logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieudana instalacja Tia V17 na Field PG6 z Tia V18 - błąd Step7 i WinCC

michalgoraceva 17 Kwi 2024 02:13 642 2
  • #1 21048242
    michalgoraceva
    Poziom 1  

Witam,

Mój szef zakupił Field PG6 z TIA V18, ale do części maszyn potrzebuję wersji 17, ponieważ takiej używa dostawca maszyn. Pobrałem więc wersję 17 ze strony Siemens'a, ale po instalacji nie chce się uruchomić, ponieważ podobno nie zgadzają się wersje Step7 i WinCC. Nie jestem doświadczonym użytkownikiem TIA, więc nie wiem o co chodzi i szukam pomocy w rozwiązaniu problemu.

Komunikat o błędzie wersji oprogramowania TIA Portal V17.
  • #2 21055639
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    Witam,

Z TIA zasada jest jedna instaluje się od najniższej do najwyższej. I ta kolejność jest poprawna. Osobiście u siebie na laptopie mam zainstalowane wersje od 13 do 18 i wszystkie działają (13-14-15.1-16-17-18). I już dorastam do zamówienia aktualizacji do 19. Ale za każdym razem robię backup dysku systemowego gdzie są zainstalowane TIA. Aktualizacje staram się instalować na bieżąco i po zainstalowaniu nowszej nowszej wersji już staram się nie aktualizować poprzedniej. Spróbuj odinstalować 18 oraz wszystkie komponenty wraz z MS VisualStudio i Runtime i instaluj od najniższej wraz z aktualizacjami do najwyższej.

Poza tym na zrzucie ekranu nie widzę poprawnie zainstalowanego pakietu TIA w wersji 18 a nawet 17 tylko samego Steep'a7 w wersji SR2021 w wersji 5.7. Tak więc TIA nie jest poprawnie zainstalowana. Tak więc odinstaluj wszystko i zacznij od nowa. A i zabezpiecz licencje na PEN, gdyby chciało ci się robić format bo później będziesz przygodę z papierami i trzema elementami do odzyskania licencji.

W załączniku poniżej masz jak powinna wyglądać lista z poprawnie zainstalowaną TIA Portal. Tak z fragmentu bo tego jest więcej.
    Załączniki:
    • Nieudana instalacja Tia V17 na Field PG6 z Tia V18 - błąd Step7 i WinCC TIA.png (400.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21056217
    griszmak0001
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Zainstaluj tylko step7 V17 bez WinCC, wejdzie bez problemu, w tym celu musisz pobrać ze strony Siemens-a tylko stepa. Jeśli zechcesz zainstalować niższą wersję WinCC do wyższej to nie wejdzie bez błędów. Możesz migrować projekty z 17-stki do 18-stki o ile nie posiadasz projektów na PC gdzie RT musi chodzić na licencji która jest migrowana na dysk, czyli wgrywasz 18-tką projekt gdzie jest licencja z 17-tki, to po godzinie pracy RT pokazuje się komunikat o niewłaściwej licencji lub jej braku.
REKLAMA