logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zna ktoś jakąś dobrą metodę na szczury?

robokop 21 Lut 2012 14:10 53394 27
  • #1 10577255
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6368
    Jak w temacie - działanie dowolne -odstraszenie/wystraszenie/okaleczenie/eksterminacja. Dzisiaj szczur przekroczył granice wszelkiego chamstwa i bezczelności - w ramach dywersji poprzegryzał wszystkie przewody powrotne wtryskiwaczy w samochodzie mojej żony. W ramach akcji odwetowej odpada tylko spalenie/wysadzenie obejścia. Proszę o sprawdzone i skuteczne metody.
    Pomyśleć że nie miałem problemu, dopóki królików mi się nie zachciało...
    Instalacja boa dusiciela czy innego zwierza nie wchodzi w rachubę, tak samo jak użycie mat. wybuchowych czy rozszczepialnych.
  • #2 10577297
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4655
    Nie wiem,czy szczur złakomi się na to, ale skutecznie pozbyłem się kuny, właśnie jak zaczęła
    "podgryzać" mój samochód..
    Pasta do zwalczania dużych gryzoni, firmy VIGONEZ, w torebkach jak herbata.
    Uwiązałem na druciku, na silniku, nie dotykając tej torebki. Po kilku dniach zauważyłem,że zjedzona. założyłem następną, a później kolejną. ta trzecia już nie ruszona,ale "gość " przestał odwiedzać samochód. Nie ma śladów na silniku, a torebka wisi cała.
  • #3 10577298
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 925
    Zawsze możesz za gazować.
  • #4 10577311
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1123
    Na tego typu gryzonie podobno pomaga powieszenie kostki toaletowej gdzies w komorze silnika.
    Sam takich problemow na szczescie nie mam, ale widzialem kilka aut z takim patentem i wlasciciele mowili ze dziala.
    Zwierzaki ponoc bardzo nie lubia tych chemicznych zapaszkow ;)
  • #5 10577329
    robokop
    opamp napisał:
    Zawsze możesz za gazować.

No, pewnie, tylko jak je zwabić do komory gazowej?
  • #6 10577365
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 10577369
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1123
    Zawsze mozna jeszcze zamknac kota pod maska. Tylko problem sie robi bo koty jakos lubia dostawac sie miedzy paski.
    A tego ani kotu, ani wlascicielowi nie zycze. Raz widzialem takie auto ktore "przekrecilo" kota. Makabra :/
  • #8 10577396
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1943
    Mam ten sam problem, ich odstraszenie nie wchodzi w rachubę, jednego dnia wyjdą, a drugiego wrócą. Myślałem nad pułapką ale nie wiem czy to wypali, są zbyt mądre. Na chwilę obecną stosuję trutkę w postaci granulek. Wystawiłem ją w kilku miejscach ale musi być na luzie, tam gdzie próbowałem ją czymś osłonić nie chciały jeść. Na początku jadły dość sporo i musiałem często dosypywać żeby nie schudły. :D Jak na razie nie widzę ich obecności, trutka cały czas jest wystawiona. Zobaczę co będzie na wiosnę?
    Dobrych kilka lat temu naprawiałem instalację w Skodzie 120 po akcji szczura, nie wiem czy jednego. Porąbana wiązka pod licznikiem i wszystkie siedzenia. :D
  • #9 10577435
    robokop
    Tutaj przewodów elektrycznych nie ruszył, ale poprzegryzał gumowe paliwowe. Co dziwne - musiał się przy tym ropy opić...
  • #10 10577468
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    robokop napisał:
    Co dziwne - musiał się przy tym ropy opić...

Szczerze mówiąc to zawsze myślałem, że zapach ropy i olejów powinien ich odstraszać. Może jednak pułapka o której myślę ma jakiś sens?
  • #11 10577536
    jabrob
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Odstraszacz samochodowy kun gryzoni M100N z A.....o
  • #12 10577566
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    jabrob napisał:
    Odstraszacz samochodowy kun gryzoni M100N z A.....o

Odstraszysz je od samochodu to zrobią szkodę w innym miejscu, a będzie ich coraz więcej.
    Ich trzeba niszczyć, a nie odstraszać.
  • #13 10577656
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 10577986
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    krzysztofer5 napisał:
    rozmaite trutki, wykładane pod koszyk z siatki, żeby inne zwierzęta nie miały dostępu

Ja próbowałem pod wiklinowy ale właśnie nie chciały tam jeść.
    Potrzasku nie mam, myślałem nad beczką z klapką w formie zapadni i przynętą na niej, na dnie olej żeby nie mogły wyjść ale obawiałem się że zapach oleju będzie je odstraszał. Chyba żeby zastosować jadalny. Zastanawiam się tylko czy nie nauczą się omijać taką pułapkę?
  • #16 10578048
    luke-z
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Można iść dalej i prócz odchodów zwierzęcych tudzież innych środków zapachowych w postaci kostek, drażetek, tabletek wziąść i poprostu
    nas...ć pod maskę. Szczura się pozbędziesz, ale na wiosnę założysz temat pt: "Jak pozbyć się much" :D

Dodano po 2 [minuty]:

krzysztofer5 napisał:

Jeden skubaniec kiedyś, wpadał do samochodu (stał nieużywany z tydzień, w podobnym okresie zimowo-wiosennym) - wgryzł się kratką wentylacyjną pod tylnym zderzakiem, dalej przewiercił dziurę przez plastik w bagażniku. Następnie przegryzł się przez tylną kanapę do środka, zniszczył jeden pas bezpieczeństwa i pół kanapy (oparcie z siedziskiem). Postrzępił wykładzinę z przodu itp. W obudowie filtra powietrza zrobił sobie gniazdo i kibel, a pod kołem zapasowym magazyn na jedzenie...
    Jak to wszystko zobaczyłem myślałem, że zawału dostanę...

To była zemsta za akcje wywrotowe na jego członkach rodziny
  • #18 10578318
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Zadzwonić do ekoterrorystów, żeby ratowali biedne zwierzątka przed zatruciem się ropą? Niech się w końcu na coś przydadzą. ;)
  • #19 10579703
    mikas3676
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Na na pogryzione przewody pod maską działa kostka toaletowa, najlepiej cytrynowa. Mojemu ojcu 3 razy coś pogryzło kable zapłonowe i powiesił kostkę na wężu od chłodnicy i pomogło, futrzak przestał nawiedzać mu auto.
  • #20 10580747
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5163
    Miałem podobny problem z oposami (też rodzaj szczura), właziły pod maskę, na szczęście jakoś nic nie przegryzły, ale magazyn orzechów i wszystko osrane. Szmaty z chemikaliami (formalina, olej napędowy), kostki toaletowe skutkowało na krótką metę. Ultradzwiękowy odstraszacz o losowo zmiennej częstotliwości okazał się rewelacyjny, ale na nietoperze, które także ustawicznie wisząc po rynną, wykonywały ,,czynności fizjologiczne" na scianę domu i dach-maski samochodu. To jednak inna bajka. Ponieważ auto stoi w ogrodzie pod czymś w rodzaju wiaty( wysunięty dach domu), a używane jest rzadko, stąd ten problem, po prostu zostawiam otwartą maskę. Te zwierzaki okazały sie ,,antyklaustofobiczne", nie lubią otwartych miejsc, więc teraz mam wreszcie spokój.
    PS. Piękny widok nietoperza z zakłóconym sonarem walącego łbem przy pełnej prędkości przelotowej w ściane domu, albo antenę satelitarną :D

Dodano po 3 [minuty]:

krzysiek7 napisał:
    Ich trzeba niszczyć, a nie odstraszać.
    Dokładnie!!
  • #21 10581612
    digger123
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    U mnie z powodzeniem zastosowałem generatory dźwięku, dostępne w handlu - z tym że nie wiem czy to były myszy czy szczury - ale już nie słychać żeby drapały po piwnicy, tylko że to rozwiązanie nadaje się chyba tylko do przestrzeni zamkniętych, nie wiem jaka jest sprawność tego na dworze.
  • #22 10581744
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    Szczury dostaja szalu przy bardzo niskich czestotliwosciach dzwieku, cos w rodzaju dudnienia odstrasza je na duza odleglosc.
    Stare diesle wolnoobrotowe byly doskonale do tego zwlaszcza na wolnych obrotach :-)
    Te generatory dzwiekow powinny sie sprawdzic, ale dzwieki musza byc bardzo niskie.
  • #23 10581768
    marek-zarzycki
    Poziom 27  
    Ocena: 75
    Zagnać do roboty ;)
  • #24 10586278
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2836
    To jest dobra metoda:

Tylko uważaj, bo szczury są przebiegłe:

• #25 17480568
    Marek.Mroz
    Poziom 1  
    Coś o tym wiem. Myszy u mnie poprzegryzały chyba wszystkie kabelki, które wystawały. Załatwiłem je w ten sposób, że w samochodzie i wokół porozkładałem lepy sakarat. Już na południe 3 myszy się złapały. Teraz jak tylko przyjdzie sezon to od razu rozkładam te lepy, żeby uniknąć takiej sytuacji.
  • #26 17482026
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    Czy aby na pewno to szczury?, wygląda mi to na kunę, to one upodobały sobie samochody. Szczur jest bardziej pragmatyczny, czego miałby szukać w samochodzie?, one łażą tylko za żarciem.

Mam sąsiada co ma kury i wylęgarnie szczurów, na bieżąco muszę kontrolować populację wykładając trutki w "karmikach", od lat sprawdza się trutka w płynie (toxan, nasączona skórka od chleba), powoduje brak krzepnięcie krwi, szczurek przez 2-3 dni podjada i pada, inne też się trują bo nie kojarzą przyczyny.
  • #27 17482046
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    Zwykła sprężynowa łapka albo kilka ze smakołykiem. Kawałek kiełbasy wystarczy. Tylko odpowiednio ustawiona, tak żeby się zwalniała przy najlżejszym dotyku.
  • #28 17483362
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    Trutka na szczury w saszetkach do kupienia na allegro. Przypomina to saszetkę herbaty ekspresowej tylko zawartość czerwona. Najlepsza rzecz w walce z tymi gadami. Miałem ich dziesiątki walkę wygrałem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różne metody na pozbycie się szczurów, które zniszczyły przewody w samochodzie. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, sugerując różne rozwiązania, takie jak stosowanie pasty VIGONEZ, kostek toaletowych, trutek w postaci granulek oraz pułapek. Wspomniano również o wykorzystaniu kotów i psów do eliminacji gryzoni. Niektórzy użytkownicy podkreślali, że odstraszanie może być nieskuteczne, a lepszym rozwiązaniem jest ich eliminacja. Wskazano na skuteczność ultradźwiękowych odstraszaczy oraz generatory dźwięku, które mogą działać na szczury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA