logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak nazywa się i gdzie kupić element Ri 5k na płycie napędu Beninca?

enviesdean0v 03 Kwi 2024 09:21 996 4
REKLAMA
  • #1 21030309
    enviesdean0v
    Poziom 3  

Cześć!

Mam problem z jednym z elementów płyty głównej (nie wiem jak to poprawnie nazwać) w napędzie bramy Beninca. Na płytce widzę napis Ri 5k, ale serwis Beninca na podstawie zdjęcia zidentyfikował w przeszłości model jako Ri-6.
    Kilka dni temu zauważyłem, że brama nie zamknęła się automatycznie po otwarciu jej przyciskiem otwierania. Gdy podszedłem do napędu, słychać było jakby szybkie klikanie, jakby jakiś zwornik się otwierał i zamykał. Po bliższej obserwacji zauważyłem, że jest to element zaznaczony na zdjęciu.
    Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak ten element się nazywa i czy można go dokupić i wymienić? Mogę dodać że po odłączeniu zasilania i ponownym włączeniu dźwięk ustaje ale powraca jak tylko próbuję zamknąć bramę.

Dziękuję!
    Płytka elektroniczna napędu bramy Beninca z widocznymi komponentami i oznaczeniami.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21030369
    enviesdean0v
    Poziom 3  
    Dziękuję za odpowiedź i poradę. Po południu sprawdzę fotokomórkę. Upewnię się też, czy brama tylko się nie zamyka, czy też nie otwiera, ale faktycznie wydaje mi się, że po ręcznym zamknięciu brama się otworzyła, ale nie mogła zamknąć.

Dodano po 10 [godziny] 48 [minuty]:

@alosza65

Po wieczornych testach wydaje mi się, że problemem nie jest fotokomórka. Po pierwsze, przecięcie wiązki fotokomórki daje sygnał - słyszę kliknięcie przełącznika. Po drugie, przełączałem dip-switche odpowiedzialne za sygnał z fotokomórki i jej dezaktywacja nie wpływała na zachowanie bramy.
    Sprawdziłem również, czy po ręcznym zamknięciu bramy mogę ją otworzyć przyciskiem, ale nie było to możliwe. Przełącznik zaznaczony w moim pierwszym poście zaczyna "klikać" i nie przestaje aż do odłączenia zasilania. Klikanie ma bardzo dużą częstotliwość, kilkanaście/kilkadziesiąt cykli na sekundę.

Pisząc ten post, zorientowałem się, że dzieje się jeszcze coś dziwnego. Jakiś czas temu, za radą innego użytkownika Elektrody, wpiąłem mój smart kontroler (Shelly Uni) w taki sposób, że odczytuje zamknięcie/otwarcie bramy na podstawie pozycji krańcówki z bramy. W tym celu wlutowałem się w kondensator C1, aby zasilić Shelly 24V DC. Teraz przypomniałem sobie, że jak dzisiaj sprawdzałem napięcie, to odczytałem 12V DC, a nie 24V DC. Czy problemem może być to, że wlutowałem się w ten kondensator, lub to, że kondensator padł? Działało to bardzo dobrze przez 2 miesiące. Teraz, gdy ruszam krańcówką nie widzę zmiany stanu w Shelly. Czy może to kwestia jakiejś przetwornicy? Czy spadek napięcia na 12V wyjaśniałby zachowanie przełącznika?
    Przepraszam za głupie pytania, ale niestety nie znam się na elektronice.
  • REKLAMA
  • #4 21032553
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3589
    Nie sądze żeby to była wina Shelly, ma on tak mały pobór prądu że z punktu widzenia zasilacza pomijalny. Chyba że przy lutowaniu zrobiłes jakies zwarcie. Jesli nie - zbieg okoliczności
    Mam taką sama Benincę w spadku i miała podobne objawy ( a nawet gorsze - każdy przekaźnik klikał, a napięcie na tym kondku spadało nawet do 8V), niestety okazalo się, że był zniszczony procesor i pobierał tak duży prąd, że zasilacz nie wyrabiał.
    Odepnij wszystkie peryferia, czyli fotki i Shelly, DIPy Bypass w prawym dolnym rogu wszystkie ustaw na ON i nie uruchamiając nic sprawdź napięcie na tym kondku. Możesz też sprawdzic napięcia na układzie U2 Środkowa noga a lewa- powinno byc 24V, śodkowa a prawa - 5V.
    Sprawdź też na początek, jakie napięcie AC (pomiar na zakresie napięcia zmiennego miernika) jest na zaciskach 24V AC (oznaczonych tez jako TRASF. - prawy górny róg płytki). Powinno być 18-24V AC. To zasilanie z transformatora całej elektroniki centrali.
  • #5 21046193
    enviesdean0v
    Poziom 3  
    Dziękuję wszystkim za sugestie. Zawsze uczę się czegoś nowego! Po bliższym sprawdzeniu całej płytki okazało się, że problem był z kondensatorem C1. Jedna z nóżek była złamana i czasem kontaktowała, a czasem nie. Zauważyłem to przypadkiem, gdy dotknąłem kondensatora i jedna z diod zaświeciła mocniej.
    Kondensator wymieniłem na nowy i wszystko działa tak, jak powinno.
REKLAMA