logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować zasilanie USB w puszce podtynkowej dla tabletu?

jdukat 13 Kwi 2024 21:17 942 6
REKLAMA
  • #1 21044245
    jdukat
    Poziom 2  

Hej,
    W nowym domu planuję m.in. umieścić na ścianie tablet (zwykły tablet z Androidem), który będzie na stałe wyświetlał dashboard z Home Assistant.
    Potrzebuję oczywiście podłączyć mu zasilanie, więc chciałbym za tabletem mieć w ścianie puszkę z podciągniętym kablem 230V, ale zamiast montować normalne gniazdko + ładowarkę USB, to chciałbym ładowarkę schować bezpośrednio w puszce pod tabletem.
    Ku mojemu zdziwieniu nie jest łatwo znaleźć przejściówkę ze zwykłego 230V na USB bez końcówki do normalnego gniazdka. Czy kojarzycie czy coś takiego w ogóle jest do kupienia? Na AliExpress nie znalazłem :)

Alternatywnie mogę umieścić zwykłą ładowarkę w suficie podwieszanym i tylko w ścianie puścić kabel USB (musiałby mieć ok. 2m). Czy takie rozwiązanie ma jakieś oczywiste wady?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21044255
    jdukat
    Poziom 2  

No nie, bo to gniazdko będzie po zamontowaniu na równo ze ścianą, więc wtyczka od kabla USB będzie wystawać i nie bardzo da się to schować pod tabletem. Chciałbym, żeby całość włącznie z wtyczką była w ścianie, tak żeby z puszki wychodził już tylko kabelek USB, który nie spowoduje, że tablet będzie mocno odstawał od ściany.
  • REKLAMA
  • #4 21044383
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1821
    Aleś wymyślił; tablet ma tam być do końca świata i oczywiście przewód zasilania USB ma być niewidzialny?
    Przecież dowolny monitor po prostu wiesza się na rzepie w pobliżu gniazdka sieciowego lub gniazda z zasilaniem USB, jak z linku kol. @spinacz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21044395
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1810
    Zasilacz dopuszkowy 5V lub 12V + moduł ładowarki qc
  • #6 21044923
    jdukat
    Poziom 2  
    >>21044383
    Dlatego preferuję puszkę a nie kabel bezpośrednio puszczony w ścianie, bo w przypadku przeniesienia tableta zawsze można z puszki zrobić zwykłe gniazdko, ale dopóki tablet tam będzie to nie musi być widać niepotrzebnych kabli - to chyba nie jest jakaś dziwna fanaberia? Poza tym nie prosiłem o ocenę gustu tylko o merytoryczną pomoc, której w Twoim poście nie ma.

Added after 4 [hours] 27 [minutes]:

>>21044395
    Dzięki, to wygląda na interesującą propozycję.
  • #7 21045244
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1821
    jdukat napisał:
    (...) nie prosiłem o ocenę gustu tylko o merytoryczną pomoc, której w Twoim poście nie ma.

W takim razie przeczytaj jeszcze raz swój post, np. to:
    Cytat:
    W nowym domu planuję m.in. umieścić na ścianie tablet

potem z uwagą przeczytać mój post, w którym - owszem - zawarłem ocenę, ale twojego myślenia, a nie gustu.

Ktoś już złożył raport na twój post, dlatego ja już nie mogę, napiszę więc tutaj swoje uwagi dotyczące twojego zachowania:
    świeża rejestracja (a raczej nowe konto starego użytkownika), natychmiast założony temat i natychmiast wszczynanie jatki, nie dosyć, że zachowujesz się roszczeniowo, to jak obrażony przedszklak w piaskownicy.
    Dorośli ludzie tak nie postępują, a już na pewno nie powinni.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować tablet z Androidem w puszce podtynkowej, aby wyświetlał dashboard z Home Assistant. Szuka rozwiązania, które pozwoli na podłączenie zasilania USB bez wystającej wtyczki, preferując zasilacz schowany w puszce. W odpowiedziach zasugerowano użycie zasilacza dopuszkowego 5V lub 12V oraz modułu ładowarki QC. Użytkownik rozważa również alternatywne rozwiązanie z umieszczeniem ładowarki w suficie podwieszanym, co budzi pytania o ewentualne wady tego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA