logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór miernika napięcia z zapisem logów do monitorowania sieci 3f

PiotrMaciejewski 04 Kwi 2024 15:58 567 5
  • #1 21032333
    PiotrMaciejewski
    Poziom 3  
    Ocena: 5
    Od jakiegoś czasu w domu klienta występują różnice w napięciu na jednej z 3 faz. Wiem to z odczytu logów pompy ciepła, która niestety z tego powodu czasem się wyłącza.

Aby zabezpieczyć sieć klienta, w tym jego kosztowne urządzenia,tak jak wspomnienia pompa ciepła, rozważamy z klientem instalację UPS'a lub samego stabilizatora napięcia,(jedno takie reklamuje firma z Bielska-Białej)

Teraz aby być pewnym moich przypuszczeń, i nie naciągając klienta na zbytnie koszty oraz dalej mając argumenty w dyskusji z Tauronem, dostawcą energii - poszukuję jakiegoś wiarygodnego "miernika", który mógłbym zainstalować pomiędzy licznikiem Taurona a 3f siecią klienta.
    Najlepiej aby takie urządzenie miało opcję zapisu logów dotyczących wykrycia spadków, wzrostów napięcia ponad normatywny stan.

Wiem, że jest kilka takich "mierników" na rynku, kwestia tylko jakości, wiarygodności zebranych danych oraz czy będą one traktowane jako dowód w dyskusji z Tauronem oraz samej ich ceny nabycia.

Może ktoś już z Was ma takie doświadczenie i chętnie się podzieli wskazówkami, w tym temacie.
  • Pomocny post
    #2 21033162
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    MEW -01 możliwość pomiaru napięcia i rejestracji wyników .
    Podajesz napięcie minimalne i maksymalne i zapisuje datę godzinę kiedy napięcia odchodzą od normy.
    Nazywa się aberracje napięcia.
    Co do dyskusji z dystrybutorem można się zwrócić do Zamela z prośbą o wsparcie.
  • Pomocny post
    #3 21034330
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    PiotrMaciejewski napisał:
    nie naciągając klienta na zbytnie koszty oraz dalej mając argumenty w dyskusji z Tauronem, dostawcą energii - poszukuję jakiegoś wiarygodnego "miernika", który mógłbym zainstalować pomiędzy licznikiem Taurona a 3f siecią klienta.

Argumentem dla danego ZE będą pomiary wykonane analizatorem jakości zasilania w klasie A - te do tanich nie należą: https://www.google.com/search?q=analizator+ja...1ajBqN6gCALACAA&sourceid=chrome&ie=UTF-8#ip=1
  • Pomocny post
    #4 21035217
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1960
    Twoje wyniki z żadnych mierników nie będą żadnym dowodem dla nikogo poza tobą. Możesz zwrócić się w każdej chwili do operatora sieci z wnioskiem o sprawdzenie parametrów jakościowych energii elektrycznej jeżeli podejrzewasz że parametry nie spełniają wymogów rozporządzenia.
  • #5 21038200
    PiotrMaciejewski
    Poziom 3  
    Ocena: 5

>>21033162

Dziękuję za cenną wskazówkę.

Przepraszam za to pytanie, ale jeszcze chcę się upewnić, jak prosty chłop,
    odnośnie parametrów napięcia dla MEW-01:
    - Napięcie znamionowe: 1x lub 3x 230 / 400 V AC
    - Tolerancja napięciowa: – 20 % do 15 %

Wyliczyłem z powyższego, że tolerancja napięcia przy 15% wynosi 264,5 V dla napięcia znamionowego.

Rozumiem, że w takim przypadku jeżeli napięcie przekroczyłoby jakimś cudem te 264,5 V.
    Biorąc pod uwagę normę PN-IEC 60038, która określa, że wartość 230 V to wartość skuteczna (RMS) napięcia przemiennego.
    Przy 230 V maksymalna wartość napięcia sieciowego wynosi 230 V · √2 ≈ 230 V · (1,41) ≈ 325 V,
    zaś napięcie międzyfazowe 230 V · √3 ≈ 230 V · (1,73) ≈ 398 V ≈ 400 V
    to jak to może wpłynąć na sam monitor MWE-01, czy muszę go dodatkowo zabezpieczyć
    przed nadmiernym przepięciem, czy jest to raczej z mojej strony zbytnia obawa.
    Dziękuję

@ElektrodaBot
  • Pomocny post
    #6 21038306
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    Raczej mało prawdopodobne by napięcie w sieci tak wzrosło .
    Pytanie jak zachowały by się pozostałe znacznie droższe odbiorniki od MEW podłączone do sieci ?
REKLAMA