logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć tuner TV PCMCIA do Samsunga UE40D5000PW bez slotu?

mcmarcopolo 20 Kwi 2024 20:05 771 9
REKLAMA
  • #1 21053243
    mcmarcopolo
    Poziom 10  
    Dzień dobry,
    mam pytanie, mam małego samsunga 20 calowego i tv kablową podłączoną przez tuner wewnętrzny za pomocą karty rozszerzeń PCMCIA. teraz dostałem TV SAMSUNG UE40D5000PW i chciałem zamienić ale 40 calowy samsung nie ma slotu na kartę PCMCIA. Zatem czy muszę zamówić zewnętrzny dekoder czy wystarczy zakupić zewnętrzny interfejs PCMCIA / USB? nie wiem czy to pójdzie.... Może ktoś ma większe doświadczenie i poradzi. Problem polega na tym, że ten drugi TV mam w innej lokalizacji około 350km od domu i nie bardzo chciałbym robić doświadczenia metodą prób i błędów i podróżować bez sensu.
    Dziękuje za wszelkie podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21053286
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1077
    mcmarcopolo napisał:
    czy wystarczy zakupić zewnętrzny interfejs PCMCIA / USB?

Tak nie da rady.
    TV nie rozpozna podłączonego interfejsu PCMCIA / USB.
  • Pomocny post
    #3 21053307
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    A w instrukcji jest coś takiego:
    Cytat:
    Podłączanie adaptera kart CI
    Podłącz adapter tak, jak to pokazano poniżej.
    Aby podłączyć adapter kart CI, wykonaj poniższe
    czynności.
    NNPrzed instalacją zalecamy podłączenie adaptera
    1. Włóż adapter kart CI do dwóch otworów w
    produkcie 1.
    NN Znajdź dwa otwory umieszczone z tyłu telewizora. Obok portu COMMON
    INTERFACE znajdują się dwa otwory.
    2. Włóż adapter kart CI do portu COMMON INTERFACE w produkcie 2.
    3. Włóż kartę „CI lub CI+”

Czy to nie jest to co potrzebujesz ?
    Ten adapter powinien być w zestawie telewizora.
    Ilustracja przedstawia akcesoria dołączone do telewizora, w tym adapter CI Card.

Do zainstalowania tego adaptera trzeba odkleić tą nalepkę z opisem : COMMON INTERFACE.
    Tył telewizora z naklejką „COMMON INTERFACE” i różnymi portami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21053341
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 554
    Ten TV nie jest już oferowany i nie można zbytnio nic o nim znaleźć na stronie Samsunga, ale sklepy podają, że ma wbudowany tuner DVB-C.
    Także podłączaj do gniazda. Skanuj, a jak oferta będzie szyfrowana to zapytasz operatora o moduł CAM z kartą który włożysz w slot o którym wspomina przedmówca.
  • Pomocny post
    #5 21053471
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Wydaje mi się że kolega mcmarcopolo już ma en moduł CAM, tylko nie wiedział gdzie go włożyć.
    Cytat:
    mam małego samsunga 20 calowego i tv kablową podłączoną przez tuner wewnętrzny za pomocą karty rozszerzeń PCMCIA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21053599
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1705
    Witam,
    Zdzisław1980 napisał:
    Ten adapter powinien być w zestawie telewizora.

moduł CI+ nie jest dostępny z żadnym telewizorem, ponieważ operatorzy kablowi (i satelitarni) mają swoje moduły parowane z kartą dekodującą.
    Każdy TV ma gniazdo CI z boku obudowy (z lewej lub prawej), nie zaślepione, rzadko jest zaślepka otwierana.
    internick napisał:
    To musi sprecyzować co posiada, bo moduł CAM z kartą, a karta rozszerzeń PCMCIA będąca tunerem to jednak różne rzeczy:

Otóż to.
    Niech autor pokaże co ma za moduł, wtedy będzie wiadomo, co doradzić.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 21055768
    mcmarcopolo
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za informacje, trochę mi rozjaśniliście temat. Oczywiście adaptera do kart CI nie mam bo telewizor otrzymałem od rodziny, która zmieniała mieszkanie i w nowym lokalu nie mają gdzie wszystkich odbiorników ustawić, zatem dostałem Tv za przysłowiową flaszkę :)
    Natomiast ja zainstaluje telewizor w "letniskowym" mieszkaniu na Mazurach gdzie bywam okazjonalnie. Adapter samsunga do kart CI znalazłem na allegro za całe 48 zł. Zaraz dokonam zakupu i podczas wyjazdu na majówke podłączę TV z adapterem i tunerem TV kablowej. Mam nadzieje, że zadziała.
    Jeszcze raz bardzo dziękuję.
  • #9 21058986
    mcmarcopolo
    Poziom 10  
    Dobry wieczór,
    dziś otrzymałem adapter kart Ci, podłączyłem tuner wewnętrzny (PCMCIA) i Tv działa jak złoto.
    jeszcze raz dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi i podpowiedzi. Co prawda jestem elektronikiem z wykształcenia ale w zawodzie nie pracuję już od kilkunastu lat, teraz pracuję w branży informatycznej i trochę wypadłem z obiegu, dlatego wolałem zapytać niż błądzić i robić głupoty.
    Temat zamykam i pozdrawiam wszystkich, którzy nie pominęli mojego pytania i starali się pomóc.
    Marek G.
  • #10 21058991
    mcmarcopolo
    Poziom 10  
    Wszystko działa perfect, tak jak koledzy pisali!
    Dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pytał, jak podłączyć tuner TV PCMCIA do telewizora Samsung UE40D5000PW, który nie ma slotu PCMCIA. Odpowiedzi wskazały, że nie można użyć interfejsu PCMCIA/USB, ponieważ telewizor go nie rozpozna. Zamiast tego, sugerowano użycie modułu CAM z kartą dekodującą, który można włożyć do gniazda CI w telewizorze. Użytkownik znalazł adapter do kart CI i po jego zakupie oraz podłączeniu tunera, telewizor działał poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA