logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć programator TS-GE2, gdy w gniazdku są tylko 2 przewody?

KrzuchoO 25 Kwi 2024 09:29 1152 8
REKLAMA
  • #1 21059361
    KrzuchoO
    Poziom 8  
    Ocena: 1

Szanowni,

Temat dotyczy podłączenia programatora TS-GE2. Nie znalazłem żadnej informacji na temat podłączenia tego urządzenia w przypadku, gdy mamy zwykły przełącznik ścienny, a elektryk tak poprowadził zasilanie, że w gniazdku znajdują się jedynie 2 przewody, które po zetknięciu załączają prąd. Z instrukcji obsługi programatora wynika, że konieczne jest osobne zasilanie, które programator może włączać lub wyłączać. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
  • REKLAMA
  • #3 21059386
    KrzuchoO
    Poziom 8  
    Tego się obawiałem. A czy jest jakiś sposób/urządzenie, które mogłoby rozwiązać problem? Nie wiem za bardzo jak z tego wybrnąć..
  • REKLAMA
  • #4 21059397
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 534
    TS-GE2 jest sporym urządzeniem jak to zmieściłeś w puszce. Trzeba by było prześledzić skąd masz poprowadzone zasilanie i jak masz podłączony odbiornik. Może dało by się coś przekombinować i odnaleźć punkt w którym da się włączyć z dodatkowym przewodem zasilającym/sterującym.
  • #5 21059407
    KrzuchoO
    Poziom 8  
    Z dodatkowym przewodem zasilającym niema problemu. Jednak czy jeśli podepnę dodatkowe 2 przewody pod zasilanie (miejsce 1 i 2) to czy mogę podłączyć te 2 kable z gniazdka w miejsca 4 i 5? Nie będzie spięcia? Schemat połączenia programatora czasowego TSGE2 z gniazdkiem 230V i żarówką.[/url]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 21059596
    KrzuchoO
    Poziom 8  
    Tak, zgadza się. A czy coś takiego jak narysowałem na schemacie może się udać? Schemat połączenia elektrycznego z timerem i gniazdkami 230V
  • #9 21059828
    KrzuchoO
    Poziom 8  
    Dziękuję za informacje. Po podłączeniu wg narysowanego przeze mnie schematu programator działa jak należy. Problem teraz jak to rozwiązać wizualnie.. :) Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o podłączenie programatora TS-GE2 w sytuacji, gdy w gniazdku są tylko dwa przewody. Odpowiedzi wskazują, że programator wymaga ciągłego zasilania, co może być problematyczne przy standardowym przełączniku. Sugerowane rozwiązania obejmują dodanie dodatkowego przewodu zasilającego oraz odpowiednie podłączenie przewodów do styków sterujących. Po wykonaniu podłączenia według zaproponowanego schematu, programator działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA