logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kontrolka awarii wtrysku OMEGA B Caravan 2.5 V6 po instalacji gazowej

jokrasa 04 Gru 2005 19:46 2383 9
REKLAMA
  • #1 2053659
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Co jest grane? Po założeniu instal. gazowej, czasami załączała się kontrolka awarii wtrysku (Check Engine), ale gasła. Pożniej już ciągle swieciła. Problemy z regularną pracą silnika na benzynie, na gazie w porządku. Przy wymianie pasku rozrządu mechanicy oznajmili że kostka była odpięta. I jeden dzień było w porządku teraz znów świeci się ciągle a kostka jest podpięta i silnik na benzynie pracuje dobrze na gazie zresztą też. Mam wyrzucić/ odpiąć żarówkę żeby mnie nie stresowała?

Model: OMEGA B Caravan 2,5 V6, rok 95. skrzynia manualna.
    gaz zwykły do wtryskowych silników (na 6 świec) dwa mixery do wlotów
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2053949
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2053952
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    tak ma nie być.
    dzieje sie tak dlatego ze wystepuje jakis bład.
    gazownicy źle wyregulowali gazi przez to tak sie dzieje, a poza tym wstawili ci stara generacje i to jest kolejny powód.
  • #5 2053962
    tomemek
    Poziom 11  
    Witam!
    Tak jak Kolega napisal wyzej, na gazie kontrolka bedzie sie swiecic. Przyczyna jest prosta do wyjasnienia. Podczas gdy silnik pracuje na gazie wtryskiwacze paliwa nie pracuja, bo przeciez dostarczany jest gaz, a nie benzyna, stad sterownik silnika ma informacje ze cos z wtrysklami mu nie pasuje i zapala sie kontrolka. Tak to juz sie dzieje w samochodach z gazem....
  • #6 2054020
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 2054126
    zibi70
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Niech kolega jokrasa napisze czy LPG jest z elektroniką czy bez , jeżeli wywala czeka od razu po przejściu na lpg to problem z emulacją wtrysku jeżeli raz na jakis czas to problem z emulacją sondy lambda.
  • #8 2056640
    jokrasa
    Poziom 28  
    Sorry, że tak późno odpowiadam ale mam też problemy z dostępem do sieci.
    Co do gazu, to zamontowano mi gaz zwykły z emulatorem wtrysków (gdzie napisane jest 6 cylindrów i Omega V6) i jakiś kontroler sondy lambda oraz 2 sztuki mixerów (bo mam 2 wejścia? komory, niewiem dokładnie, sic.) kosztował coprawda 1900 zł a sekwencyjny za duży był wydatek bo aż 4,2 tys PLN.
    Po podłączonej jakiejś kostce przez mechaników przestała się świecić ta kontrolka, lecz po kilkunastu godzinach znowu się zaczęła świecić.
    Czy to na benzynie czy to na gazie ciągle świeci.
    Zanim przełączy mi się auto na gaz (po osiągnięciu odpowiedniej temperatury i 3 tyś obrotów) to na benzynie jedzie bez uwag i na gazie również.
    Wcześniej były problemy z pracą silnika i przyspieszaniem na benzynie a po przejściu na gaz było w porządku.

Jaki jeszcze może być powód świecącej się kontrolki?, czy tak może być?
    Proszę o odpowiedź?
    Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuję (mój gazowiec ciągle powtarza, że jak jeździ na benzynie i na gazie to tak ma widocznie być)
  • #9 2078201
    bratyslaw
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    Jeżeli świeci na benzynie i na gazie, to coś niestety musi być zwalone, niekoniecznie coś związane z wtryskiem. Najlepiej będzie jak odczytasz kody błędów. U mnie (a mam podobną instalację LPG) check zaświeca się dość rzadko, ale po paru sekundach gaśnie...
    Pozdrawiam!
  • #10 2264074
    jokrasa
    Poziom 28  
    U mnie jednak kontrolka się świeci nadal ale nie odczuwam żadnych ujemnych skutków, więc uznaje że w tym typie tak musi być. Dziękuje wszystkim za uwagę. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie OMEGA B Caravan 2,5 V6 z instalacją gazową pojawia się kontrolka awarii wtrysku (Check Engine), która początkowo zapalała się sporadycznie, a następnie świeciła się ciągle, zarówno na benzynie, jak i na gazie. Instalacja LPG jest typu sekwencyjnego z emulatorem wtryskiwaczy i kontrolerem sondy lambda, z dwoma mixerami do dwóch kanałów dolotowych. Problem wynika z faktu, że podczas pracy na gazie wtryskiwacze benzyny nie działają, co powoduje sygnał błędu w sterowniku silnika i zapalenie kontrolki. Wskazywano, że nieprawidłowa regulacja instalacji lub użycie starszej generacji systemu LPG może powodować ten efekt. Kontrolka powinna gasnąć po odczytaniu i usunięciu błędów, jednak w tym przypadku świeci się stale mimo prawidłowej pracy silnika na obu paliwach. Zalecane jest odczytanie kodów błędów diagnostycznych, gdyż ciągłe świecenie kontrolki może wskazywać na inne usterki niezwiązane bezpośrednio z wtryskiem. Ostatecznie autor zaakceptował, że w tym modelu i konfiguracji instalacji LPG kontrolka może się świecić stale bez negatywnego wpływu na pracę silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA