logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustabilizować obroty silnika sprężarki Kupczyk GG490?

dserwach8335 12 Kwi 2024 07:37 348 7
REKLAMA
  • #1 21042232
    dserwach8335
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

Na wstępie chciałbym się przywitać :)
    Mam w firmie problem ze sprężarką Kupczyk GG490.
    Po załączeniu silnik strasznie "pływa" na obrotach. Po dłuższej pracy (jest bardzo intensywnie eksploatowana) silnik pracuje już stabilnie.
    Ciśnienie robocze (trochę ponad 3 atm) osiąga, ale wiadomo że zajmuje jej to dłużej.
    Co mam wymienić?
    Może mieć z tym związek luźny pasek?
  • REKLAMA
  • #2 21042410
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 323
    Witam.
    Ta sprężarka powinna dobić do 10 barów. Luźny pasek może być przyczyną, że bije tylko 3 bary. Zwiększ ciśnienie, zobaczysz, czy będzie chodzić czy będzie się ślizgać pasek. Może silnik pracuje dobrze, tylko się pasek ślizga.
    Ale co za problem przesunąć silnik i naciągnąć pasek?
  • REKLAMA
  • #3 21042508
    dserwach8335
    Poziom 2  
    Silnik nie pracuje dobrze, bo to jemu skaczą obroty. Szukałbym problemu w sterowaniu prądem raczej. Kompresor pracuje prawidłowo. Kupiłem za długi pasek i około 2-3 miesięcy było dobrze. Wymienię go na dobry.
  • #4 21042620
    bajer1
    Poziom 32  
    Witam
    Tam jest silnik z 2 kondenatorami ?
    Możesz sprawdzić pojemność ich ?
    Daj zdjecie tabliczki i puszki zaciskowej W środku
  • REKLAMA
  • #5 21042806
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1545
    dserwach8335 napisał:
    Po załączeniu silnik strasznie "pływa" na obrotach. Po dłuższej pracy (jest bardzo intensywnie eksploatowana) silnik pracuje już stabilnie

Raczej bym stawiał na nadchodzący remont.
  • REKLAMA
  • #6 21047383
    dserwach8335
    Poziom 2  
    Przesyłam zdjęcia tabliczki znamionowej oraz puszki przyłączeniowej silnika, tabliczki presostatu i dziwnej blaszki która leżała sobie pod osłoną presostatu. Nie wiem gdzie ją zamontować.
    Załączniki:
    • Jak ustabilizować obroty silnika sprężarki Kupczyk GG490? TabliczkaSilnikaKompresora.jpg (109.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak ustabilizować obroty silnika sprężarki Kupczyk GG490? TabliczkaPresostatu.jpg (93.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak ustabilizować obroty silnika sprężarki Kupczyk GG490? PuszkaPolaczeniowa.jpg (102.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak ustabilizować obroty silnika sprężarki Kupczyk GG490? BlaszkaOdPresostatu.jpg (78.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21047413
    bajer1
    Poziom 32  
    Witam
    A to silnik 3 fazowy to może presostat nie łaczy dobrze któraś z faz i chwilami silnik pracuje na 2 fazach. A jak wygladają styki presostatu ? Ten element nic mi nie mówi . Zdjęcia kolega widział nic nie widać :(
  • #8 21047418
    dserwach8335
    Poziom 2  
    Styki w samym presostacie są jak nowe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem sprężarki Kupczyk GG490, który "pływa" na obrotach, osiągając jedynie 3 bary ciśnienia roboczego zamiast oczekiwanych 10 barów. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym luźny pasek, problemy z pojemnością kondensatorów oraz ewentualne uszkodzenia presostatu. Użytkownik zauważa, że po dłuższej pracy silnik stabilizuje obroty, co może wskazywać na problem z regulacją prądu. Wskazówki obejmują sprawdzenie stanu paska, kondensatorów oraz styku presostatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA