logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośne wentylatory w Genesis Irid 503 ARGB V2 - jak zmniejszyć hałas?

mateusz050909 14 Kwi 2024 21:29 582 1
REKLAMA
  • #1 21045473
    mateusz050909
    Poziom 2  
    Cześć, mam problem, ponieważ wentylatory w mojej obudowie mają jakiś błąd.
    Wentylatory się kręcą, ale są głośne, więc próbowałem w biosie zmienić prędkość i zauważyłem, że mam wyłączone ostrzeżenie o awarii wentylatora, więc włączyłem tą funkcję i zaczęło pikać. Tak było w wszystkich 3 wentylatorach w obudowie. Nie wiem co jest powodem takiego stanu, gdyż nic nie było podkręcane. Jedynie co, to ręcznie próbowałem zmieniać prędkość wentylatorów, ale nic się nie zmieniało, były tak samo głośne. Nie wiem od kiedy jest awaria. Temperatury są normalne, w CPU w pulpicie jest max 45°C, przy Arctic Freezer 36, a w GPU max 48°C w pulpicie. W Forzie 5, j
    W CPU jest 55°C, a w GPU 61°C. To w i5-12400f, oraz rtx 3060. Proszę o pomoc

Dodano po 2 [minuty]:

Trzy wentylatory w obudowie komputera z białymi łopatkami. Wnętrze obudowy komputera z kablami i wentylatorami Zbliżenie na złącza wentylatorów na płycie głównej komputera.

Tu są zdjęcia
  • REKLAMA
  • #2 21045527
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8292
    Witaj.
    Z tego co pamiętam, IRID nie podaje ze swojego huba informacji o prędkości obrotowej, co w konsekwencji oznacza dwie rzeczy:
    - płyta nie wykrywa wentylatorów i może wybrać nieprawidłowy sposób sterowania nimi lub w ogóle nimi nie sterować
    - płyta będzie sygnalizować awarię wentylatorów, nawet jeśli działają, jeśli włączysz funkcję ostrzegania.

Ostrzeżenie w BIOSie wyłącz, bo nie ma ono sensu, a dla gniazda wentylatora, do którego jest podłączony hub z obudowy, ustaw sterowanie przez PWM (jeśli jest AUTO to zmień na PWM).

Producent dał dwa przewody do czteropinowej wtyczki do sterowania wentylatorami oszczędzając jeden przewód (gdzie większość hubów tego typu podaje do płyty prędkość obrotową z jednego z gniazd).
REKLAMA