logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator LC 10-50 MHz – jak zrealizować skuteczne ARW dla stabilnej amplitudy?

krisnet 03 Sty 2008 10:06 1634 4
REKLAMA
  • #1 4652272
    krisnet
    Poziom 10  
    Witam!
    Mam do wykonania projekt generatora LC z płynną regulacją częstotliwości od 10MHz do 50 MHz. Problemem jest strasznie duży zakres przestrajania a co za tym idzie problem ze stałością amplitudy - to jest jedno z założen do spęłnienia. Do 20MHz mam stałą amplitudę ale póżniej to już się sypie ;( mam ARW i wydaje mi się ze w nim jest problem, że za duża częstotliwość jest na ten układ. Ma ktoś jakiś schemat dobrego ARW ?? za wszelką pomoc będę niesamowicie wdzięczny
  • REKLAMA
  • #2 4652317
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    przy pięciokrotnej zmianie wartości reaktancji elementów obwodu rezonansowego to i żaden układ ARW nie dużo tu pomoże... :cry:
    Przecież to musi zmieniać punkt pracy elementu aktywnego generatora, natomiast wprowadzenie ARW przeważnie skutkuje modulacją amplitudy generowanego napięcia związaną z charakterystyką (opóźnienie) członu regulacyjnego.

A jakim elementem obwodu LC przestrajasz?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4652772
    krisnet
    Poziom 10  
    przestrajam zarówno kondensatorem jak i cewką ... czyli według Ciebie nie ma sensu stosować ARW ? co radzisz ?
  • REKLAMA
  • #4 4652792
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    krisnet napisał:
    przestrajam zarówno kondensatorem jak i cewką ... czyli według Ciebie nie ma sensu stosować ARW ? co radzisz ?

A w jakim układzie pracuje ten generator LC?
    O amplitudzie generowanego napięcia powinien decydować zakres liniowości wzmacniacza generatora, a zastosowane ARW zawsze będzie doprowadzać do modulacji amplitudy (głębszej, czy płytszej), ale o tym już byłem napisałem wcześniej...

Pozdrawiam
  • #5 4655995
    krisnet
    Poziom 10  
    jest to układ z dzieloną pojemnością ... jeżeli masz jakiś pomysł jak rozwiązać problem z niestałością amplitudy dla tego zakresu to będę wdzięczny za pomoc.
REKLAMA