logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stacja Aquahome 20-N jak poprawnie ustawić twardość wody?

gacolini 24 Mar 2020 00:02 27963 3
REKLAMA
  • #1 18555374
    gacolini
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam,

może znajdzie się ktoś kto ma u siebie zamontowaną taką stację i podzieli się sposobem ustawienia twardości wody.
    Z instrukcji wyczytałem, że na wyświetlaczu ustawia się wartość twardości wody surowej.
    Rozumiem, że jest to wartość twardości wody z sieci wodociągowej, w moim przypadku twardość ta to 22 stopnie niemieckie.
    Aktualnie na wyświetlaczu mam ustawioną wartość 16.
    Serwisant, który uruchamiał mi stację mówił, że przy ustawieniu wartości 16 na wyświetlaczu i wartości 22 wody z sieci, ostatecznie po przejściu przez zmiękczać otrzymam 22 - 16 = 6 stopni twardości wodę. Czy to jest prawda?
    Bo instrukcja jeszcze mówi, o regulacji twardości wody miękkiej przy zaworze baypassu. Gdzie pokrętłem możemy wykonać do 6 obrotów, co odpowiada, zwiększeniu twardości wody o 6 stopni.
    Wszystko to jakieś pogmatwane.
    Jak badam aktualnie wodę testem kropelkowym na wyjściu ze stacji to otrzymuję wynik 22. Czyli wynika na to, że nie zmękcza.
    Ktoś pomoże?
  • REKLAMA
  • #2 19356830
    dwuja
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witaj, kolego rozwiązałeś problem i ustawiłeś poprawnie twardość? Jak rezultat po roku użytkowania?
    Wg mnie to co wynika z Twojej analizy powyżej jest błędne ponieważ twardość na wyświetlaczu ustawiasz w galonach amerykańskich bodajże gdy natomiast wodę z wodaciagow masz w DH więc musisz te wartość z DH pomnożyć przez przelicznik podany w instrukcji i dopiero te wartość wybrać w zmiękczaczu. Choć gdg vs DH to wychodzi prawie 1-1 bo ja mając np wyniki w 3 jednostkach stosując przelicznik mam rozbieżne dane ~0.5 gdg więc przyjąłem średnia dającą ten wynik czyli powinieneś ustawić 22 na wyświetlaczu.
    Potem skręcić zawór ustawienia i odkręcić np o cały obrót, i wtedy zobaczyć jaki jest stopień zmiękczania. Jak ok to zostawić, jak za mało to zwiększyć i tam metoda prób i błędów dojść do pozodanej twardości w zgledem własnego zapotrzebowania oraz instalacji w domu.

Pozdrawiam serdecznie
    PS. Mam nadzieję że to co napisałem jest czytelne :)
  • REKLAMA
  • #3 19465129
    dprzyb
    Poziom 22  
    Ocena: 119
    gacolini napisał:
    Serwisant, który uruchamiał mi stację mówił, że przy ustawieniu wartości 16 na wyświetlaczu i wartości 22 wody z sieci, ostatecznie po przejściu przez zmiękczać otrzymam 22 - 16 = 6 stopni twardości wodę. Czy to jest prawda?

Co za bzdura... Pomijając kwestię przeliczania jednostek - na wyświetlaczu ustawiamy poziom twardości wody wodociągowej bo stacja nie wie jak bardzo twarda jest ta woda a przez to nie potrafi oszacować sobie czy złoże jonowymienne nadaje się już do regenarcji czy jeszcze nie. Są to tylko szacunki - jeśli ustawicie zbyt niski stopień twardości na wyświetlaczu, stacja będzie myślała, że zmiękcza wodę nieznacznie tylko i złoże zużyje się przez to dużo wcześniej niż nadejdzie zaplanowany cykl regeneracji. Czyli jakiś czas będzie ok a później woda będzie twarda aż do wykonania regeneracji złoża.
    To ustawienie wpływa tylko na częstość wykonywania regeneracji.
    Natomiast sama regulacja twardości wody "wyjściowej" następuje przy zaworze baypassu - to tam ustawia się w jakich proporcjach ma być mieszana woda zmiękczona z wodociągową.
  • #4 19989129
    bloczi4
    Poziom 2  
    Ocena: 12
    Witam, ustawienie twardosci wody wyjsciowej odbywa sie sroba przy zaworze bypass. Pompke mam wyciagnieta (tak jakby do tylu) i probuje krecic sruba ale ona kreci sie wokol wlasnej osi (wraz z pompka) - co robie zle?
REKLAMA