logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Frezarka Makita RP2301 nie startuje - buczenie, wirnik się zatrzymuje

Jet8 04 Kwi 2024 18:37 519 5
REKLAMA
  • #1 21032550
    Jet8
    Poziom 3  
    Cześć,
    podczas próby uruchomienia frezarki wirnik robi jeden lub kilka powolnych obrotów i zatrzymuje się, słyszalne jest buczenie.
    Początkowo myślałem, że problemem mogą być szczotki lub komutator wirnika. Wymieniłem szczotki na nowe, oryginalne. Komutator jest czysty, szczeliny nie są zabrudzone, wygląda w porządku.
    Przy próbie ręcznego obracania wirnikiem nie ma nic niepokojącego, obraca się swobodnie bez zacięć, czy szumu. Nie ma luzów. Wnioskuję, że łożyska są ok.

Co jeszcze mogę sprawdzić? Ew. co mogło się "poddać"?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21032560
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4588
    Jeśli potrafisz, to sprawdź ciągłość połączeń zaczynając od wyłącznika poprzez stojan do szczotki z jednej strony i podobnie z drugiej. Jeśli słychać buczenie, to uważam że zasilanie do wyłącznika od przewodu zasilającego dochodzi.
  • REKLAMA
  • #3 21034881
    Jet8
    Poziom 3  
    Sprawdzałem przewody, do włącznika i od włącznika w kierunku silnika jest w porządku.
    Zauważyłem natomiast że do wewnątrz stojanu w kierunku wirnika wystaje cienki drut, co raczej nie powinno mieć miejsca. Zaznaczyłem go na zdjęciu niebieską strzałką:
    Frezarka Makita RP2301 nie startuje - buczenie, wirnik się zatrzymujestojan.jpg (135.44 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Nie wygląda jak urwany, bardziej jak by wysunął się z połączenia przy wsuwce.

Próbowałem też sprawdzić stojan w podstawowy sposób za pomocą multimetru, jak na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=3lWhS4uB5HQ
    Na końcach jednej i drugiej cewki omomierz nie wskazuje nic na najniższym zakresie, ale po przekątnej między jedną a drugą wskazuje ok 4 Ohm.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21034925
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Koncówki widocznych na stojanie uzwojeń mają wyprowadzenia na te blaszki stykowe, które łączą się po wsunięciu stojana w odpowiednie styki w obudowie. Tak jak zaznaczyłeś ma tam być 4 Ω i drugie po przekątnej podobnie.
  • REKLAMA
  • #5 21034937
    Jet8
    Poziom 3  
    Na drugiej przekątnej multimetr nie wskazuje nic.
  • #6 21034985
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    To szukaj końców drutu., może któryś nie styka z blaszką.
REKLAMA