logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica ZIM428E zmywarka nowa pompa nie wypompowuje wody?

janekwisniewski789 17 Kwi 2024 08:37 726 7
REKLAMA
  • #1 21048366
    janekwisniewski789
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Zmywarka Amica ZIM428E nie odprowadza wody tzn. po zdiagnozowaniu problemu zakupiłem nową pompę odpływową bo stara padła i paliła bezpiecznik. Nowa nie wypompowuje wody na koniec mycia i po usunięciu wody ręcznie myje bez problemu po czym zostaje woda. Czy to wina nowej pompy czy jakiegoś czujnika od poziomu wody w zmywarce pomóżcie?
  • REKLAMA
  • #2 21048649
    Pkamil
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    W trakcie cyklu mycia wypompowuje wodę prawidłowo i tylko na sam koniec woda jest nie wypompowana?
  • REKLAMA
  • #3 21048884
    janekwisniewski789
    Poziom 3  
    A dziś sprawdzę a czy to może być kondensator że nie działa pompa bo stara paliła bezpiecznik i może uszkodziła kondensator, który teraz nie współpracuje z nową pompą ?
  • #4 21049024
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6923
    Jeśli rzeczywiście pompa powodowała wyzwalanie zabezpieczeń to najpewniej jest też uszkodzona elektronika.
  • REKLAMA
  • #5 21049094
    janekwisniewski789
    Poziom 3  
    Właśnie sprawdziłem pompa odpływu wody nie chodzi próba wykonana z wiaderkiem teraz demontaż i na krótko sprawdzę
    Edit: 18 Kwi 2024 11:14
    Sprawdziłem pompę na krótko i nic nie odezwała się i nie wiem, czy tak powinno być, czy kupiłem zepsutą?
  • #6 21050362
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 53
    @janekwisniewski789
    Coś za szmelc kupił? Pompa zasilona 230V ma do 1 sekundy ruszyć. Jak stoi i buczy to jest do kosza. Jak raz zadziała a raz stoi to też do śmieci. Pewnie jakiś tani syf z portalu na A...
    @mrice
    Pompa odpływowa i myjąca jest załączana z przekaźnika jednobiegunowego, a grzałka z przekaźnika jedno lub dwubiegunowego.
  • #7 21051560
    janekwisniewski789
    Poziom 3  
    Zagadka rozwiązana nowa pompa to bubel sprawdzajcie od razu po zakupie multimetrem.
  • REKLAMA
  • #8 21055270
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6923
    Źle trafiłeś i tyle, nawet chińskie pompy rzadko miewają takie uszkodzenie.
    Fart jak szóstkę w totka.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Amica ZIM428E nie odprowadza wody po zakończeniu cyklu mycia, mimo wymiany uszkodzonej pompy odpływowej. Użytkownik zdiagnozował problem, jednak nowa pompa również nie działa prawidłowo. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w uszkodzonej elektronice lub kondensatorze, który mógł zostać uszkodzony przez starą pompę. Po próbie uruchomienia nowej pompy na krótko, okazało się, że nie reaguje, co sugeruje jej wadliwość. Użytkownicy podkreślają, że nowa pompa może być niskiej jakości, co prowadzi do dalszych problemów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA