logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwna praca silnika w kompresorze Walter GK 420 - co może być przyczyną?

oskarenko 06 Lis 2024 16:23 654 11
REKLAMA
  • #1 21291912
    oskarenko
    Poziom 10  
    Witam, mam problem z kompresorem Walter GK 420, a mianowicie silnik zaczął dziwnie pracować. Może ktoś miał podobną sytuację i podzieli się spostrzeżeniami. Dołączam filmik, aby pokazać problem.

• REKLAMA
  • #2 21291938
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3668
    Ja tam w ogóle nie słyszę silnika.
  • REKLAMA
  • #3 21291947
    oskarenko
    Poziom 10  
    silnik beż paska chodzi normalnie tylko pod obciążeniem jest problem

• #4 21292087
    balonika3
    Poziom 43  
    Ale jaki problem, bo na pierwszym filmie słychać tylko klekotanie kompresora?
  • #6 21292158
    balonika3
    Poziom 43  
    klm787 napisał:
    Jedyne co, to na tym pierwszym filmiku zauważyłem, to tak jakby delikatnie zwolnił pod koniec nagrania.
    O to chodzi?
    Jak silnik jest na dobrany na styk, to miał prawo, bo ciśnienie było już duże.
  • REKLAMA
  • #7 21292576
    oskarenko
    Poziom 10  
    Na pierwszym filmiku silnik chodzi o połowę wolniej niż powinien. Mam go od 6 lat, więc proszę mi wierzyć na słowo, a na samym końcu nie wyłącza się automatycznie, ponieważ dobił ciśnienie, tylko ja go wyłączyłem.
    Znalazłem na YouTube filmik z tym kompresorem i możecie posłuchać, z jaką prędkością pracuje i porównać z moim.
    https://youtube.com/clip/UgkxVBAf4OKDCntLldjGzObcxmUxTBLeywHL?si=BXNGdhmI8yqtDp_d
  • #8 21292582
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Kurcze, w śrubowym podobnie brzmiało, jak kierunek obrotów był zły. Ale to chyba niemożliwe (?). Masz jednofazowy?

Nie brakuje mu oleju, nie zaciera się oby?
  • REKLAMA
  • #9 21292734
    balonika3
    Poziom 43  
    oskarenko napisał:
    Na pierwszym filmiku silnik chodzi o połowę wolniej niż powinien.

To trzeba było to napisać, nikt nie wie, jak pracują wszystkie sprężarki świata 😉. Sprawdź te kondensatory przy silniku.
  • #10 21293243
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1047
    Kondensatory można zostawić w spokoju bo to są k. rozruchowe i po rozbiegu można ten kondensator zupełnie odłączyć. Sprawdź ręcznie czy nie masz zbyt dużego oporu w sprężarce. Jeśli jest to tam szukaj przyczyny. Nie zmieniałeś przypadkiem podłączenia kondensatora lub nie przełożyłem kabelków?
  • #11 21293357
    balonika3
    Poziom 43  
    Preskaler napisał:
    Kondensatory można zostawić w spokoju bo to są k. rozruchowe i po rozbiegu można ten kondensator zupełnie odłączyć.
    W silniku 1F może być kondensator pracy.
  • #12 21603685
    mrup
    Poziom 10  
    >>21293357
    Witam
    Mam problem z tym kompresorem GK 420.
    Pompuje do 2–3 bar i się bardzo grzeje.
    Podczas pracy prawy cylinder pracuje poprawnie – ssie, a lewy się bardzo grzeje i jeszcze dmucha powietrzem na przez filtr ssący.
    Czy ktoś z Was miał taki przypadek i może podpowiedzieć, co to jest?
    Kupiłem już i wymieniłem podkładkę z tymi blaszkami pod głowicą, ale na razie nie ma poprawy.

Podsumowanie tematu

✨ Kompresor Walter GK 420 wykazuje problem z pracą silnika, który pod obciążeniem działa z prędkością około połowy nominalnej. Silnik bez paska pracuje normalnie, natomiast pod obciążeniem zwalnia i nie wyłącza się automatycznie po osiągnięciu ciśnienia. Możliwe przyczyny to niewłaściwe podłączenie kondensatorów (rozruchowego lub pracy), zły kierunek obrotów silnika, zbyt duży opór mechaniczny sprężarki lub problemy z olejem. Jeden z użytkowników zauważył, że w podobnych silnikach śrubowych odwrócenie kierunku obrotów powodowało podobne objawy. Zalecane jest sprawdzenie kondensatorów, oporu mechanicznego sprężarki oraz poprawności podłączenia przewodów. Dodatkowo zgłoszono problem z przegrzewaniem się lewego cylindra i dmuchaniem powietrzem przez filtr ssący, mimo wymiany podkładki pod głowicą, co wskazuje na możliwe uszkodzenie lub nieszczelność w układzie cylindrów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA