logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie boxy do usuwania simlocków z kolekcji starych telefonów?

rudyroman 02 Kwi 2024 09:03 591 19
REKLAMA
  • #1 21028699
    rudyroman
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Witajcie, od ładnych paru lat kolekcjonuję stare telefony komórkowe (zaczęło się od zwykłego sentymentu do czasów dzieciaka, ale kolekcja rozrosła niechcący i obecnie mam około 1000 egzemplarzy).
    Sporo jednak jest na simlockach/z zagranicznymi menu.
    Chcę powoli zacząć sprzątać kolekcję, pościągać simlocki itd.
    Jako że już kupę lat minęło, czy możecie mi powiedzieć jak to teraz jest z boxami do takich sprzętów? Kiedyś pamietam trzeba było wykupować kredyty do nich. Dzisiaj takie stare boxy nadal będą działać?
    Jakie boxy możecie polecić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21028753
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 280
    rudyroman napisał:
    Dzisiaj takie stare boxy nadal będą działać?

Czesc do dzialania wymagala serwerow, ktore juz sa dawno nie istnieja...
  • #3 21028784
    rudyroman
    Poziom 16  
    A są jeszcze obecnie jakieś inne możliwości czy to już całkiem wszystko poumierało jeśli chodzi o serwis starych gsm?
  • Pomocny post
    #4 21028892
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1283
    Zacznij od podadnia co to za modele telefonow.
  • REKLAMA
  • #5 21028898
    rudyroman
    Poziom 16  
    Panie wszystko:)
    Wczoraj akurat chciałem SE K300i ściągnąć sima bo mam jeden egzemplarz w książkowym stanie tylko ten simlock denerwuje. generalnie wszystkie SE, nokie, simensy, samsungi z tamtej epoki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21028963
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    Trzeba by mieć podstawowy box jakim jest tornado z hwk, robisz tym sporo starszych telefonów, nokie, samsungi, ericssony, jakieś tam siemensy. Tylko potrzeba do tego dużo kabli, oraz mieć farta, że uda się ten box aktywować jak akurat serwer będzie online.

Ogólnie rzecz biorąc to jedynie stare serwisy posiadają te boxy zainstalowane i mają wiedzę jak zrobić konkretny model bo sam sprzęt to połowa sukcesu.
  • #7 21028979
    rudyroman
    Poziom 16  
    Uuu to ciężki temat:/ Myślałem że po tylu latach będzie prościej.
  • #9 21029097
    rudyroman
    Poziom 16  
    Dzięki wielkie za informacje:) Zagłębię się w temat tego UFS.
  • Pomocny post
    #10 21030278
    FIsiu_
    Poziom 28  
    Ocena: 293
    Nie do końca się z wami zgadzam, jest jeszcze sporo boxów, które działają i można ich używać, pod warunkiem że się znajdzie dany box, i jest on już aktywowany.
    Co do kabli, to je też można zrobić lub czasem kupić.
    Poniżej proponowana lista urządzeń:

Nokia:
    - Cyclone Box / Key
    - UFS + HWK / UFST - (serwer często działa i można aktywować boxa)
    - JAF Box + PKEY (lub emulator PKEY)
    - Infinity BEST
    - MT-BOX (z aktywacją nokia)
    - ATF (pod warunkiem że jest aktywowany a sprzedawca podeśle folder z zainstalowaną aplikacją, licencją i id partycji, na której jest zainstalowany i działa)

Sony / Sony Ericsson:
    - Setool2 lub Setool3 Box
    - UFS + HWK / UFST
    - MT-BOX (z aktywacją SE)

Siemens:
    - Martech Box 2 + TP Adapter
    - Freja

Motorola:
    - Smart-Clip + SCard (najlepiej w najwyższej wersji)

Samsung:
    - Octoplus z aktywacją SAMSUNG
    - z3x z aktywacją samsung
    - UFS + HWK / UFST

LG:
    - Octoplus z aktywacją LG
    - z3x z aktywacją LG
    - Vygis (pod warunkiem że jest plik licencji)
    - UFS + HWK / UFST

HTC:
    - XTC Clip
    - XTC 2 Clip

Pewnie jest coś jeszcze, ale nie mam więc nie sprawdzę lub nie pamiętam. :D
    W sieci można też znaleźć sporo aplikacji do różnych telefonów, które nadal działają i nie potrzebują połączenia online.

Prawie wszystkie wymienione boxy mam u siebie (mimo zakończenia kariery w GSM) i działają, ostatnio nawet sporo robiłem zabytków z nokii, siemensów, motoroli i se.

Część telefonów będzie wymagała kabli, ale często pinout jest dostępny w sieci więc zrobienie kabla nie jest niemożliwe ;) Wiem bo sam robiłem.

Każdy box obsługuje daną grupę telefonów i nie są to urządzenia All in One, dlatego wcześniej należy sprawdzić listę obsługiwanych telefonów.
  • #11 21030319
    rudyroman
    Poziom 16  
    Ooo rety dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź!!!
    To jest to, a powiedz jeszcze bo wymieniłem tam SeToola (a w sumie na nim mi bardzo zależy bo mam sporo starych SE w stanie perełka), nie orientujesz się jak jest obecnie z jego działaniem, czy musi być aktywowany?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 21030345
    FIsiu_
    Poziom 28  
    Nie wiem czy da się jeszcze aktywować nowy box/klucz ale te aktywowane powinny działać.
    Sprawdziłem u siebie i aplikacja działa poprawnie, a ftp z plikami również startuje.

Pamiętaj że setool2 obsługuje niektóre telefony po kredytach i serwerze, a one mogą już nie działać.
    Przed zakupem warto też sprawdzić jakie aktywacje są wykupione.

Zrzut ekranu programu SEtool2 v 1.1440 do naprawy telefonów.

Zrzut ekranu z listą plików i folderów na serwerze FTP z katalogiem dotyczącym telefonów.
  • #13 21030918
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 217
    Tego K300i zrobisz darmowo SeToolem jeżeli ma CID nie większy niż 52
  • #14 21031406
    gracjan55
    Poziom 36  
    Ocena: 237
    Cid 52 w K300i - dobry żart. Setoola instalujesz i normalnie używasz, nawet bez połączenia z internetem (mówie o starych, klasycznych sony ericssonach) nie trzeba aktywacji itp.
  • #15 21033582
    FIsiu_
    Poziom 28  
    gracjan55 napisał:
    Cid 52 w K300i - dobry żart. Setoola instalujesz i normalnie używasz, nawet bez połączenia z internetem (mówie o starych, klasycznych sony ericssonach) nie trzeba aktywacji itp.

Przy starszych modelach wystarczy podstawowa aktywacja, ale np przy simlocku z SonyEricsson LT15i czy SonyEricsson X10i potrzebujemy już dodatkowej aktywacji ;)
  • #16 21033594
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 217
    FIsiu_ napisał:
    gracjan55 napisał:

Przy starszych modelach wystarczy podstawowa aktywacja, ale np przy simlocku z SonyEricsson LT15i czy SonyEricsson X10i potrzebujemy już dodatkowej aktywacji ;)

Co do CID, pomyliłem modele z K310i. Na dzień dzisiejszy dużo modeli SE zrobisz SeToolem i pachami na simlock. Na forum SE jest wszystko opisane. Nie wiem jak na dzień dzisiejszy wygląda sprawa z modelami wyższymi opartymi o platformę A2 jak SE C902 i podobnymi które obsługuje A2 uploader.
  • #20 21364910
    ilxs
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    tino2003 napisał:
    Ogólnie rzecz biorąc to jedynie stare serwisy posiadają te boxy zainstalowane i mają wiedzę jak zrobić konkretny model bo sam sprzęt to połowa sukcesu.

Czasu trochę minęło, ale dodam poradę - jakby ktoś tu kiedyś zaglądał. Na YouTube jest kanał "Vintage phones archive", jest tam pokazane odblokowywanie chyba z kilkaset modeli;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat usuwania simlocków ze starych telefonów komórkowych z kolekcji. Wspomniano, że wiele dawnych boxów do odblokowywania wymagało aktywacji przez serwery, które obecnie często nie działają, co utrudnia ich użycie. Do popularnych urządzeń do odblokowywania należą m.in. Tornado z HWK, UFS + HWK/UFST, JAF Box, Infinity BEST, MT-BOX, ATF, Setool2/Setool3, Martech Box 2, Freja, Smart-Clip, Octoplus, z3x oraz Vygis. Wiele z nich wymaga odpowiednich kabli i aktywacji, które można czasem znaleźć lub wykonać samodzielnie. Setool2 jest szczególnie polecany do telefonów Sony Ericsson, zwłaszcza starszych modeli, które można odblokować bez konieczności połączenia z internetem lub aktywacji, o ile spełniają warunki CID (np. K300i z CID do 52). Simlocki z platformy A2 również można usuwać za darmo, m.in. za pomocą Setoola. Wskazano, że mimo upływu lat, nadal istnieją działające boxy i metody, choć wymagają one wiedzy, odpowiednich kabli i czasem szczęścia z aktywacją serwerów. Dodatkowo polecono kanał YouTube "Vintage phones archive" jako źródło praktycznych porad i demonstracji odblokowywania wielu modeli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA