logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana kondensatora elektrolitycznego na ceramiczny i rezystory przy wejściach wzmacniacza

SebaWaw81 02 Kwi 2024 15:45 369 8
REKLAMA
  • #1 21029284
    SebaWaw81
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zamiana kondensatora elektrolitycznego na ceramiczny i rezystory przy wejściach wzmacniacza Witajcie! Mam dwa pytania.

1.Pytanie dotyczy zastosowania kondensatora ceramicznego SMD w miejsce kondensatora elektrolitycznego przy wirtualnej masie. Czy istnieją jakieś przeciwwskazania, by zastąpić elektrolit znacznie mniejszym kondensatorem ceramicznym? Celem jest miniaturyzacja schematu.
    Czy mogę ominąć elektrolit ze schematu pozostawiając 1 kondensator ceramiczny np 1uF?

2.Pytanie dotyczy zastosowania dodatkowych rezystorów separujących + wejście wzmacniacza operacyjnego. W niektórych schematach wszystkie + wejścia przy wzmacniaczach operacyjnych pracujących jako odwracające są połączone razem, a w bardzo podobnych innych dodane są rezystory. Jaką rolę pełnią te rezystory poza odseparowaniem wejść?

Z góry dziękuję za poświęcony czas na odpowiedź!

[url=https://obrazki.elektroda.pl/4865287900_1712065614.png][img]
  • REKLAMA
  • #2 21029335
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6121
    Ad.1 to powinien być ceramiczny, ale w torze sygnału lepiej takich nie dawać
    Ad.2 rezystory na wejściu + połączonym z masą to kompensacja napięć niezrównoważenia wywołanych prądem wejściowym nie potrzebna we wzmacniaczach AC
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21029368
    SebaWaw81
    Poziom 11  
    >>21029335
    Czy mogę ominąć elektrolit pozostawiając 1 kondensator ceramiczny np 1uF?

Dodano po 56 [sekundy]:

>>21029343
    Czy mogę ominąć elektrolit pozostawiając 1 kondensator ceramiczny np 1uF?
  • REKLAMA
  • #5 21029379
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2025
    Lepiej nie, C10 i C11 powinny zostać, ja bym jeszcze dodał równolegle ceramiczny do C11, rezystory R15, R16 proszą aby zmniejszyć ich rezystancję do 4k7...10k.
    No i jeszcze odsprzeganie Vcc i GND by się przydało, elektrolit 100uF i równolegle ceramiczny 100..470 nF.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21029389
    SebaWaw81
    Poziom 11  
    Schemat po zmianie kondensatorów Schemat elektroniczny po modyfikacji kondensatorów z różnymi komponentami i połączeniami.
  • #8 21029412
    SebaWaw81
    Poziom 11  
    1 Bateria 9V lub 2 18V

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono dwa główne pytania dotyczące zastosowania kondensatorów ceramicznych SMD zamiast elektrolitycznych oraz roli rezystorów przy wejściach wzmacniaczy operacyjnych. Użytkownicy wskazali, że kondensator ceramiczny może być użyty, ale nie zaleca się całkowitego pomijania kondensatorów elektrolitycznych, sugerując pozostawienie ich w schemacie oraz dodanie ceramicznych kondensatorów równolegle. W kontekście rezystorów, ich obecność ma na celu kompensację napięć niezrównoważenia, co jest istotne w przypadku wzmacniaczy operacyjnych. Użytkownicy podkreślili również znaczenie odpowiedniego odsprzęgania zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA