logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pajero II turbina odłącza się podczas jazdy z przyczepą :(

Indianeczka 03 Kwi 2024 17:45 249 4
REKLAMA
  • #1 21030991
    Indianeczka
    Poziom 2  
    Może ktoś spotkał się z takim problemem i pomoże :
    Pajero Classic II z 2003 roku silnik 2.5 diesel
    Ma 125 tys przejechane, mam go od nowości. Parę lat po zakupie zaczęłam ciągnąć nim przyczepę z koniem i przy długiej trasie po wykręceniu 3 tys obrotów odłączyło się turbo. Warsztat nic nie wykrył. Potem co jakiś czas tak się zdarzało, wyłącznie podczas jazdy z obciążoną przyczepą. Bez przyczepy nic się nie dzieje. W tej chwili dzieje się tak już przy każdej podróży z przyczepą , jak silnik się rozgrzeje to po jakimś czasie jak się przyciśnie (wzniesienie,wyprzedzanie) turbo się odłącza.
    Trzeba się zatrzymać, odczekać 10 minut aż przestygnie, włączyć silnik i turbo normalnie się załącza. Aż do następnego przycisnięcia.
    W takim trybie w tej chwili z koniem gdzieś jechać. Bez przyczepy sama turbina ciągnie.
    Więc co się dzieje?
    Podpowie ktoś ?
    Będę zobowiązana.
  • REKLAMA
  • #2 21031245
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3370
    Pewnie to że auto ma dużo ciężej i przechodzi w tryb awaryjny nie koniecznie musi to być jak piszesz ,,odcięcie turbiny". Diagnostyka podczas wystąpienia usterki.
  • REKLAMA
  • #3 21031258
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6619
    Pomiar cisnienia manometrem pokaże co tam się dzieje.
  • REKLAMA
  • #4 21031504
    Indianeczka
    Poziom 2  
    Wiem co się dzieje bo jeżdżę. Turbo się wyłącza i auto z 125 koni nagle ma 60 jak stare diesle 30 lat temu. Ledwo pełznie a pod górkę 30km/h. I tak można jechać aż do domu. Jeździłam takimi nie urodziłam się wczoraj chłopaki. Jak wykonać diagnostykę na jadącym z koniem w przyczepie silniku?!
    Andrzej - podpowiedź co mam przekazać mechanikowi - będzie wiedział co ma mierzyć?
  • #5 21031614
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3370
    Indianeczka napisał:
    Wiem co się dzieje bo jeżdżę. Turbo się wyłącza i auto z 125 koni nagle ma 60 jak stare diesle 30 lat temu. Ledwo pełznie a pod górkę 30km/h. I tak można jechać aż do domu. Jeździłam takimi nie urodziłam się wczoraj chłopaki. Jak wykonać diagnostykę na jadącym z koniem w przyczepie silniku?!
    Andrzej - podpowiedź co mam przekazać mechanikowi - będzie wiedział co ma mierzyć?

Przy trybie awaryjnym turbina ,,nie pracuje" ale nie tylko ona. Zmienia się cała charakterystyka pracy silnika. Co do diagnostyki z przyczepą i koniem w środku prosta sprawa. Ty jedziesz a mechanik patrzy w komputer. Jego nie obchodzi koń na przyczepie tylko parametry pracy silnika a Ciebie nie obchodzi co robi mechanik tylko prowadzenie auta. Każdy ma swoje zadanie.
REKLAMA