Dzień dobry, wymieniłem napęd DVD na dysk SSD i z racji braku wiedzy włączyłem tam funkcję Bitlocker (gdyż widniała na ikonie dysku kłódka i denerwowało mnie to). Gdzieś po miesiącu chcąc wejść na dysk, wyskoczyło mi okienko z żądaniem wprowadzenia hasła, którego oczywiście nigdzie nie zapisałem. Chciałem zapytać, czy są firmy, które by sobie z tym poradziły, gdyż przeniosłem tam część zdjęć rodzinnych i nie chciałbym ich stracić. Pozdrawiam.
Sprawdź, czy nie masz klucza na koncie Microsoft. Klucz jeszcze może być zapisany na dysku, ale tylko wtedy, kiedy nie masz TPMa, a domyślam się, że masz...
Kliknij prawym przyciskiem myszy Wiersz poleceń i wybierz „Uruchom jako administrator".
wpisz manage-bde -status
i wrzuć tu zrzut ekranu
Dodano po 1 [minuty]:
manage-bde -status litera twojego dysku:
Dodano po 3 [minuty]:
Pod żadnym pozorem nie wykonuj aktualizacji biosu z wersji 01.06 do wersji 01.48 Rev.A.
Dodano po 3 [minuty]:
"A jest szansa, że są osoby, które za opłatą takie coś zrobią? "
Tak są takie szanse i takie osoby które nawet za darmo zrobią coś ale musisz im przygotować to co podałem nawet zdalnie przez internet.( warunek że to jest zaszyfrowane na hasło).
Napisz na priv.
Musisz zalogować się na konto microsoftu i tam będzie klucz odzyskiwania bitlocker.
Coś w tym stylu:
419595-387156-44334-315590-197472-399399-320562-361383
Funkcje Bitlokera ustawiłeś na hasło czy na szyfrowanie za pomocą modułu TPM z komputera?
Nośnik (drugi dysk) na którym można zmieścić kopię po sektorową zaszyfrowanego dysku do pliku.
Dodano po 13 [minuty]:
W skrócie jak to działa:
1.Robisz programem dmde obraz dysku do pliku.
2.John the Ripper wylicza specjalny ciąg znaczków tzw.hash
3.Hashcat łamie hasło na podstawie hasha + słownika lub metodą siłową.
4.Za pomocą hasła odzyskanego logujesz się na dysk odzyskujesz dane lub usuwasz funkcję bitloker ( dezaktywujesz ).
Najszybszą wersją odzyskania władania nad plikami i folderami jest dorwanie klucza odzyskiwania.
Nie mam żadnego hasła ani pinu, żeby zalogować się do Windowsa, ale wcześniej żona miała laptopa i ona na pewno miała jakieś hasło ( nie wiem czy to ma znaczenie ).
Tak, jak poszukasz, to znajdziesz więcej opisów sprowadzających się do tego podejścia, a daleko nie każdy, kto to robi wtórnie opisuje już znaną metodę.
✨ Użytkownik wymienił napęd DVD na dysk SSD i włączył funkcję BitLocker, nie zapisując klucza dostępu. Po miesiącu napotkał problem z dostępem do danych, które zawierały ważne zdjęcia. Uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie konta Microsoft w celu odzyskania klucza, a także wyjaśnili, czym jest TPM (Trusted Platform Module) i jak może wpływać na szyfrowanie. Wskazano, że bez klucza odzyskiwania BitLocker nie ma możliwości dostępu do danych. Pojawiły się również sugestie dotyczące profesjonalnych usług odzyskiwania danych oraz technik związanych z TPM, jednak większość uczestników była pesymistyczna co do możliwości odzyskania danych bez klucza. Wygenerowane przez model językowy.