logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie łączy z domową siecią WiFi, ale inne urządzenia tak.

Kingamr 01 Kwi 2024 18:26 2586 10
REKLAMA
  • #1 21028098
    Kingamr
    Poziom 2  
    Ocena: 1

Witam,

Dzisiaj rano włączyłam komputer i chociaż wyszukał moją sieć domową, wyświetlił informację "Brak Internetu, połączone". Sieć ta działa we wszystkich innych urządzeniach (smartfony). Co więcej, laptop wyszukuje wszystkie inne sieci i mogłam połączyć się z internetem przez hotspot WiFi ze smartfona.

Poniżej załączam zrzut ekranu z laptopa z danymi sieci, która nie działa.

Router: Funbox 6 + (na kablu) TP-Link Archer 1600
    Komputer: Lenovo IdeaPad Slim Win11 Home

Problem występuje zarówno na paśmie 2,4 GHz i 5GHz.

Zrzut ekranu ustawień sieciowych komputera.
    Zrzut ekranu danych sieci Wi-Fi na laptopie
  • REKLAMA
  • #2 21028116
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21028186
    Kingamr
    Poziom 2  
    Jest tak samo jak z TP - internet jest w smartfonach i innych urządzeniach, natomiast w laptopie „Brak Internetu, zabezpieczone”.
  • #4 21028200
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21028220
    Kingamr
    Poziom 2  
    Niestety, faktycznie nie ma połączenia. Sprawdzałam na Firefoxie, aplikacji Spotify i Edge. Jak pisałam, wszystko działa na WiFi z hotspotu.
  • #6 21028266
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 21028269
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Podstawowa sprawa:
    - uruchomienie ponownie LB i TP zrobione?
    - zmienić na testy SSID i hasło na TP i sprawdzić czy internet zaskoczy
  • #8 21028294
    Kingamr
    Poziom 2  
    >>21028266

Wklejam najpierw jeden, zrobiony z WiFi TP-link.

Zrzut ekranu z wiersza poleceń Windows pokazujący nieudane próby pinga.

Dodano po 52 [minuty]:

artaa napisał:
    Podstawowa sprawa:
    - uruchomienie ponownie LB i TP zrobione?
    - zmienić na testy SSID i hasło na TP i sprawdzić czy internet zaskoczy

Pomógł ten drugi sposób, jednak z własnej ciekawości i chęci nauczenia się czegoś nowego, chciałabym zapytać z czego wynika takie zachowanie komputera/routera i co tutaj się właściwie stało. Ale po kolei.

Screen 1 - strona zarządzania AX-1800 (bo to właściwy model mojego routera TP) z sieci "TP-LINK_F37E" (pasmo 2,4 GHz) Ekran zarządzania routerem TP-Link AX1800 z komunikatem o braku połączenia z internetem.
    Screen 2 - zmieniłam SSID sieci na "KINGA2" i hasło, ale w sieciach do wyboru pozostała ta stara i kiedy się z nią połączę nie ma dostępu do internetu
    Screen 3 i 4 - jak widać, w ustawieniach routera i na moim telefonie wszystko jest tak, jak powinno być: nazwa sieci zmieniła się z TP-LINK F37E" na "KINGA2"
    Screen 5 - tak wygląda sieć ze strony zarządzania Funboxem - co ciekawe od kiedy zmieniłam SSID sieci Funbox nie identyfikuje mojego komputera jak wcześniej, czyli komputer z Windows, tylko "Device-124"

Szczerze mówiąc, nie miałam z czymś takim do czynienia (raz na Androidzie też nie było internetu po połączeniu z siecią i pomogła zmiana adresu MAC na losowy) i zastanawiam się teraz, czy już zostaną te trzy sieci, w tym dwie niedziałające.

Okno wyboru sieci Wi-Fi na komputerze z kilkoma widocznymi sieciami, w tym TP-Link_F73E_5G i KINGA2. Ustawienia sieci bezprzewodowej na routerze TP-Link. Zdjęcie ekranu ustawień Wi-Fi na urządzeniu mobilnym pokazujące sieci bezprzewodowe. Zrzut ekranu ze strony zarządzania urządzeniem Funbox, pokazujący połączenia sieciowe Wi-Fi i Ethernet oraz podłączone urządzenia.
  • Pomocny post
    #9 21028393
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21028425
    Kingamr
    Poziom 2  
    Erbit napisał:
    Być może to co obserwujesz wynika z jakiegoś problemu w samym Windows. Być może gdybyś z komputera usunęła zapamiętane sieci WiFi i połączyła się z nimi jeszcze raz (zapamiętując od nowa hasła) to by "się naprawiło".

[edyta]
    Czy Ty w TP-linku były nadane takie same SSID jak w Funboxie ?

Ech, rzeczywiście "zapomnienie" pomogło. Ale tak czasem bywa, że zapomina się o najprostszych rozwiązaniach.

Nie, SSID były różne i są obecnie. Dotąd nic przeszkadzało, na telefonach sieci przełączają się bez problemów (komputer zasadniczo stoi w jednym miejscu). Czy byłoby lepiej gdyby były takie same?
  • #11 21028459
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z połączeniem laptopa Lenovo IdeaPad Slim z domową siecią WiFi, mimo że inne urządzenia, takie jak smartfony, działają poprawnie. Laptop wyświetlał komunikat "Brak Internetu, połączone" zarówno na sieci Funbox 6, jak i TP-Link Archer 1600, a połączenie przez hotspot z telefonu działało bez zarzutu. Po kilku sugestiach, w tym uruchomieniu ponownie routerów oraz sprawdzeniu pingów, użytkownik odkrył, że usunięcie zapamiętanych sieci WiFi z laptopa i ponowne połączenie się z nimi rozwiązało problem. Zmiana SSID na TP-Link również została przeprowadzona, co pomogło w ustabilizowaniu połączenia. Użytkownik zadał pytanie o przyczyny problemu oraz o to, czy lepiej byłoby mieć takie same SSID dla obu routerów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA