugiej strony 4 otwory, przez które wpływa woda, są strasznie małe i chcę się dowiedzieć, czy tak ma być, czy jest jakaś wadliwa, gdzie Grundfos ma znacznie większy.

W ogóle ciekawy jest też temat tych pomp, Grundfos ma kondensator 2uF i 60W, a LFP 1.5uF i 45W (nowsze Grundfos też miały takie parametry). Ciekawe, czy uzwojeniami się różnią, czy tylko kondensator.
  • #4 21087996
    PackMan27
    Poziom 8  
    LFP ma taki malutki otwór 0.2 mm (mierzone drucikami, więc tak około i w innej pompie też był taki mały. Ten otwór był zatkany, po wielokrotnym zalewaniu po kropli octu się odkamienił i powietrze zaczęło swobodnie przechodzić.

Po zamontowaniu pompa jak złapie bańkę powietrza z kotła to bardzo szybko się odpowietrza, a wcześniej nie była wstanie się odpowietrzyć.

Grundfos jak i LPF sam był delikatnie obrośnięty zanieczyszczeniami na łopatkach. Główny problem jest w wirniku który obciera o obudowę jak wewnątrz na zbierają się zanieczyszczenia. Kwestia rozebrać i wyczyścić.

Po pełnym wyczyszczeniu pompy działają jak nowe.
REKLAMA