logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa zwrotnicy do głośników: niskotonowe, średniotonowe, wysokotonowy

antoniwydek 18 Kwi 2024 21:56 225 2
REKLAMA
  • #1 21050866
    antoniwydek
    Poziom 2  
    Dzień dobry czy mógłby mi ktoś pomóc w budowie takiej zwrotnicy . 2 razy głośnik niskotonowe ,2 średniotonowe najlepiej podzielone czyli jeden gra np: od 1200hz do 3500 hz i drugi od 3500hz do 7000 Hz. Jeden wysoktonowy modele na zdjęciach

Głośnik niskotonowy TONSIL GDN 25/60 8 Ohm widoczny na stronie internetowej. Zrzut ekranu ze sklepu internetowego z głośnikiem średniotonowym TONSIL GDM 12/60 8 Ohm. Ekran produktu z głośnikiem wysokotonowym Tonsil GDWK 10/80 8 Ohm.

Jeżeli zna ktoś w podobnej cenie i impedancji to można zmieniać Niskotonowe na trochę większe o 5 cm
  • REKLAMA
  • #2 21051080
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2012
    Witam,
    kolega chyba jest bardzo początkujący w dziedzinie budowy kolumn.
    Takie podejście jest od d... strony i zapewni co najwyżej efekt, że głośniki wydadzą z siebie dźwięk, ale o jakości nie ma mowy.
    Możesz opisać cel tej budowy?
    Dlaczego taka hybryda?
    Z czego się wzięły częstotliwości podziału?
    Bez analizy obudowy i całej konstrukcji dobieranie zwrotnic (i nie wiadomo jakich, bo nic nie podajesz o ich wymaganiu poza częstotliwościami podziału) to jest jak "dokręcenie dowolnego koła do samochodu" - jak trafisz z parametrami, to nawet pojedzie.
    Obawiam się, że główny cel (proszę mnie poprawić) tej konstrukcji to produkcja dużego ciśnienia akustycznego = ma być głośno.
    Rozważ więc proste 6dB zwrotnice w stylu starych Altusów, jako że głośniki bardzo podobne. To ma byc kolumna 4 drozna, czy nie porywasz sie na zbyt zaawansowany projekt?
    Pozdrawiam
  • #3 21051202
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3782
    antoniwydek napisał:
    Dzień dobry czy mógłby mi ktoś pomóc w budowie takiej zwrotnicy...
    To bardzo zaawansowany projekt. Szczególnie na początek proponuję jednak Koledze znalezienie typowego i sprawdzonego projektu kolumny stworzonego w oparciu o takie głośniki. Tego typu podejście, przy prawidłowym wykonaniu obliczonej w projekcie obudowy, zapewni przewidywalne efekty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA