logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Współczynnik mocy w budynkach mieszkalnych - czy są regulacje przy odbiorze?

Mac3k 15 Kwi 2024 16:14 2598 49
  • #1 21046326
    Mac3k
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Cześć!

Pytanie z kategorii ciekawostek, czy budyków mieszkalnych/bloków dotyczą jakieś przepisy na etapie odbioru które regulują przeciętny wymagany współczynnik mocy "części wspólnej"?

Jestem chwilę po odbiorze mieszkania, i aktualny zarządca, spółka córka 4 literowego dewelopera giełdowego kończącego się na "tal" będzie kupować kompensator energii biernej pojemnościowej za pieniążki już raczej "wspólnotowe" - 22 tys złotych. No i fajnie że szukamy oszczędności, tylko że wiadomość jest napisana w tonie że to jest zupełnie normalne że oprawy LED powodują duże obciążenie mocą bierną. Rachunki mają rzekomo spaść "30 procent".

Zastanawiam się, czy istnieją jakieś przepisy które charakteryzują budynek pod względem "współczynnika mocy" podczas odbioru? Podejżewam, że lepsze (droższe) oprawy oświetleniowe mają jednak trochę lepsze zasilacze i zastanawiam się czy na deweloperze ciąży jakaś odpowiedzialność za to.

Pozdrawiam
  • #2 21046341
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    Mac3k napisał:
    Rachunki mają rzekomo spaść
    Czy w tych rachunkach istnieje pozycja: energia bierna?
  • #3 21046359
    Mac3k
    Poziom 20  
    Ja tych rachunków na oczy nie widziałem jeszcze (może zarządca je nam udostępni, tego nie wiem) a jedynie wytłumaczenie zarządcy dlaczego wszyscy dostali ~40 zł wyższe czynsze, podobno tauron nas karze za pojemnościową dodatkowymi opłatami. Nawet niespecjalnie mam ochotę wchodzić w szczegóły samych rozliczeń z tauronem.

Bardziej mnie interesuje to czy sam budynek mieszkalny typu "blok" powinien mieć jakąś charakterystykę w tym kierunku i czy zastosowanie samego oświetlenia z tych przyzwoitych było by wystarczające żeby uniknąć takich opłat? A może budynek takiej wielkości (~180 mieszkań + garaż) nieuchronnie skazany jest na opłaty za moc bierną? Dla takich odbiorców jak wspólnota mieszkaniowa, czy jest jakiś graniczny współczynnik poniżej którego zaczyna się naliczanie opłat, czy takiego odbiorcę już po prostu się rozlicza z VArów?
  • #4 21046367
    zbich70
    Poziom 43  
    Mac3k napisał:
    Ja tych rachunków na oczy nie widziałem jeszcze
    To nie ma o czym rozmawiać.
    Odbiorcy indywidualni (czyli zużywający energię elektryczną na potrzeby bytowe) są w grupie taryfowej G, w której nie jest naliczana opłata za pobór energii biernej.
  • #5 21046372
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    zbich70 napisał:
    Odbiorcy indywidualni (czyli zużywający energię elektryczną na potrzeby bytowe) są w grupie taryfowej G, w której nie jest naliczana opłata za pobór energii biernej.

Jak najbardziej się zgadzam ale administrowanie częścią wspólną może podlegać pod działalność gospodarczą a tu już taryfa C.

Mac3k napisał:
    i czy zastosowanie samego oświetlenia z tych przyzwoitych

Nie spotkałem się nawet w tych najprzyzwoitrzych z aktywną korekcją współczynnika mocy. Dlatego właśnie stosuje się kompensatory.
  • #6 21046375
    Mac3k
    Poziom 20  
    Czyli teoretycznie wspólnota mieszkaniowa (rozumiejąc jako części wspólne, klatki schodowe itd.) powinna być również traktowana w ten sposób?

Ciekawe...

Cytat:
    Jak najbardziej się zgadzam ale administrowanie częścią wspólną może podlegać pod działalność gospodarczą a tu już taryfa C.

Właśnie mi też przyszło do głowy, ze zapytam na zebraniu w jakiej grupie taryfowej jesteśmy że za to płacimy, ale to by wyjaśniało wiele.

Cytat:
    Nie spotkałem się nawet w tych najprzyzwoitrzych z aktywną korekcją współczynnika mocy. Dlatego właśnie stosuje się kompensatory.

Właśnie nie znam szczegółów naszego zużycia ale widziałem artykuł na ten temat w którym pada taki zakres PF 0.79-0.99 dla opraw jakiegoś tam producenta (artykuł jest na temat nietrafionej inwestycji w tanie oświetlenie które powoduje straty bo moc bierna - może jest to napisane w formie kryptoreklamy producenta oświetlenia, nie wiem). Dlatego zastanawiam się, jak kiepskie musiały by być te oprawy żeby 30% rachunki obniżyć przez samo skompensowanie mocy biernej - a może jest to zupełnie normalne i się czepiam ;)

Po prostu widać, że deweloper gdzie może, to oszczędza i to taka troche forma sportu się zaczyna robić z tego wytykania oszczędności, tak się chciałem zorientować na ile to powszechny problem w dużych mieszkaniówkach. A tak na prawdę to najbardziej mnie interesuje czy nie istnieje jakiś przepis budowlany który mówi, że moc powinna być skompensowana na etapie odbioru budynku na przykład (zamiast zwalenia problemu na wspólnotę).
  • #7 21046399
    zbich70
    Poziom 43  
    kortyleski napisał:
    administrowanie częścią wspólną może podlegać pod działalność gospodarczą a tu już taryfa C.
    Nie.
    Klatki schodowe, piwnice, strychy, pralnie, suszarnie, garaże itp. służące potrzebom bytowym nie są tak klasyfikowane.
    Nawet rezydencje biskupie również nie są!
    Cytat:
    zużywaną na potrzeby:
    a) gospodarstw domowych,
    b) pomieszczeń gospodarczych, związanych z prowadzeniem gospodarstw domowych
    tj. pomieszczeń piwnicznych, garaży, strychów, o ile nie jest w nich prowadzona działalność
    gospodarcza,
    c) lokali o charakterze zbiorowego mieszkania, to jest: domów akademickich, internatów, hoteli
    robotniczych, klasztorów, plebanii, kanonii, wikariatek, rezydencji biskupich, domów opieki
    społecznej, hospicjów, domów dziecka, jednostek penitencjarnych i wojskowych w części
    bytowej, jak też znajdujących się w tych lokalach pomieszczeń pomocniczych, to jest
    czytelni, pralni, kuchni, pływalni, warsztatów itp., służących potrzebom bytowo-komunalnym
    mieszkańców, o ile nie jest w nich prowadzona działalność gospodarcza,
    d) mieszkań rotacyjnych, mieszkań pracowników placówek dyplomatycznych i zagranicznych
    przedstawicielstw,
    e) domów letniskowych, domów kempingowych i altan w ogródkach działkowych, w których
    nie jest prowadzona działalność gospodarcza oraz w przypadkach wspólnego
    pomiaru – administracji ogródków działkowych,
    f) oświetlenia w budynkach mieszkalnych: klatek schodowych, numerów domów, piwnic,
    strychów, suszarni, itp.,
    g) zasilania dźwigów w budynkach mieszkalnych,
    h) węzłów cieplnych i hydroforni, będących w gestii administracji domów mieszkalnych,
    i) garaży indywidualnych odbiorców, w których nie jest prowadzona działalność gospodarcza.
  • #8 21046401
    kortyleski
    Poziom 43  
    Mac3k napisał:
    czy nie istnieje jakiś przepis budowlany który mówi, że moc powinna być skompensowana na etapie odbioru budynku na przykład (zamiast zwalenia problemu na wspólnotę).

Kompensacja powinna być zaplanowana na etapie projektu. Tylko że prawdziwego projektu nigdy nie było dla tego konkretnie budynku. Deweloper złapał najtańszego na rynku projektanta z uprawnieniami, najtańszy zrobił kopiuj wklej z innego podobnego bloku dwa miasta dalej i już. Nakazu kompensacji mocy biernej nie ma. Chcesz to ja generuj i za to płać.
    Mac3k napisał:
    widać, że deweloper gdzie może, to oszczędza

Jak świat światem tak było i będzie. Dlatego zapewne w mieszkaniu masz mikro rozdzielnicę zbudowaną tak aby tylko była zgodna z przepisami. Za to niefunkcjonalną dla ciebie i zagrażającą sprzętom w twoim domu.
  • #9 21046409
    bemol11
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    W częściach wspólnych jest głównie oświetlenie LED i to ono nabija rachunek za moc bierną pojemnościową. Części wspólne faktycznie mogą podpadać pod działalność gospodarczą i stąd taryfa C w której te opłaty już występują. Deweloper pewnie zastosował oprawy nie najdroższe i stąd te opłaty. W oprawach droższych ta moc bierna pojemnościowa powinna być niższa ale jednak też znacząca. Problemem mogą też być windy które (o ile występują) teraz mają zazwyczaj napędy inwerterowe a moc bierną mogą generować nawet na postoju, co prawda niewielką ale zawsze. Cały budynek pewnie nie ma określonego dopuszczalnego PF ale poszczególne odbiorniki (lampy itp. ) to już mają określony w normach PF
  • #10 21046417
    kortyleski
    Poziom 43  
    zbich70 napisał:
    Klatki schodowe, piwnice, strychy, pralnie, suszarnie, garaże itp. służące potrzebom bytowym nie są tak klasyfikowane.

Zbichu nie masz do końca racji. Znam mikro osiedle gdzie jest tak jak napisałem. Zresztą deweloperowi autora skądś się ta bierna moc wzięła. Nie sądzę żeby aż tak jawnie w ciula leciał i naciągał lokatorów

Dodano po 2 [minuty]:

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadz...j-placa-stawki-biznesowe-eon-tlumaczy/bk3bs9k
  • #11 21046439
    zbich70
    Poziom 43  
    kortyleski napisał:
    Zbichu nie masz do końca racji
    Przynajmniej do końca 2024 tak będzie i żadni deweloperzy tego nie zmienią.
    Opłaty w grupie taryfowej G są tylko za energię czynną. Koniec, kropka.
  • #12 21046444
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1132
    kortyleski napisał:
    zbich70 napisał:

Zbichu nie masz do końca racji. Znam mikro osiedle gdzie jest tak jak napisałem. Zresztą deweloperowi autora skądś się ta bierna moc wzięła. Nie sądzę żeby aż tak jawnie w ciula leciał i naciągał lokatorów

Dodano po 2 [minuty]:

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadz...j-placa-stawki-biznesowe-eon-tlumaczy/bk3bs9k

Już złożyli protest do premiera. Premiera Morawieckiego.

Kol. Kortyleski, zamieszczasz stare informacje. Trochę od tego czasu się zmieniło. Np:
    https://www.prawo.pl/biznes/mieszkancy-blokow-beda-mieli-zamrozone-ceny-pradu,522783.html
  • #13 21046447
    kortyleski
    Poziom 43  
    bemol11 napisał:
    Deweloper pewnie zastosował oprawy nie najdroższe i stąd te opłaty. W oprawach droższych ta moc bierna pojemnościowa powinna być niższa ale jednak też znacząca.

Nie. Cena oprawy nie ma wpływu na zjawiska fizyczne w niej zachodzące. Jak wspomniałem nie spotkałem opraw małej mocy z kompensacją.
    bemol11 napisał:
    Cały budynek pewnie nie ma określonego dopuszczalnego PF ale poszczególne odbiorniki (lampy itp. ) to już mają określony w normach PF

Zgoda. Tylko jak działalność gospodarcza obejmuje mini salonik kosmetyczny gdzie opraw jest kilka to nie przekroczysz granicy. Ale jak w dużym bloku będzie kilkaset opraw, falowniki wind, central wentylacyjnych itp. to tak się właśnie stanie.
    U mnie w fabryce kilka lat temu zaczęła się sukcesywna wymiana lamp ze starych świetlówek na ledy. Oraz modernizacja maszyn poprzez dołożenie min. Falowników.jak sądzę niedługo przyjdzie mi zmienić kompensator z pojemnościowego na indukcyjny

Dodano po 28 [minuty]:

zbich70 napisał:

Właśnie ani koniec ani kropka. Bo jak widać prawo swoje a biznes swoje. Myślę że to kolega autor musi zrobić wywiad we wspólnocie. Być może jakimś cudem taniej będzie zmienić taryfę dla części wspólnych niż montować kompensator mocy.
  • #14 21046817
    pzb9
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    zbich70 napisał:
    kortyleski napisał:
    Zbichu nie masz do końca racji
    Przynajmniej do końca 2024 tak będzie i żadni deweloperzy tego nie zmienią.

Niestety nie. Od dawna niektórzy więksi odbiorcy w grupie taryfowej Gxx są obciążani opłatami za energię bierną. Zależy to bardzo mocno od regionu (i operatora sieci dystrybucji). Na pewno tak jest w Tauronie - opłaty za bierną w Gxx są.

Dodano po 9 [minuty]:

kortyleski napisał:

U mnie w fabryce kilka lat temu zaczęła się sukcesywna wymiana lamp ze starych świetlówek na ledy. Oraz modernizacja maszyn poprzez dołożenie min. Falowników.jak sądzę niedługo przyjdzie mi zmienić kompensator z pojemnościowego na indukcyjny

Albo ... (jeśli oczywiście warunki pozwalają i ma to uzasadnienie) zainstalować kompensator dynamiczny i wtedy będzie kompensował niezależnie od charakteru mocy biernej.
  • #15 21046939
    zbich70
    Poziom 43  
    pzb9 napisał:
    Od dawna niektórzy więksi odbiorcy w grupie taryfowej Gxx są obciążani opłatami za energię bierną.
    Konkrety poproszę, dowody w postaci faktur, gdzie czarno na białym widnieje, że odbiorca zaliczony do grupy taryfowej G rozliczany jest z energii biernej.
    Tylko żadnego fotomontażu! Chcę zobaczyć oryginalną fakturę z grupą G i opłatami za energię bierną indukcyjną i pojemnościową.
    I co raczej oczywiste - zakładam, że na tym PPE nie ma żadnej fotowoltaiki.
  • #16 21046964
    pzb9
    Poziom 11  
    zbich70 napisał:
    pzb9 napisał:
    Od dawna niektórzy więksi odbiorcy w grupie taryfowej Gxx są obciążani opłatami za energię bierną.
    Konkrety poproszę, dowody w postaci faktur, gdzie czarno na białym widnieje, że odbiorca zaliczony do grupy taryfowej G rozliczany jest z energii biernej.
    Tylko żadnego fotomontażu! Chcę zobaczyć oryginalną fakturę z grupą G i opłatami za energię bierną indukcyjną i pojemnościową.
    I co raczej oczywiste - zakładam, że na tym PPE nie ma żadnej fotowoltaiki.

Jest oczywiste ;) Nie ma PV. Z PV jest inna historia i wtedy nawet mali odbiorcy prywatni na grupie Gxx mają niekiedy bierną na rachunku.

Akurat tak się składa, że zajmuję się tematem kompensacji we WM i tak jak wspomniałem - w Tauronie jest to już od dawna powszechna praktyka (przynajmniej we Wrocławiu). U jakim regionie (pod kątem dystrybucji) mieszkasz?

Zrobię Ci skan i wrzucę tutaj, ale jak znam życie to i tak będzie niewystarczające, więc może mam wysłać listem poleconym oryginał?

PS. Nie można mierzyć ludzi swoją miarą... po co miałbym robić fotomontaż? Żeby coś udowodnić na siłę kłamiąc? Seeerio?

Dodano po 13 [minuty]:

Mac3k napisał:
    Cześć!
    Zastanawiam się, czy istnieją jakieś przepisy które charakteryzują budynek pod względem "współczynnika mocy" podczas odbioru? Podejżewam, że lepsze (droższe) oprawy oświetleniowe mają jednak trochę lepsze zasilacze i zastanawiam się czy na deweloperze ciąży jakaś odpowiedzialność za to.
    Pozdrawiam

Żeby było konkretnie i na temat - z tego co wiem nie ma przepisów regulujących sticte to o czym piszesz. Są regulacje (ale teraz nie zacytuję z pamięci) chyba wymuszone przez UE, w których dla źródeł światła LED o danej mocy podany jest graniczny PF. Ale tam większe ograniczenie dotyczy mocy >25W (są trzy kategorie). Deweloper zapewne natrzaskał dużo drobnych i tanich źródeł o małej mocy, a tam mało kto daje porządny moduł zasilający. Więc wartości współczynnika mocy w okolicach 0,5 będą dobrym wynikiem - będzie generować mnóstwo biernej pojemnościowej.

A z praktyki - możecie próbować się z nim spierać. Najczęściej zostanie to odrzucone, chociaż są pojedyncze przypadki gdzie deweloper zwracał koszty kompensacji. Ale tu trafiasz jeszcze na jedno ograniczenie - zapewne macie zarząd powierzony, który będzie reprezentować stonę dewelopera. A takie roszczenie najlepiej jak składa zarząd WM. Więc zacząć trzeba od, jak to ładnie się nazywa "zmiany ustalonego sposobu zarządu nieruchomością wspólną".
  • #17 21047002
    zielon_1215
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    zbich70 napisał:

PGE oddział Lublin w taryfach G nalicza opłaty za energię bierną od mocy przyłączeniowej 33kW (zabezpieczenie przedliczniowe 63A)
    Załączniki:
    • G-11 z bierną bez danych.pdf (1.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 21047024
    zbich70
    Poziom 43  
    pzb9 napisał:
    U jakim regionie (pod kątem dystrybucji) mieszkasz?
    Energa Operator.
    Na ostatniej fakturze (i żadnej poprzedniej) nie mam żadnych składników, których jednostką miary jest kvar.
  • #19 21047070
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 120
    Mac3k napisał:
    s PF 0.79-0.99 dla opraw jakiegoś tam producenta (artykuł jest na temat nietrafionej inwestycji w tanie oświetlenie które powoduje straty bo moc bierna - może jest to napisane w formie kryptoreklamy producenta oświetlenia, nie wiem). Dlatego zastanawiam się, jak kiepskie musiały by być te oprawy żeby 30% rachunki obniżyć przez samo skompensowanie mocy biernej

Jest to możliwe.
    Liczymy:
    tg(arccos(0,79))=0,78
    Czyli na każdy zużyty 1 kW mocy czynnej przypadnie 0,78 kvar mocy biernej pojemnościowej.
    Za moc pojemnościową płacimy nie jak za przekroczenie profilu przy średniej miesięcznej, ale za każdy zmierzony kvar.
    I opłaty są drakońskie. Nie znam bieżących taryf, ale historycznie cena 1 kVar dochodziła niemal do połowy ceny za 1 kW.
    Natomiast dziwi mnie kwota za kompensator - gdzie wystarczyłby jakiś mały dławik włączony na stałe i większy załączany razem z oświetleniem terenu.
  • #20 21047097
    Jacekser
    Poziom 26  
    Ocena: 329
    zbich70 napisał:
    pzb9 napisał:
    Energa Operator.
    Na ostatniej fakturze (i żadnej poprzedniej) nie mam żadnych składników, których jednostką miary jest kvar.

Ale ktoś to MUSI zaplacić.Administrator czy kto tam zarządza z własnej kieszeni tego nie pokryje.Nawet gdyby tylko rozliczac energię czynną to Operator "zadba" by to w kosztach uwzglednić ,niekoniecznie jawnie na rachunku.
  • #21 21047145
    pzb9
    Poziom 11  

zbich70 napisał:
    pzb9 napisał:
    Energa Operator.

Proszę - odgrzebałem specjalnie dość starą FV z Taurona (2022 rok). We Wrocławiu już wtedy to naliczali, teraz oczywiście opłaty są znacznie wyższe.

Faktura za energię elektryczną z Tauron, datowana na październik 2022, zawierająca szczegóły opłat. Rachunek za energię elektryczną z Taurona z października 2022 roku.

I jak, wierzysz? :)

Dodano po 9 [minuty]:

Jacekser napisał:
    Ale ktoś to MUSI zapłacić. Administrator czy kto tam zarządza z własnej kieszeni tego nie pokryje. Nawet gdyby tylko rozliczać energię czynną to Operator "zadba" by to w kosztach uwzględnić, niekoniecznie jawnie na rachunku.

Właśnie nie musi - wszystko zależy od - "szczęścia" - rejonu Polski gdzie masz PPE i od polityki operatora systemu dystrybucji.

Tak z 8 lat temu Tauron już "polował" na mniejszych odbiorców (malutkie lokale) z taryfą Cxx, aby przeprowadzić im, jak to nazywali "badania", a następnie dołożyć opłaty za bierną. A mam znajomego w innym regionie i cały czas (2024 rok) mimo taryfy Cxx i zużycia większego niż przeciętne biuro do dzisiaj nie płaci za bierną nic (co przy dużej ilości komputerów, oświetleniu LED, klimatyzacji z inwerterami nabiłoby mu drugie tyle na rachunku).
  • #22 21047158
    Jacekser
    Poziom 26  
    pzb9 napisał:
    Właśnie nie musi - wszystko zależy od - "szczęścia" - rejonu Polski gdzie masz PPE i od polityki operatora systemu dystrybucji.

Czyli dowolność w interpretacjach i podejściu do klienta.Stąd mój sceptycyzm w uczciwym podejsciu.Zapłacimy to MY-pan płaci,pani płaci....
    Jeszcze miejsce na pare pozycji na fakturach na pewno sie znajdzie.Możemy obstawiać tylko ZA CO zabulimy.
    Obstawiam upływność linii w f. odległości !
  • #23 21047159
    pzb9
    Poziom 11  
    Mac3k napisał:
    Ja tych rachunków na oczy nie widziałem jeszcze (może zarządca je nam udostępni, tego nie wiem)

Ostatnia sprawa - jak jesteś członkiem wspólnoty mieszkaniowej, to zarządca ma _obowiązek_ udostępnić wszystkie dokumenty dotyczące WM na Twoje żądanie. Więc piszesz do nich maila, że chcesz zobaczyć rachunek za energię i muszą Ci go pokazać (jak by byli bardzo złośliwi to mogą chcieć okazać u nich w siedzibie).

PS. Pytanie ile budynek ma przyłączy - jak jedno i kupili jeden kompensator, to drogo. Jak dwa, to dobra cena za kompensator dynamiczny LOPI/Aniro o mocy 10/15kVAr z montażem i uruchomieniem. O to też możesz zapytać i poprosić o fakturę zakupu kompensatora.

Dodano po 4 [minuty]:

Jacekser napisał:
    pzb9 napisał:

Czyli dowolność w interpretacjach i podejściu di klienta.Stąd mój sceptycyzm w uczciwym podejsciu do klienta.Zapłacimy to MY-pan płaci,pani płaci....

Oczywiście, przecież to Polska :)

Mnie najbardziej ujął Tauron w usprawiedliwieniu podwyżki cen biernej:
    cyt: "Zmiana ta nie jest zależna od nas, a wynika ze wzrostu średniej ceny sprzedaży energii elektrycznej na rynku konkurencyjnym za rok 2022. Wzrost tej ceny, a co za tym idzie również opłaty z tytułu ponadumownego poboru energii biernej dla tych klientów od 1 stycznia 2024 r. wyniesie 88%."

Jak nie jest zależna od nich?! Oczywiście, że jest. A indeksowanie ceny energii biernej, ceną energii na TGE i to ponad rok wstecz (czas szalonych podwyżek ze względu na sytuację geopolityczną) jest delikatnie mówiąc nadużyciem.
  • #24 21047162
    Jacekser
    Poziom 26  
    pzb9 napisał:
    O to też możesz zapytać i poprosić o fakturę zakupu kompensatora.

U mnie odpowiedzielliby-"A pan żonę bije i pije"-Społdzielnie(jak u mnie) to państwa w państwie.
    Ale kompensator postawili,oprawy z automatycznym dimmem założyli.
  • #25 21047205
    pzb9
    Poziom 11  
    Jacekser napisał:
    pzb9 napisał:
    O to też możesz zapytać i poprosić o fakturę zakupu kompensatora.

U mnie odpowiedzielliby-"A pan żonę bije i pije"-Społdzielnie(jak u mnie) to państwa w państwie.

Oooo... spółdzielnie to zupełnie inna rzeczywistość. Ale też się da - mam jeden z lokali właśnie w zarządzaniu SM. Jest "inaczej", ale można z nimi dojść do porozumienia. Teraz jak dzwonię i się przedstawiam, to już poznają po nazwisku. Hmmm... chyba jestem w ich mniemaniu tym "trudnym klientem" ;)

Jacekser napisał:
    Ale kompensator postawili,oprawy z automatycznym dimmem założyli.

Eeeee... no to super! Gratuluję nowoczesnej spółdzielni!
  • #26 21047851
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1955
    pzb9 napisał:
    Jak nie jest zależna od nich?! Oczywiście, że jest.

W jaki sposób? Cena akcji na giełdzie wg ciebie jest zależna od giełdy czy od klientów giełdy?
  • #27 21048104
    pzb9
    Poziom 11  
    stomat napisał:
    pzb9 napisał:
    Jak nie jest zależna od nich?! Oczywiście, że jest.

W jaki sposób? Cena akcji na giełdzie wg ciebie jest zależna od giełdy czy od klientów giełdy?

Nie rozumiem analogii z podanym przez Ciebie przykładem, jak możesz to mi wytłumacz.

Jakaś siła wyższa nakazuje im zmieniać cenę? No nie. Przyjęli sobie jakieś kryterium indeksowania tej ceny, ale jest to ciągle zależne od nich - można zmienić kryterium np. uzależnić to od kosztów miedzi/aluminum, bo przecież z tego są zbudowane kable.

Oczywiście rozumiem, że energia bierna powoduje straty i większe obciążenie systemu dystrybucji i że mają prawo rekompensować sobie te koszty. Tylko niech nie piszą, że cena zmienia się z przyczyn niezależnych od nich.
  • #28 21048545
    Mac3k
    Poziom 20  
    Tak, tutaj w moim przypadku też Wrocław :)

pzb9 napisał:

A z praktyki - możecie próbować się z nim spierać. Najczęściej zostanie to odrzucone, chociaż są pojedyncze przypadki gdzie deweloper zwracał koszty kompensacji. Ale tu trafiasz jeszcze na jedno ograniczenie - zapewne macie zarząd powierzony, który będzie reprezentować stonę dewelopera. A takie roszczenie najlepiej jak składa zarząd WM. Więc zacząć trzeba od, jak to ładnie się nazywa "zmiany ustalonego sposobu zarządu nieruchomością wspólną".

To też prawda, Atal ma taką "spółkę córkę" (w zasadzie to szczegóły są mi nieznane, bezpośredniego związku przez KRS niby nie ma) NCC którą pakuje na wszystkie inwestycje, która sobie robi co tam chce i w zasadzie podejmuje uchwały jednogłośnie z chwilą ustanowienia wspólnoty (przekazania pierwszego mieszkania właścicielowi). Zarządca ten wybrał firmę Aniro do zakupu kompensatora, co więcej zarządca napisał że ustalenia o kompensator prowadzono już na etapie deweloperskim. Co do ilości przyłączy to nie wiem, choć pewnie wygrzebał bym to w prospekcie informacyjnym do aktu notarialnego, ale inwestycja jest spora bo to jest około 190 mieszkań w kilku klatkach, więc ten koszt ~ biorąc pod uwagę że miałem za częsci wspólne naliczane do tej pory ok 60 zł za prąd miesięcznie (teraz to podnieśli, i ludzie zaczęli krzywo patrzeć - stąd ta cała informacja o kompensatorze, biernej jako przyczynie), nie jest jakiś dramatyczny dla takiej ilości ludzi.
  • #29 21048594
    pzb9
    Poziom 11  

