logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips chassis L9.2 - brak reakcji na pilota, kod błędu 11, zablokowane przyciski

maniek 30 Maj 2002 15:21 2330 9
REKLAMA
  • #1 17392
    maniek
    Poziom 12  
    Ocena: 49
    :-?
    Otvc z chassis L9.2,nie reaguje na rozkazy z pilota,zablokowane przyciski V+ i P- na klawiaturze lokalnej.Siła głosu ustawiona na minimum,odbiera programy prawidlowo po przełączeniu przyciskiem P+ na klawiaturze lokalnej. Po włączeniu trybu SDM(poprzez zwarcie kołków sdm na płycie bazowej) dioda led miga 11 razy a na ekranie oprócz informacji o procesorze wyświetlane są napisy "SY" , "AD"-w kolorze żółtym i "Err 0 0 11 0 0".
    Czy ktoś z szanownych kolegów może wie co w tym typie chassis oznacza kod uszkodzenia nr 11,a może całe powyższe zachowanie otvc spowodowane jest uszkodzeniem procesora?
  • REKLAMA
  • #2 17396
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Kod nr 11 oznacza uszkodzeie tunera w układzie magistrali I2C.
    Sprawdź obecnośc napięć na wypr. 6, 7, 9 tunera.
  • REKLAMA
  • #3 17412
    maniek
    Poziom 12  
    Sprawdziłem,są o.k.Programy są przez ten otv odbierane poprawnie,więc chyba sam tuner jest sprawny?
  • REKLAMA
  • #4 17416
    Wojtek27
    Podałem tylko opis kodu usterki jak chciałeś.
    Sprawdź także klawiaturę lokalną czy coś nie zwiera.
  • #5 17610
    maniek
    Poziom 12  
    Sprawdziłem klawiaturę,niestety nie zwiera.Impulsy IR z odbiornika podczerwieni również docierają prawidłowe do procesora.Brakuje mi jakiejś rozsądnej koncepcji z której strony zabrać się za ten tv.
  • #6 17612
    Wojtek27
    Może masz włączoną blokadę odbiornika "Hotel - Mode" HT
    lub HS - "Hospital - Mode" tj. możliwośc blokady klawiatury odbiornika.
    Także może być przyczyną zły wybór pilota RC (A8 lub L7).
  • REKLAMA
  • #7 17787
    maniek
    Poziom 12  
    Hotel-mode nie jest wlączony,korzystam z oryginalnego pilota
    :cry:
  • #8 17851
    Norbert
    Poziom 2  
    podstaw pamięć 24C... , jeżeli nie pomoże musisz monitorować szynę sprawdzając czy jest komunikacja między procesorem a poszczególnymi adresami
  • #9 17897
    maniek
    Poziom 12  
    OK
    jutro podstawię pamięć
  • #10 18574
    maniek
    Poziom 12  
    Podstawiłem pamięć,bez zmian.Sprawdziłem szynę I2C testerem-wszystkie układy sprawne.Czyżby procesor???
    Proszę jeszcze o jakieś sugestie zanim zdecyduję się na wymianę procesora-nie jest tani.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Philips z chassis L9.2 występuje problem z brakiem reakcji na pilota oraz zablokowaniem przycisków V+ i P- na klawiaturze lokalnej. Po włączeniu trybu diagnostycznego SDM dioda LED miga 11 razy, a na ekranie pojawia się kod błędu 11, który oznacza uszkodzenie tunera w magistrali I2C. Pomimo tego, tuner odbiera programy poprawnie, a napięcia na wyprowadzeniach tunera są prawidłowe. Sprawdzono również klawiaturę lokalną i sygnały IR, które są poprawne. Wykluczono aktywację trybów blokady "Hotel Mode" i "Hospital Mode" oraz użycie niewłaściwego pilota. Próba wymiany pamięci 24C nie przyniosła efektu, a test magistrali I2C wykazał poprawną komunikację między układami. Wskazuje to na możliwe uszkodzenie procesora, jednak przed jego wymianą poszukiwane są dalsze sugestie diagnostyczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA