logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja elektryki w mieszkaniu z lat 50 - gniazdka i światło razem

Karmelovee 06 Kwi 2024 14:32 510 6
REKLAMA
  • #1 21034904
    Karmelovee
    Poziom 2  
    Witam. :-) Mam problem z elektryką w mieszkaniu w bloku, stare budownictwo, lata 50-te i w związku z tym, kilka pytań związanych z kwestia modernizacji/wymiany instalacji elektrycznej. Mieszkanie jest małe, jeden pokój z kuchnią.

Historia jest chyba dosyć standardowa - kilka lat temu kupiłam mieszkanie, poprzedni właściciel zapewniał, że elektryka jest zrobiona, a ja nie miałam żadnej wiedzy na ten temat ani doświadczenia w tej kwestii i zaufałam. Po kilku miesiącach odbył się remont ( bez instalacji elektrycznej), elektryk który montował gniazdka w kuchni i łazience mówił, że instalacja jest w porządku. Byłam zadowolona, ale do czasu. Jakiś czas temu wyrwałam przez przypadek gniazdko, zrobiło się zwarcie i...zgasło mi światło w całym mieszkaniu. Zdziwiło mnie to i zaczęłam drążyć trochę temat i wyszło, że wszystkie gniazdka w pokoju i przedpokoju są na jednym obwodzie z oświetleniem.
    Moim okiem laika sytuacja wygląda tak:
    - do kuchni są poprowadzone cztery obwody (miedź 3x2,5mm)
    - łazienka jeden obwód (miedź 3x2,5mm)
    - gniazdka w pokoju i oświetlenie w całym mieszkaniu na jednym obwodzie (2x1.5mm). Nie wiem czemu tak i co tam było kombinowane, ale wiem, że dobrze to to raczej nie jest. Do tego niepokoi mnie fakt, że w rozdzielnicy (nie wiem czy to poprawna nazwa) są założone bezpieczniki C16.

Planuje się oczywiście skonsultować z elektrykiem w tej sprawie, żeby ocenił sytuacje na żywo, ale żeby móc to wcześniej przemyśleć, mam następujące pytania:

- czy waszym zdaniem cała elektryka jest do wymiany czy wystarczyłoby zrobić porządek z oświetleniem i gniazdkami w pokoju? Wydaje mi się, że ta kuchnia i łazienka są okej mogłoby być więcej obwodów, ale w sumie mi to wystarcza na moje potrzeby, a za jakieś 2-4 lata i tak będzie kolejny remont, bo ten pierwszy był robiony po kosztach (jak widać).

- czy da się jakoś odłączyć same gniazdka i zostawić oświetlenie na tym jednym obwodzie, a dodatkowo puścić nowy obwód 3x2.5mm na gniazdka? Ściany sobie jakoś doprowadzę do porządku, ale perspektywa prucia sufitu mnie przeraża, bo żadna poważna ekipa nie przyjdzie mi raczej pomalować 20m² sufitu.

- jakieś propozycje jak z tego wybrnąć?

Mam nadzieje, że powyższe jest w miarę zrozumiałe i proszę o wyrozumiałość ;-)
  • REKLAMA
  • #2 21034926
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Karmelovee napisał:
    gniazdka w pokoju i oświetlenie w całym mieszkaniu na jednym obwodzie (2x1.5mm).
    Karmelovee napisał:
    są założone bezpieczniki C16.

16A dla przewodu 1.5mm, to stanowczo za dużo, dla tego przekroju to max. 10A.
    Dodatkowo to nie powinny być zabezpieczenia typu "C" tylko "B"
    Karmelovee napisał:
    czy da się jakoś odłączyć same gniazdka i zostawić oświetlenie na tym jednym obwodzie, a dodatkowo puścić nowy obwód 3x2.5mm na gniazdka?

Bez wizji lokalnej nie da się tego stwierdzić, wszystko zależy od istniejącej instalacji (jak to wszystko jest ze sobą połączone,być może trzeba by było doprowadzić kilka nowych obwodów), ale rozdzielenie tego to dobra myśl.
  • REKLAMA
  • #3 21034948
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3451
    Karmelovee napisał:
    Do tego niepokoi mnie fakt, że w rozdzielnicy (nie wiem czy to poprawna nazwa) są założone bezpieczniki C16.
    Pokaż zdjęcie rozdzielnicy ze zdjętą osłoną.
  • #4 21035039
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1668
    CYRUS2 napisał:

Po co? Masz rentgen w oczach, że zobaczysz, jak idą przewody w ścianie poza rozdzielnicą?
    Gdzie nie powstanie nowy temat o problemach z instalacją elektryczną, tam zaraz trzeba zdjęcia rozdzielnic wstawiać?
    Elektryk potrzebny jest zawsze na miejscu, a nie przed ekranem komputera. Przed ekranem komputera można jedynie napisać, żeby nie dotykać niczego, co może zagrozić porażeniem i samemu nie wymieniać zepsutych podzespołów.
    A jak ktoś ma z tym problem (najczęściej bohaterowie w swoich domach), to niech idzie do neurologa, żeby wyleczył z tiku nerwowego pchania rąk tam, gdzie nie trzeba.

Autorko, niestety czeka cię umówienie elektryka, żeby zobaczył co, jak i gdzie. Ale takiego, który z tego żyje (nie pół amatora, dorabiającego popołudniami po pracy na etacie), czyli takiego wykonującego pomiary, wystawiającego rachunki i podpisującego umowy na wykonanie prac instalatorskich.
    Wiem, jest takich mało, ale warto chwilę poczekać.
  • REKLAMA
  • #5 21035051
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3451
    CYRUS2 napisał:
    clubber84 napisał:
    Po co? Masz rentgen w oczach, że zobaczysz, jak idą przewody w ścianie poza rozdzielnicą ?
    Po to,że pisze o C16 .....
    Możliwe ze tam jest więcej błędów których autorka nie widzi.
  • REKLAMA
  • #6 21035062
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1668
    Ale zobaczy to elektryk na miejscu, nie na ekranie komputera (bo może jakieś przewody będą zasłonięte aparatem lub szyną).

Pozdrawiam
  • #7 21035499
    Karmelovee
    Poziom 2  

Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi, będę szukać dobrego elektryka, który na to wszystko spojrzy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem modernizacji instalacji elektrycznej w mieszkaniu z lat 50-tych, gdzie gniazdka i oświetlenie są połączone w jeden obwód. Użytkowniczka zgłosiła, że po wyrwaniu gniazdka doszło do zwarcia, co spowodowało wyłączenie światła w całym mieszkaniu. Uczestnicy rozmowy zwrócili uwagę na niewłaściwe zabezpieczenia (16A dla przewodu 1.5mm) oraz konieczność rozdzielenia obwodów. Podkreślono, że niezbędna jest wizyta profesjonalnego elektryka, który oceni stan instalacji na miejscu, a także wykonuje pomiary i wystawia rachunki. Użytkowniczka podziękowała za porady i planuje znaleźć odpowiedniego specjalistę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA