logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać rezystancję w pętli ARW generatora RC dla 6V?

zyzio16 04 Gru 2005 20:48 1244 8
REKLAMA
  • #1 2053915
    zyzio16
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Mam problem z doborem rezystancji w petli ARW generatora RC. Mam miec napiecie wyjsciowe rpwne 6V. Nie dosc ze nie idzie tego uzyskac to pojawia sie przester ktorego nie moge wyeliminowac. Zauwazylem ze napiecie na wyjsciu zalezy od napiecia zasilania. I tak dla Uzas=6V mam na WY ok 5V a dla Uzas=9V mam na WY ok 8V. Jak rozwiazac problem. Zamieszczam ponizej schemat ukladu oraz wygenerowany przebieg.

Druga sprawa to jsk w spicie dla danego ukladu wygenerowac wykres na ktorym bede mial wartosc Rds JFET-a ktory bedzie sie zmienial ponoc z napieciem. Nie jest to wartosc stala (Rds). Wiem ze to moge znalezc w danych katalogowych ale ja potrzebuje ta zmiane dla mojego schematu.

Mam nadzieje ze ktos pomoze mi rozwiazac te 2 problemy.
    Załączniki:
    • Jak dobrać rezystancję w pętli ARW generatora RC dla 6V? gen.GIF (11.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak dobrać rezystancję w pętli ARW generatora RC dla 6V? wykres.GIF (22.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2055322
    zyzio16
    Poziom 17  
    No nie wierze ze3 nikt z was nie wie jak rozwiazac tego problemu ????
  • #3 2057465
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 884
    O zyzio szkoda słów dla twojej nie wiedzy z elektroniki.
    Przesterowanie winka z tego że źle włączyłeś diodę D1 powinna być włączona odwrotnie.
    A co się tyczy, dlaczego Uwy zależy od Uzas to bardzo proste w twoim układzie wzmacniacz cały czas jest nasycony. A jak wiadomo największe napięcie wyjściowe jakie wzmacniacz może dać w nasyceniu jest mniejsze od Uzas o ok. 2V.
    Co do doboru tych wartości to rezystorów przy tranzystorze to dobiera się zawsze tak samo. Czyli możesz zastosować te same rezystory co w układzie bez wzmacniacza operacyjnego.
    C osie tyczy wartości R5 to może być wartość kondensatora C5 możesz zwiększyć do 220n
    By stała czasowa była większa 10 razy większa niż mostka wienia. R6 tez możesz zostawić jakie jest. Układ ten daje możliwość regulacji amplitudy na wyjściowej po przez zmianę,
    napięcia na wejściu nieodwracającym wzmacniacza U2A. I tak podanie na to wejście napięcia stałego 5V da według spica napięcie na wyjściu 6V.
    Załączniki:
    • Jak dobrać rezystancję w pętli ARW generatora RC dla 6V? schem.JPG (69.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak dobrać rezystancję w pętli ARW generatora RC dla 6V? tran.JPG (43.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2057522
    zyzio16
    Poziom 17  
    Po co jest to zrodlo na drugim WO (V4). Jestem ciekaw jak rozwiazesz problem dla wiekszych czestotliwosci w zakresie 2kHz-200kHz. Tam uklad nic nie generuje.

Elementy w mostku wiena maja wartosci R=3.6k a nie 330.
  • REKLAMA
  • #5 2057558
    jony
    Specjalista elektronik
    Napięciem tego źródła V4 regulujesz amplitudę na wyjściu generatora i tak dla V4=5V na wyjściu mamy generatora mamy 6V

U mnie generuje do 200Khz dalej nie sprawdzałem
  • REKLAMA
  • #6 2057944
    zyzio16
    Poziom 17  
    Rozumiem JONY ale ja bede mial osobny stopien do regulacji amplitudy (osobny uklad dolaczony do wyjscia). Wiec to V4 jest w takim razie nie potrzebne. Ja mam miec na wyjsciu z generatora ok 6-7V dla kazdej czestotliwosci od 20Hz do 200kHz a dopiero na drugim stopniu mam sobie doregulowywac to do 5 V.

Dodano po 6 [minuty]:

Umieszczam schemat na ktorym mam sie oprzec. Ja sprawdzalem i dziala tylko do 2kHz. Pozniej generuje jakies dziwne przebiegi i z bardzo mala amplituda.

Dodano po 26 [sekundy]:

Umieszczam schemat na ktorym mam sie oprzec. Ja sprawdzalem i dziala tylko do 2kHz. Pozniej generuje jakies dziwne przebiegi i z bardzo mala amplituda.
    Załączniki:
    • Jak dobrać rezystancję w pętli ARW generatora RC dla 6V? gen.GIF (14.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2058731
    p.peter1
    Poziom 12  
    A ja jeśli się mogę wtrącić. To mam pytanie jak w Pspice nazywają się elementy o nazwach Ecc, Eee - jak nazywają się te znaczniki odniesienia napięcia
  • #8 2060029
    jony
    Specjalista elektronik
    p.peter1 napisał:
    A ja jeśli się mogę wtrącić. To mam pytanie jak w Pspice nazywają się elementy o nazwach Ecc, Eee - jak nazywają się te znaczniki odniesienia napięcia

Nie ma takiego elementu w spicie jak Ecc czy Eee. Jest zato element o nazwie GLOBAL lub BUBBLE, który można to tego wykorzystać. Jak dacz te same nazwy to elementy zachowują się jak by były ze sobą połączone.

Zyzio zadurza jest wartość pojemności C3 5uF to stanowczo za duzo i dla tego układ generuje taki dziwne rzeczy powyżej 2KHz. Amplitudę możesz regulować dodając rezystor szeregowo z diodą D1.
  • #9 2060099
    p.peter1
    Poziom 12  
    No właśnie o to mi chodziło jony jak nazywają się elementy przy pomocy których można np. zasilać wzm oper. bez podłączania bezpośrednio do wzm. Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu doboru rezystancji w pętli ARW generatora RC z napięciem wyjściowym około 6V. Użytkownik zauważa, że napięcie wyjściowe zależy od napięcia zasilania (np. przy 6V zasilania na wyjściu jest około 5V, a przy 9V zasilania około 8V) oraz występuje przesterowanie sygnału, którego nie potrafi wyeliminować. Wskazano, że przesterowanie może wynikać z błędnego podłączenia diody D1 (powinna być włączona odwrotnie). Napięcie wyjściowe jest ograniczone przez nasycenie wzmacniacza operacyjnego, które jest mniejsze od napięcia zasilania o około 2V. Dobór rezystorów przy tranzystorze powinien być analogiczny jak w układzie bez wzmacniacza operacyjnego. Proponuje się zwiększenie pojemności kondensatora C5 do 220nF, aby zwiększyć stałą czasową układu. Amplituda na wyjściu generatora jest regulowana napięciem stałym podawanym na wejście nieodwracające wzmacniacza operacyjnego (np. 5V na wejściu daje około 6V na wyjściu). W dyskusji poruszono też problem działania układu przy wyższych częstotliwościach (20Hz–200kHz), gdzie pojawiają się zniekształcenia i spadek amplitudy, co może być spowodowane zbyt dużą pojemnością kondensatora C3 (5uF). Zaleca się zmniejszenie tej pojemności oraz regulację amplitudy przez dodanie rezystora szeregowo z diodą D1. W kontekście symulacji w PSpice wyjaśniono, że elementy o nazwach Ecc czy Eee nie istnieją, a do łączenia punktów o tej samej nazwie służą elementy GLOBAL lub BUBBLE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA