logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy można używać akumulatorów 2Ah i 4Ah jednocześnie w dmuchawie PARKSIDE PLSBA 40-Li A1?

anika24 22 Wrz 2024 12:06 1626 6
REKLAMA
  • #1 21235154
    anika24
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Witam. Kupiłem dmuchawę- odkurzacz do liści PARKSIDE PLSBA 40-Li A1 do zasilania tego urządzenia są potrzebne dwa akumulatory.
    W instrukcji jest napisane że 2x 2ah, lub 2x 4ah.
    Moje pytanie czy mogę zastosować jednocześnie 1x 2ah i 1x 4ah?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21235199
    aonwojtek46
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Jeżeli jest napisane 2x2Ah to można zastosować akku o różnych pojemnościach
  • REKLAMA
  • #3 21235211
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6593
    aonwojtek46 napisał:
    Jeżeli jest napisane 2x2Ah to można zastosować akku o różnych pojemnościach

Ja bym nie zalecał a wręcz odradzał łączenia ze sobą akumulatorów o różnych pojemnościach. Na jakiej podstawie twierdzisz, że napis 2 x 2 Ah świadczy o możliwości stosowania różnej pojemności? Jaki napis świadczyłby, że nie można stosować różnych pojemności?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21236174
    aonwojtek46
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Odpowiadając, wiem z praktyki i wyliczeń.
    Prawdopodobnie dmuchawa zasilana jest napięciem 40 V uzyskanym z dwóch akku 20V połączonych szerego
    20V+20V=40V
    Zalecana pojemność przez producenta to 2x2Ah lub 2x4Ah
    Przykładowo, jeżeli w tej obudowie znajduje się bateria np. 20V/6Ah też może być użyta z dłuższym czasem pracy dmuchawy.
    Podsumowując mieszane użytkowanie akku 2Ah i 4Ah będzie w czasie trochę dłuższe od zestawu 2x2Ah.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21236192
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1114
    aonwojtek46 napisał:
    Podsumowując mieszane użytkowanie akku 2Ah i 4Ah będzie w czasie trochę dłuższe od zestawu 2x2Ah.

Przy połączeniu szeregowym to totalna bzdura. Po rozładowaniu mniejszego akumulatora (2Ah) napięcie spadnie i albo się całość wyłączy (to lepsza opcja) albo ten większy (4Ah) będzie dalej zasilał dmuchawę i jednoczesnie przeładowywał mniejszy w odwrotnym kierunku niszcząc go. Przy odrobinie szczęścia tylko ten mniejszy się zapisuje a przy pechy to się zapali albo wybuchnie.
    Przy łączeniu szeregowym akumulatory muszą być jednakowej pojemności.

Także możliwości takie jak w opisie - albo dwa 2Ah albo dwa 4Ah ale nie mieszane. Dodatkowo oba powinny być jednakowo naładowane (czyli najlepiej w pełni naładowane) przy instalacji akumulatorów w dmuchawie.
  • #6 21236193
    anika24
    Poziom 8  
    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.
    Dokupiłem 1szt 2ah, także będzie działało na 2x2ah.
  • #7 21236194
    anika24
    Poziom 8  
    Zastosowałem 2x 2ah

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię używania akumulatorów o różnych pojemnościach (2Ah i 4Ah) w dmuchawie PARKSIDE PLSBA 40-Li A1, która wymaga dwóch akumulatorów. Użytkownicy podzielili się różnymi opiniami. Niektórzy twierdzili, że możliwe jest zastosowanie akumulatorów o różnych pojemnościach, jednak większość ekspertów odradzała takie rozwiązanie. Argumentowano, że przy połączeniu szeregowym akumulatory muszą mieć tę samą pojemność, aby uniknąć problemów z przeładowaniem mniejszego akumulatora (2Ah) przez większy (4Ah), co może prowadzić do uszkodzenia lub nawet zapłonu. Ostatecznie autor tematu zdecydował się na zakup dodatkowego akumulatora 2Ah, co pozwoliło mu na użycie dwóch akumulatorów o tej samej pojemności, zgodnie z zaleceniami producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA