logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica EBI 8874 AA - trudności z nagrzewaniem i utrzymaniem temperatury

George_michal 02 Kwi 2024 22:49 690 6
REKLAMA
  • #1 21030047
    George_michal
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam problem z utrzymaniem temp. piekarnika, dość długo się nagrzewa i jeszcze dłużej z podniesieniem temp. po otworzeniu drzwiczek i włożeniem blaszki.
    Sprawdziłem grzałki, jeśli dobrze pamiętam górna 56Ω i 26Ω a dolna 58Ω. Nie widać przepalenia ani uszkodzenia więc raczej dobre są... Czujnik temp. w lewym górnym rogu też jest dobry, chyba 2Ω mniej niż nowy. Chyba że czujnik inaczej się mierzy, ale raczej nie.

Może mam problem z termostatem, ale nie wiem gdzie może się znajdować, chyba nie w pokręteł do ustawiania temp. Nie jestem elektronikiem, samoukiem z jakąś wiedzą, proszę o pomoc. Na forach nie znalazłem nic co mogło by mnie doprowadzić do zlokalizowania usterki. Mam piekarnik Amica EBI 8874 AA, typ 10143.4TDDBHAOQAVJXSP

Jak było pieczone ciasto to zamiast godziny było 2, a i tak do końca nie upieczone. Żona mówi, że większe problemy pojawiły się jak zwiększyła temp. do 250°C i przy następnym pieczeniu już były problemy. Może tam są jakieś bezpieczniki w piekarniku, które pod wpływem temp. rozłączają dopływ prądu do grzałki?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 21030071
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3192
    Wyciągnij piekarnik zdejmij tylną osłonę i ustaw grzanie góra dól włącz i sprawdź taką próbówka zwykła żarówka 60W na przewodach czy grzałki maja napięcia. Wsuwki kabli na grzałkach nie podpalone? Tam jest z tyłu albo na górze bezp. termiczny przykręcony do blachy, do sprawdzenia albo zmostkuj na próbę. A jak to nie to to wina sterownika styki przekaźników.
  • REKLAMA
  • #3 21030085
    George_michal
    Poziom 6  
    Wsuwki w bardzo dobrym stanie. Sprawdzę próbował tak jak mówiłeś ale dopiero jutro. To jest chyba jedno z tych zabezpieczeń, czy dobrze myślę
    Strona internetowa prezentująca bezpieczniki do piekarnika Amica EBI 8874 AA na sprzedaż.
  • REKLAMA
  • #5 21030094
    George_michal
    Poziom 6  
    Jeśli mówisz o tym programatorze to z tyłu wyglądają dobrze. Jutro jak wrócę z pracy to jeszcze raz obejrzę.
    Amica EBI 8874 AA - trudności z nagrzewaniem i utrzymaniem temperatury
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21030099
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3192
    Programator może i wygląda ładnie ale tak się tego nie diagnozuje.
    Jak nie naprawisz to już lepiej kupić nowy piekarnik za 800-1000 zł ale bez elektroniki przełącznik funkcji zwykły krzywkowy i termostat mechaniczny, koszty naprawy wtedy groszowe.
  • #7 21031496
    George_michal
    Poziom 6  
    Zabezpieczenie termiczne dobre, temperatura utrzymuje. Włożyłem termometr i sprawdzałem w jakich temp. Pracuje. Nic nie zrobiłem i działa na sucho. Ustawiłem temp. 210°C, przy 215°C wyłączył piekarnik grzałki, a przy 192°C załączył. Jeszcze będę testował piekarnik z ciastem lub mięsem, zobaczymy jak to będzie. Na razie dziękuję za pomoc. Napiszę jak będzie po pieczeniu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piekarnikiem Amica EBI 8874 AA, który długo się nagrzewa i ma trudności z utrzymaniem temperatury po otwarciu drzwiczek. Sprawdzono grzałki, które wydają się być w dobrym stanie, oraz czujnik temperatury. Pojawiła się sugestia, aby sprawdzić zabezpieczenie termiczne oraz programator. Po dalszych testach użytkownik zauważył, że piekarnik działa poprawnie przy ustawieniu temperatury, ale nadal planuje przetestować go z ciastem i mięsem. Wskazano również, że w przypadku braku naprawy, lepszym rozwiązaniem może być zakup nowego piekarnika z prostszą elektroniką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA