Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamwpa1 napisał:Edek45 napisał:Na internetach piszą też że koniec świata ma być.
Wolałbym jednak miec PF na poziomie 0.40 a nie ze za pół roku przyjdzie rachunek 5tys zl
tesla97 napisał:No to tutaj żeby skompensować tyle energii biernej pojemnościowej trzeba będzie zamontować tak 3-5 kW silniki elektryczne, trzeba je włączać za każdym razem gdy chcemy podnieść współczynnik mocy. Dobrze będzie jeszcze zamontować baterię kondensatorów, żeby w razie potrzeby regulować PF na 0.5, tak by móc zapłacić za energię bierną jak najwięcej.
wpa1 napisał:Co to za falownik? Producent typ? że z takim cosφ dostał znaczek CE.Moc 6 kW 6000 VA, przy braku obciążenia pf spada do 0.2 i generuje obciążenie mocy biernej.
krzyś11 napisał:Z tymi dwunastoma amperami to chyba przesadziłeś może 1,2A a nie 12A. Podobny temat poruszyłem w tym poście https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4042810.html W moim przypadku to falownik sinus pro ultra 10000 generuje 400varów mocy biernej około 1,7A. Wysłałem go do do serwisu Volta, serwis go pomierzył i stwierdził że wszystko jest w porządku, bez słowa wyjaśnienia. Przypuszczam że wszyscy dobrze wiedzą o co chodzi, a martwić się będziemy jak zaczną naliczać za bierną.
krzyś11 napisał: