logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WinFast TV2000 XP Expert, problem przy uruchamianiu kompa

raf_be 05 Gru 2005 00:08 1440 9
REKLAMA
  • #1 2054669
    raf_be
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Mam nową Leadtek WinFast TV2000 XP Expert i powstał problem taki, że po wsadzeniu karty w slot nie mogłem wogóle uruchomić komputera, tzn. zapalała się tylko czerwona dioda na obudowie i koniec, zero wiatraków itd. U kumpla też się to stało, ale potem miał on wynieniony zasilacz na nowy (350 W) i wszystko było OK. Zaniosłem do serwisu i udowodnili mi na dwóch starszych kompach że się normalnie odpalają po wsadzeniu tej karty, widziałem na własne oczy. Czeski film, jakie macie pomysły??
    Moja konfiguracja to celeron 1,7, płyta shuttle AV40s, 512 MB. zasilacz 300 W.
  • REKLAMA
  • #2 2054697
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    raf_be napisał:
    Moja konfiguracja to celeron 1,7, płyta shuttle AV40s, 512 MB. zasilacz 300 W.

A dyski twarde, napędy optyczne, karta graficzna, itp.? Czy kolega sądzi, że nie mają znaczenia? Czy ten zasilacz ma jakieś oznaczenia i jakiegoś producenta?
  • REKLAMA
  • #3 2054737
    raf_be
    Poziom 13  
    Może mają, może nie, bo zapomniałem dodać, że wypinałem napiędy, grafikę i też komputer nie startował, no ale dopiszę sla jasności:
    grafika gigabyte radeon 9550, HDD segate barracuda 7,200 60 GB, napęd LG 48/16/48, zasilacz FEEL model: ESP-300ATXSP4
  • #4 2055309
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Zwróć uwagę na to co sam napisałeś o koledze u którego też nie szło aż wymienił zasilacz na 350W, ty masz w dalszym ciągu 300W, może przyczyna jest w mocy.
  • #5 2055328
    raf_be
    Poziom 13  
    Tak myślałem, ale w serwisie "chłopcy" zamontowali kartę na starym celeronie 700 i zasilaczu 250W, widziałem na własne oczy, a co sądzicie o takim to zagadnieniu dotyczącym mojego zasilacza, nie znam się na elektronice, a to wyczytałem na innej stronie, cyt.: "Moc 300W w tym zasilaczu to wartość nieco przesadzona. Tabliczka z danymi pokazuje, że napięcie +3.3v można obciążyć wartością mniejszą niż 50W, a przekroczenie tego pułapu powodowało wyłączanie się zasilacza w czasie testów. Niemożliwe jest osiągnięcie mocy 300W, nawet sumaryczne 250W podane na wszystkie obwody odcina zasilanie. Testy udało się przeprowadzić na obciążeniu zaledwie 225W - ale wyniki okazały się nadspodziewanie dobre. Pozostaje mieć nadzieję, że producent tych zasilaczy dba o jednorodność jakości w obrębie całej serii. Znaczny rozrzut parametrów wśród tanich modeli zasilaczy to główna ich wada i przyczyna rezerwy, z jaką traktujemy produkty noname i im pokrewne".
    Proszę o wypowiedź znających się w tym temacie, czy słaba moc zasilacza powoduje że komputer może się nie włączyć? czy też raczej że będzie się przegrzewał, resetował itd.???
  • #6 2061366
    raf_be
    Poziom 13  
    No widzę, że wszyscy jesteśmy na jednym poziomie widzy, skoro nikt nic mi nie wyjaśnił do tej pory, szkoda.
  • REKLAMA
  • #7 2061498
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Lekarz również nie leczy przez telefon i niema to nic wspólnego z poziomem wiedzy.

Wgraj najnowszy bios, clr_cmos, load optimized defaults.
    Spróbuj wkładać kartę do różnych slotów.
  • REKLAMA
  • #8 2062747
    raf_be
    Poziom 13  
    raf_be napisał:

Proszę o wypowiedź znających się w tym temacie, czy słaba moc zasilacza powoduje że komputer może się nie włączyć? czy też raczej że będzie się przegrzewał, resetował itd.???

No akurat na to pytanie postawione przeze mnie przez telefon szło by odpowiedzieć...

Dziękuję mimo to za poradę kolegi, jednak równie dobrze mógł kolega odpowiedzieć, że "kup se chłopie nowy komputer", oczekuje raczej porady od kogoś kto miał podobny problem i poprzez jakąś określoną czynność go rozwiązał. A gdybym miał tak szeroką wiedzę, że zmieniałbym biosy jak rękawiczki to bym nie wchodził na elektrodę i bym nie pytał.
  • #9 2063239
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    raf_be napisał:
    czy słaba moc zasilacza powoduje że komputer może się nie włączyć? czy też raczej że będzie się przegrzewał, resetował itd.???

Przy słabej mocy zasilacza komputer może się nie włączyć lub może się resetować. Natomiast przegrzewanie się procesora (i resetowanie również) może wystąpic przy niepoprawnie pracującym zasilaczu: wahania napięć, przeciążenie którejś gałęzi, itp.
  • #10 2064030
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Kolego pomyśl ilu ludzi posiada dokładnie taką samą konfigurację sprzętową jak Ty i z głowy odpowie co masz zrobić aby to zaczęło funkcjonować.
    Najprostszym wyjściem jest wizyta w serwisie.
    Upgrade biosu oraz diagnoza napewno cię nie zrujnuje.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uruchomienia komputera po zainstalowaniu karty telewizyjnej Leadtek WinFast TV2000 XP Expert. Po wsadzeniu karty komputer nie startuje – zapala się tylko czerwona dioda, brak pracy wentylatorów. Podobna sytuacja wystąpiła u innego użytkownika, który rozwiązał problem wymieniając zasilacz na mocniejszy 350W. W opisywanym przypadku zasilacz ma moc 300W (FEEL ESP-300ATXSP4), co może być niewystarczające lub niestabilne, zwłaszcza przy obciążeniu linii +3.3V. Testy w serwisie wykazały, że karta działa na starszych komputerach z zasilaczami 250W, co komplikuje diagnozę. Sugerowano aktualizację BIOS-u, reset CMOS, testowanie różnych slotów PCI oraz sprawdzenie stabilności i mocy zasilacza. Problem może wynikać z przeciążenia zasilacza, niestabilności napięć lub niekompatybilności sprzętowej. Wskazane jest również zweryfikowanie konfiguracji podzespołów (grafika Gigabyte Radeon 9550, dysk Seagate Barracuda 7200 60GB, napęd LG 48/16/48) oraz konsultacja z serwisem w celu diagnostyki i ewentualnej wymiany zasilacza na model o wyższej i stabilnej mocy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA