logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer nie wykrywa dysku SSD M.2 po bluescreenie , długo się uruchamia i świeci dioda VGA

dawidtwardvt 19 Kwi 2024 23:25 342 2
REKLAMA
  • #1 21052259
    dawidtwardvt
    Poziom 3  

Mam problem z komputerem podczas użytkowania komputera. Gdy zgrywałem zdjęcia na komputer z telefonu (raczej tyle pamięci na te zdjęcia miałem, ponieważ ważyły mniej niż 10 GB), wyskoczył mi blue screen. Przez bardzo długi czas nic się nie działo, więc wyłączyłem komputer. Podczas ponownego uruchamiania bardzo długo się włączał. Ekran zatrzymał się na logo płyty głównej, gdzie zawsze wyświetla się klawiszologia odnośnie BIOS-u i tak dalej, ale trwa to zawsze sekundę, max 2. Tutaj trwało to kilka minut. Po odczekaniu uruchomił się BIOS, a w BIOS-ie po dysku SSD M.2 ani śladu, tak jakby komputer go nie widział. Próbowałem resetować komputer, lecz uruchamianie znowu trwało kilka minut i komputer nie widział dysku. Próbowałem odpinać i wpinać z powrotem dysk, lecz to nic nie daje. Chciałbym zaznaczyć, że podczas uruchamiania tego długiego wyświetla się na płycie głównej dioda VGA i świeci ona na czerwono. Po uruchomieniu BIOS-u już świeci dioda boot. Czego to jest wina?!?! Co mam zrobić?!?

Specyfikacja:
    Płyta główna Aorus B450 Elite
    Procesor AMD Ryzen 5 3600X
    RAM 16GB Fury, nie pamiętam jakie taktowanie
    Karta graficzna Gigabyte GTX 1660 Super
    Dysk M.2 Netac N930E 1TB
    Zasilacz Silentium PC 500W
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21052263
    mati12_14
    Poziom 21  
    Ocena: 106
    Myślę że odpowiedź masz w swoim opisie - prawdopodobnie padł dysk
    Wyjmij ten dysk i zobacz czy wstanie do BIOSu szybciej. Prawdopodobnie próbuje go wczytać, następuje timeout i podnosi się bez niego

Jeśli to nic nie zmieni, spróbuj wyzerować ustawienia BIOSu (jeśli system to Windows 11 znajdujący się na działającym dysku i zabezpieczony Bitlockerem, to spróbuj przed tym zrobić kopie klucza odzyskiwania funkcji Bitlocker)
  • #3 21348193
    dawidtwardvt
    Poziom 3  
    to była wina zepsutego dysku
REKLAMA