logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja trójżyłowej instalacji w mieszkaniu z lat 90-tych

vectorcs-103 21 Lut 2024 11:53 696 5
  • #1 20971679
    vectorcs-103
    Poziom 1  
    Cześć,
    Niedawno kupiłem mieszkanie w bloku z lat 90, ~65 metrów. Przymierzam się do małego remontu, ale przed jego rozpoczęciem chciałbym zmodernizować instalację elektryczną – chociaż nie ma z nią problemów użytkowych, chciałbym zwiększyć ilość gniazd elektrycznych, więc bez kucia ścian się nie obędzie.
    W spółdzielni powiedzieli mi, że jeżeli nie chce montować indukcji (nie chce) to nie ma potrzeby wymieniać instalacji, ale mam pewne wątpliwości, czy to bezpieczne. Nigdy nie zajmowałem się elektryką, dlatego przed kontaktowaniem elektryka chciałem zasięgnąć rady na forum, żeby wiedzieć co powinienem mówić/zrobić.
    Aktualnie w mieszkaniu znajdują się 4 obwody:
    1. Światło w całym mieszkaniu – bezpiecznik automatyczny L20A (wkręcany, starego typu)
    2. Jeden pokój – bezpiecznik automatyczny L16A (wkręcany, starego typu)
    3. Kuchnia + Salon + Sypialnia – bezpiecznik automatyczny L20A (wkręcany, starego typu)
    4. Łazienka – bezpiecznik automatyczny L16A (wkręcany, starego typu)
    Instalacja jest miedziana trójżyłowa.
    Najbardziej martwi mnie obwód numer 3, na którym podłączona jest jednocześnie lodówka, czajnik, mikrofalówka w kuchni (nie ma aktualnie piekarnika oraz zmywarki, ale chciałbym to zmienić) oraz monitor i laptop w salonie.
    Pytania:
    Czy metoda działania tutaj to powinno być zostawienie starej instalacji w ścianie i założenie nowej instalacji, czy może modernizacja istniejącej?
    Na ile obwodów powinno się podzielić mieszkanie? (3 pokoje + łazienka + kuchnia)
    Czy obwód numer 3 można „rozłączyć” na 3 osobne obwody, kując tylko w miejscach gdzie kable w pomieszczeniach łącza się?
    Na co zwrócić uwagę przy rozmowie z elektrykiem?
    Jaki jest koszt modernizacji takiej instalacji? Wiem, że to zależy od lokalizacji w Polsce, ale orientacyjnie, żebym wiedział, że ktoś nie próbuje postawić mi zaporowej ceny.
  • #2 20971805
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1124
    vectorcs-103 napisał:
    W spółdzielni powiedzieli mi, że jeżeli nie chce montować indukcji (nie chce)
    Myśl przyszłościowo. To że dziś nie chcesz nie oznacza że nie będziesz chciał za jakiś czas. I co? Będziesz kuł ściany pod obwód indukcji?
    vectorcs-103 napisał:
    Nigdy nie zajmowałem się elektryką, dlatego przed kontaktowaniem elektryka chciałem zasięgnąć rady na forum, żeby wiedzieć co powinienem mówić/zrobić.
    Ja bym zrobił odwrotnie. Zaproś go. Powiedz mu to samo co tu napisałeś. On wtedy coś zaproponuje-zaprojektuje. Wtedy możesz tu zamieścić-pokazać co wymyślił elektryk.
  • #4 20971994
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    Mnie tak na "cito" martwi:

1. Bezpiecznik L20 na obwód oświetlenia
    3. Bezpiecznik L20 na obwód gniazdek

1,2,3,4 brak wyłącznika różnicowo-prądowego

Natychmiast dostosować bezpieczniki do obciążalności przewodów i osprzętu, przy okazji przegląd instalacji, pomiar IPZ.
  • #5 20972009
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20972844
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6570
    vectorcs-103 napisał:
    bezpiecznik automatyczny L20A (wkręcany, starego typu)
    Tu już lampka ostrzegawcza powinna się się włączyć.
    L20A, a przekroje jakie? Nieśmiało też zapytam: gniazda i łączniki - jaki prąd znamionowy przewidział ich producent?
REKLAMA