Mac3k napisał:

To też prawda, Atal ma taką spółkę córkę NCC, którą pakuje na wszystkie inwestycje, która sobie robi co tam chce i w zasadzie podejmuje uchwały jednogłośnie z chwilą ustanowienia wspólnoty (przekazania pierwszego mieszkania właścicielowi). Zarządca ten wybrał firmę Aniro do zakupu kompensatora, co więcej zarządca napisał, że ustalenia o kompensatorze prowadzono już na etapie deweloperskim. Co do ilości przyłączy to nie wiem, choć pewnie wygrzebałbym to w prospekcie informacyjnym do aktu notarialnego, ale inwestycja jest spora bo to jest około 190 mieszkań w kilku klatkach, więc ten koszt ~ biorąc pod uwagę że miałem za części wspólne naliczane do tej pory ok. 60 zł za prąd miesięcznie (teraz to podnieśli, i ludzie zaczęli krzywo patrzeć - stąd ta cała informacja o kompensatorze, biernej jako przyczynie), nie jest jakiś dramatyczny dla takiej ilości ludzi.

To standardowa praktyka - wraz z pierwszym aktem notarialnym (podpisanym przez zaufaną osobę) tworzy się WM. I przegłosowuje się wszystkie uchwały. Ale ma to sens, bo inaczej nie dałoby się nic ustalić na samym początku. Kwestia tego co później i tu już zarządca lepiej, jak jest niezależny, bo ten powiązany może nie do końca właściwie egzekwować na przykład gwarancję.

Jak z Aniro - to macie SinExcel'a, a jak 190 mieszkań, to pewnie tak z 10kVAr, bo to taki najczęstszy wybór przy tej wielkości budynku:
    https://onninen.pl/produkt/SINEXCEL-Kompensat...cja-redukcji-harmonicznych-ASVG-10KVAR,531819

Ten przykładowy kompensator 9,6k, więc jak zamontowali jedną sztukę za 22k to sporo. Jak dwie to ok.

A koszt biernej na Waszym rachunku szacuję, że oscylował w granicach około 1 - 2 tysięcy, chyba że naprawdę dali dużo kiepskich LEDów. Rachunki pewnie tak ~10k, więc 30% to bardziej marketingowo ;) No, ale spadek opłat rzędu 10-20% jest jak najbardziej realny.
  • #30 21048830
    Mac3k
    Poziom 20  
    Planowany miesięczny koszt aktualnie widnieje 20900 złotych za prąd,
    przed zawiązaniem wspólnoty wycena była 79gr za m2 (za prąd) aktualnie to 1,85, co sprawia że za częsci wspólne mam większe naliczenie niż za 1900kWh prognozowane rocznie w tauronie (ok 125 zł) ...
    W świetle tych informacji to chyba będziemy się bili z zarządcą, bo nie wiem za co takie rachunki... Blisko 280 tys zł rocznie z wentylacji mechanicznej, ledów i 6 wind ...?

Właśnie tak jest jak piszesz z gwarancjami, myją sobie wzajemnie ręce, i zostaje się z patykiem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regulacji dotyczących współczynnika mocy w budynkach mieszkalnych, szczególnie w kontekście opłat za energię bierną. Użytkownicy zastanawiają się, czy istnieją przepisy regulujące wymagany współczynnik mocy dla części wspólnych budynków, zwłaszcza w kontekście rosnących kosztów energii związanych z użyciem oświetlenia LED i innych urządzeń. Wskazano, że opłaty za moc bierną mogą być naliczane w taryfie C, a nie w taryfie G, co może dotyczyć wspólnot mieszkaniowych. Użytkownicy podnoszą kwestie związane z odpowiedzialnością dewelopera za dobór odpowiednich opraw oświetleniowych oraz koniecznością instalacji kompensatorów energii biernej. Wskazano również na brak regulacji dotyczących poziomów harmonicznych dla urządzeń LED o mocy do 25 W, co może wpływać na jakość energii i koszty eksploatacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA