logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można używać w jednym urządzeniu 2 akumulatorów różnych pojemności? i jaki to ma wpływ

kondimybondi 17 Kwi 2024 08:47 1932 2
  • #1 21048372
    kondimybondi
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Dzień dobry!
    Kupiłem kosiarkę 40V parkside, która potrzebuje 2 akumulatorów 20v
    Mam taki 8Ah i 4Ah, chciałem was drodzy koledzy zapytać, czy mogę to robić i jaki to będzie miało wpływ na żywoność akumulatorów.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 21048413
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1115
    kondimybondi napisał:
    Mam taki 8Ah i 4Ah, chciałem was drodzy koledzy zapytać, czy mogę to robić i jaki to będzie miało wpływ na żywoność akumulatorów.
    W zasadzie prosta droga aby zajechać akumulator 4Ah - szeregowo nie wolno łączyć akumulatorów o różnej pojemności bo ten mniejszy się rozładuje a ten większy będzie dalej chciał zasilać urządzenie i tego mniejszego spróbuje przeładować w odwrotnym kierunku - może jednak BMS w akumulatorze wszystko wyłączy jak jest dobrze zrobiony.
    Jak składasz taki pakiet szeregowy to zalecane są ogniwa jednego producenta z jednej serii produkcyjnej albo dokładne pomiary każdego ogniwa i dobieranie najbardziej podobnych. W ogniwach litowych wręcz wymagany jest balancer przy ładowaniu.
  • #3 21048708
    kondimybondi
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    dziekuje za odpowiedz. dodam jeszcze , ze do dzialania potrzebne sa 2 szt czyli jak jeden padnie to kosiarka przestaje działać
REKLAMA