logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymiana Galaxy S21 na S22, S23 lub S24 jest opłacalna?

Mateo2014 17 Kwi 2024 22:07 3237 6
  • #1 21049554
    Mateo2014
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    takie zapytanie, jestem miłośnikiem flagowców od Samsunga ale kupuje egzemplarze używane/starsze. Posiadam Galaxy S21 od ponad roku i zastanawiam się czy zmiana na S22/23 albo wręcz 24 ma sens?
    Niby nowsze = lepsze ale czy na pewno? Jakoś to Galaxy S21 ma swoje minusy ale takie mało istotne np że się grzeje, albo słabo trzyma bateria, przy czym oceny ma bardzo dobre.
    Ja tez raczej jestem zadowolony, czasami jakaś apka od panelu sklepowego - gdzie w firmie mamy sklep internetowy mogła by się ciut szybciej ładować ale może to kwestia jej samej a nie telefonu.
    Natomiast S23/24 wydaje się że mają sporo negatywnych ocen, że gubią zasięg, że aparat w cale nie jest lepszy itd.

Czy Waszym zdaniem S21 to dobry smartfon i wystarczający na obecne czasy, dla kogoś kto nie gra, potrzebuje po prostu szybkiego ładowania apek, dobrego aparatu i sprawnego działania smartfona?

Tak się bije z myślami ale S22 nie da mi solidnego przeskoku, S23 może bardziej a S24 to już w ogóle ale czy ja to odczuje?
  • #2 21050009
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1220
    Zawsze kupowałem flagowce Samsunga, ale nowe - jak się "kończyły", to dopiero zmieniałem.

Tobie sugeruję takie samo podejście.

Przesiadłem się z Note 8 na S23 Ultra po tym jak padł mi układ graficzny - naprawa była nieopłacalna, a zakup kolejnego używanego Note 8 nie gwarantował, że nie będą w nim występować problemy.

Skoro masz S21, który nomen omen nadal ma gwarancję, robi świetne zdjęcia, to nie widzę sensu przesiadki.

Mateo2014 napisał:
    Natomiast S23/24 wydaje się że mają sporo negatywnych ocen, że gubią zasięg, że aparat w cale nie jest lepszy itd.

Nie wiem jak bazowy model, ale z S23 Ultra też jest sporo "problemów", których to ja nie miałem okazji doświadczyć:
    - rysik śmierdzi spalenizną (no nie u mnie)
    - krótszy czas pracy na baterii po aktualizacji (no nie u mnie)
    - gorszy aparat po aktualizacji (znowu - nie u mnie)
    - zaczął się grzać po aktualizacji (nie, nie grzeje się)

Tak naprawdę problem może być teraz z używanym urządzeniem, po aktualizacji OneUI 6.1 przestały działać zamienniki wyświetlaczy, a dokładniej digitizer.
    Dlatego serwisujemy telefony w autoryzowanym serwisie, a nie u Mirasa bo taniej - zwłaszcza, jeśli telefon jest na gwarancji.

Podsumowując - jeśli S21 Ci wystarcza, to nie masz absolutnie żadnych powodów na przesiadkę - funkcje AI są mocno raczkujące, tłumaczenie rozmowy telefonicznej AI działa tylko np. z Holenderskiego na Angielski - na Polski nigdy tłumaczenie mi się nie pokrywało, więc nie używam tej funkcji.

Jak masz jakieś pytania dotyczące S23 Ultra to wal śmiało, aczkolwiek jak mówiłem - ja problemów z nim nie zauważyłem, chociaż w sieci hejtu co nie miara.
  • #3 21050189
    Mateo2014
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    No właśnie ja nie mam dużych potrzeb.
    Pytanie czy taki S23 zrobi o wieeee lepsze zdjęcia niż S21, ultra-szybciej załaduje taką czy inną apkę itd.
    To jest ewentualnie dla mnie istota sprawy.
    Reszta to tam mały szczegół.
    Ewentualnie czy bateria trzyma lepiej, u mnie jest włączona wysoka wydajność cały czas stąd leci szybko bateria ale tragedii nie ma. Też nie siedzę w telefonie non-stop jak nastolatkowie :-)
    Żadnych tam tik-toków, instagramów nie używam.

Ale co zauważyłem, jestem osobą która nie jest "online" cały czas i gdy załącze wi-fi lub dane komórkowe, system ładuje powiadomienia, youtube jakieś tam nowe filmiki tam gdzie subskrybuje, albo wiadomości, jakaś poczta, messenger i wtedy gdy chce wejść w apkę jakby trochę zamula ten telefon, ale może to tak każdy.

Więc pewnie przesiadka nie ma sensu. Też mi się tak wydawało w sumie.
  • #4 21050194
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1220
    No są różnice, ale nie takie duże, żeby zmieniać telefon. S23 może już mniej, ale S24 możesz w sklepie pomacać, odpalić aparat czy jakieś apki i zobaczyć jak to chodzi, aczkolwiek jak mówiłem - nie będzie to jakaś super-wow różnica, która sprawi że "MUSZĘ ZMIENIĆ TELEFON".

Porównianie.
  • #5 21050202
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 835
    Patrząc na te telefony to jak zmiana Mercedesa AMG na takiego samego tylko nowego - może będzie kilka koni więcej, może coś innego będzie ala zmiana to by było na Bentleya.
    Spektakularnych zmian nie ma pomiędzy tymi aparatami - moze jescze foto jest lepsze w nowszym.
  • #6 21054487
    Tedybear1977
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Ja mam S9+ i powiem szczerze, że po wymianie baterii w autoryzowanym serwisie Samsunga za 250pln, telefon chodzi jak nowy. I powiem szczerze, że tylko brakuje mi jednej rzeczy - pamięci bo moja wersja ma 64GB i przy ciągłym używaniu Spotify widzę jak z miesiąca na miesiąc ubywa mi jej coraz więcej.
    Przesiadka z telefonu z początku 2018 roku na telefon z początku 2024 to 6 lat różnicy, a w elektronice to są wieki i to ma sens.
    Jeśli dzwonisz, piszesz sms, wysyłasz mmsy, siedzisz na necie i portalach społecznościowych to żadnej różnicy nie zauważysz. To tak jakby zjeść odgrzewany kotlet.
    No chyba, że kupujesz S24 Ultra i wtedy masz rysik i fajne funkcje z nim związane. IA to trochę pic na wodę i już S23 mają aktualizacje w której pojawia się IA. A znając życie to Samsung wrzucił je za darmo na chwilę, by ludzie się tym podjarali, przyzwyczaili a za 6 miesięcy będzie trzeba za to płacić. Oczywiście Samsung nie bierze za to odpowiedzialności bo to zewnętrzna usługa i jak karzą płacić Samsungowi to koreańczyk będzie kazał płacić użytkownikom końcowym.
    Ja też myślę nad przesiadką z mojego S9+ na S24 Ultra. Ale przesiadka z S21 na S23 czy S24 raczej nie ma sensu jeśli "normalnie" używasz komórki.
    Ale jeśli masz na koncie zbędne 4K to śmiało.
  • #7 21054899
    Kantylena
    Poziom 24  
    Ocena: 222
    Nie chce wprowadzać zbędnej dyskusji ale bez przesady.
    Stary telefon będzie stary, obstawiam że dzisiejszy chinol w opcji "PRO" zadziała tak samo jak to S21
    W sensie szybkość np.

Jak dla mnie S24 będzie wydajniejsze, z lepszą baterią i to jest podstawowa bardzo istotna różnica.
    Moim zdaniem różnicy się faktycznie nie odczuje jak ktoś niczym na Nokii 6610 tylko dzwoni i wysyła sms, apki/portale to lepsza wydajność, szybsze działanie, więcej rzeczy naraz itd.

Tutaj warto się zastanowić jaką wydajność ma exynos 2100 w S21

Jakoś w testach widać różnice w wydajności, boot systemu, odpalanie apek, typu chociażby aparat itd, ładowanie gier
    Wiadomo że to wszystko da się wszędzie lub prawie wszędzie odpalić tylko po jakim czasie i jak to będzie śmigać?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zastanawia się nad opłacalnością wymiany Galaxy S21 na nowsze modele S22, S23 lub S24. Wskazuje, że S21, mimo pewnych niedoskonałości, takich jak przegrzewanie i krótki czas pracy na baterii, nadal dobrze spełnia jego potrzeby. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że różnice między S21 a nowszymi modelami nie są na tyle znaczące, aby uzasadniały wymianę, zwłaszcza dla użytkowników o niewielkich wymaganiach. Wskazują na problemy z nowszymi modelami, takie jak gubienie zasięgu czy problemy z aparatem. Wiele osób podkreśla, że S21 wciąż jest wystarczający dla codziennych zadań, takich jak korzystanie z aplikacji czy robienie zdjęć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA