Inteligentny przełącznik AUBEES 3-gniazdowy z chipem CB3S.
Kupiłem w serwisie eBay, myśląc, że ma chip ESP, ale flashowanie Openbeken było dość łatwe.
Użyłem bk7231flasher_1.1.6, przenośnego flashera GUI dla systemu Windows, do flashowania układu CB3S za pośrednictwem mojej płyty Arduino UNO jako łącza komunikacyjnego do USB.
Okablowanie UNO do chipa wygląda następująco (UNO > CB3S):
GND > GND
3V3 > VCC
TX > TX
RX > RX (wiem, że większość urządzeń flashujących to Tx > Rx, Rx > Tx, ale na moim Arduino to nie zadziała)
Na płycie Arduino zewrzyj pin RST do GND, aby ominąć chip UNO.
Aby komunikacja działała, musiałem ustawić szybkość transmisji na 115200.
Kiedy flasher zacznie szukać urządzenia komunikacyjnego, zewrzyj na ułamek sekundy pin CEN w chipie CB3S.
Po zakończeniu flashowania włącz i włącz układ CB3S, wyszukaj dostępne punkty dostępu Wi-Fi na komputerze i połącz się z nowym urządzeniem o nazwie openbeken (lub podobnym). Po połączeniu sprawdziłem informacje o Wi-Fi (obok stanu Wi-Fi połączone, zabezpieczone), aby uzyskać adres IP bramy.
Umieść ten adres IP w przeglądarce i skonfiguruj sieć w sieciowym interfejsie GUI chipa, aby połączyć się z lokalnym routerem/siecią. Następnie będziesz musiał sprawdzić listę urządzeń routera i znaleźć nowy adres IP układu. Połącz się z tym w przeglądarce.
W module Config > Configure ustaw wejścia i wyjścia pinów w następujący sposób:
P22 – Dioda Wi-Fi_n
P24 – Przycisk 1
P6 – Przekaźnik 1
P14 – Dioda_n 1
P20 – Przycisk 2
P8 – Przekaźnik 2
P26 – Dioda_n 2
P7 – Przycisk 3
P9 – Przekaźnik 3
P11 – Dioda_n 3
Skonfigurowałem MQTT w GUI i w Konfiguracja > Konfiguracja asystenta domowego kliknąłem opcję Rozpocznij wykrywanie asystenta domowego.
To wszystko, przelutowałem chip na płytkę i zainstalowałem, w asystencie domowym urządzenie jest objęte integracją MQTT.
Wszystkiego najlepszego z tym.