To nie błąd sterowania a błąd komunikacji, raczej nie zależy od napięcia akumulatora, wina pewnie leży w zaśniedziałych wtyczkach uszkodzonym module lub uszkodzone przewody.
czujniki temperatury też mogą mieć na to wpływ, czy raczej można je wykluczyć ? . Jeden jest od strony grodzi zielony, a drugi szary z przodu pod silnikiem
Na ten błąd wykluczyć. Jedynie możesz dodać zanik zasilania modułu, błąd wskazuje na brak komunikacji więc między modułem wentylatorów a sterownikiem silnika
Dzisiaj rano jadąc do pracy temperatura doszła tylko do 60stopni. Kilka dni temu wracałem z trasy i trzymał cały czas 90stopni i raz na jakiś czas ma właśnie takie zagrania, a z tego co czytałem to jest typowy objaw dla kodu tego błędu. Termostat był wymieniany, bezpieczniki sprawdzone, przekaźniki nie pływają w wodzie więc pozostaje mi sprawdzić to co napisałeś wcześniej
Mamy tam dwa błędy, 18339 i 18010. Drugi nieopisany, bo to shareware. Zrób test Elementów wykonawczych, cz wentylator pracuje, sprawdź bezpieczniki modułu wentylatorów, czy nie zaśniedziałe. Akumulator też pewnie niebogaty, bo ABS ma problemy z czujnikiem kąta skrętu, często spotykany przy kiepskim akumulatorze.
Odświeżam temat. Jest pewien progres, a mianowicie dzisiaj podczas skanowania vagiem udało usunąć się te dwa błędy, na wszelki wypadek przeskanowałem jeszcze obdeleven i również błędy się nie pojawiły, lecz kontrolka akumulatora z zielonej szybko zmieniła kolor na żółtą. Wniosek nasuwa się taki że mam do wymiany akumulator, ponieważ jego napięcie bez obciążenia wynosi 11.83V, a po uruchumieniu silnika i włączeniu świateł alternator ładuje go do wartości. 13.70V-13.75V, ewentualnie do sprawdzenia alternator, bo po skanowaniu sypie błędami w elektronice.
Dodam jeszcze, że gdy w lutym kupiłem auto, to stało kilka tygodni na rozładowanym akumulatorze i trzeba było odpalać z kabli.
✨ Niskie napięcie akumulatora (12,1V) na wyłączonym silniku nie jest bezpośrednią przyczyną błędu sterowania wentylatora chłodnicy w silniku 1.8T. Użytkownicy wskazują, że problem może wynikać z błędów komunikacji między modułem wentylatorów a sterownikiem silnika, a także z uszkodzonych wtyczek, przewodów lub czujników temperatury. Wskazano na konieczność przeprowadzenia testów diagnostycznych, takich jak test elementów wykonawczych za pomocą VAG, aby sprawdzić działanie wentylatorów oraz stan bezpieczników. Użytkownik zauważył również, że akumulator może być uszkodzony, co potwierdzają problemy z ładowaniem i błędy w elektronice pojazdu. Wygenerowane przez model językowy.